Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.09.2022

Звернення Черкаської обласної прокуратури до Черкаської обласної військової адміністрації, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, лідерів думок Черкащини та всіх мешканців Черкаської області

Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив ресурс https://warcrimes.gov.ua для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.

На вебпорталі роз’яснено що Воєнний злочин (англ. war crime) — свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни, об’єднує групу серйозних порушень правил ведення бойових дій («закону війни») та норм і принципів міжнародного гуманітарного права, що вчиняється умисно або через грубу необережність.

Воєнний злочин є одним з міжнародно-правових злочинів (злочинів за загальним міжнародним правом), до яких також належать злочин геноциду, злочини проти людяності та злочин агресії.

Прикладами воєнних злочинів є:
•    пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури;
•    уламки снарядів в межах міста;
•    факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом;
•    розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста, ведення бойових дій окупантом в житлових кварталах міста;
•    насилля щодо медичного персоналу, пошкодження медичного транспорту, лікарень, обладнання;
•    насильство щодо духовенства, пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо);
•    використання окупантом цивільного одягу, однострою ЗСУ, емблем гуманітарних та медичних установ;
•    факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом;
•    використання цивільної інфраструктури з воєнною метою під прикриттям цивільних;
•    захоплення майна, пограбування окупаційними силами;
•    відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги.

За допомогою вказаного ресурсу кожен, хто став свідком таких злочинів, може інформувати про це та надати підтверджуючі фото чи відео докази.

На вебсайті зрозумілою та доступною мовою викладено алгоритм як зафіксувати воєнний злочин.

Кожен, хто переходить за посиленням https://warcrimes.gov.ua/#anketa, отримає доступ до електронного формуляру анкети, який необхідно заповнити та надати наступні дані:
-    ПІП та дату народження свідка, доступні засоби зв’язку зі свідком (телефон, email, посилання на профіль у соціальних мережах);
-    дату (період), час, коли сталася подія;
-    місце події (на самому ресурсі розміщено інтерактивну мапу, на якій можливо самостійно відмітити місце події або є можливість визначення місця автоматично);
-    тип події (вибрати один із запропонованих на сайті варіантів за допомогою випадаючого меню);
-    персональні дані ворога (якщо людина має інформацію про документи, паспорти, позивні, псевдоніми, розпізнавальні знаки тощо, їх необхідно зазначити);
-    інформація про подію (необхідно вказати - місце (розташування) (регіон, місто, вулиця, під'їзд, квартира тощо), жертви/свідки події, детальна інформація про кількість осіб (жертв та/або свідків), їх імена, вік, завдані поранення тощо, якщо інформація стосується військовополонених, військової техніки або снаряду/ракети, вкажіть ім’я, посаду, серійний номер тощо).

Наприкінці заповнення анкети наявна можливість завантажити фото або відео, які містять докази вчинення відповідного злочину.

Також на вебсайті розміщено посилання на важливі джерела гуманітарного міжнародного права.
Залишена на вебпорталі інформація перебуває під надійним захистом та доступ до неї має виключно Офіс Генерального прокурора.

Задокументовані докази використовуватимуться для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Вкрай важливо, щоб всі люди, які стали свідками воєнних злочинів та мають відповідні докази їх вчинення, акумулювали відповідну інформацію саме на ресурсі https://warcrimes.gov.ua.

Тому просимо якнайшвидше поширити та у подальшому періодично поширювати вказану інформацію серед населення Черкаської області із використанням доступних засобів зв’язку (вебсайти, сторінки у соціальних мережах, місцеві теле- та радіокомунікації).

Все буде Україна!

кількість переглядів: 1159