Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2020

“ПРОКУРОР – ЦЕ ОБЛИЧЧЯ ДЕРЖАВИ, БО ВІН ПРЕДСТАВЛЯЄ ЇЇ В СУДІ”, – НОВИЙ ПРОКУРОР ЧЕРКАЩИНИ ВОРОНІН (ІНТЕРВ’Ю)

13 грудня минулого року прокуратура Черкаської області нарешті отримала нового керівника. Руслан Рябошапка призначив сюди Олександра Вороніна.
 
Воронін – повністю нова людина для Черкащини. Він киянин, що навчався, жив і довгий час працював у Львові, а останні 4 роки був заступником прокурорів Рівненської та Чернівецької областей.
 
Сюди він приїхав на підвищення, змінивши у прокурорському кріслі Сергія Овчаренка. Черкаська область в принципі доволі складна і під зав’язку наповнена криміналом у всій його красі. Проте з урахуванням того, скільки питань по собі лишив Овчаренко, здається, що роботи у Вороніна непочатий край. Ба, навіть більше, тут йому дістається без перебільшення проблемна структура, яка за останні роки розтратила не лише свій функціонал, а й залишки репутації.
 
Перше, що кажуть про нового прокурора області знайомі з ним люди, що він дуже пунктуальний і організований. А ще кажуть, що після його приходу в триповерховій будівлі по Шевченка, 286, неабияк «заворушилися».
 
 
Воронін відклав раніше заплановану зустріч з нами всього на 5 хвилин, але попередньо чемно перепросив і запропонував чай. Це цілком доводить перший пункт. Для доведення другого – висновки робити рано, варто почекати конкретних результатів. Ця робота строга, як прокурорський фрак, слів і лірики тут недостатньо, адже її рівень міряє лише кінцевий результат.
 
Протягом години 18000 спілкувався із Олександром Вороніним у його робочому кабінеті. Він чітко й доброзичливо відповідав на питання і записував до блокноту те, що чув про Черкащину вперше.
 
Новий глава прокуратури Черкаської області розповів про враження від Черкащини, про пріоритети та методи у своїй роботі, а також пролив світло на розслідування найбільш актуальних кримінальних справ.
 
Це перше повноцінне інтерв’ю Вороніна. І воно виходить для читачів 18000.
 
 “ТУТ ВСЕ ГАРНО І ПРИРОДНО, Я БИ СКАЗАВ ДУШЕВНО”
 
– У журналістів є така своєрідна група запитань, яка, скажімо так, мені не дуже подобається. Проте все ж варто розпочинати інтерв’ю плавно, тому я таки спитаю. Як Вам випав варіант з Черкасами? Для Вас – це підвищення, чи були варіанти з іншими містами?
 
– Мені було запропоновано саме Черкаську область. Чому вона? Мені важко сказати. Пропозиція була цікавою, бо це підвищення. Як кажуть, поганий той солдат, що не мріє стати генералом. Коли надійшла пропозиція, я в інтернеті подивився, що за місто Черкаси. Тут я був раніше лише 2 рази: студентом на початку 90-х. Був проїздом.
 
Сім’я щодо варіанту з Черкасами не заперечувала. Рада прокурорів погодила мою кандидатуру для призначення на адміністративну посаду, і далі Генеральний прокурор призначив мене прокурором Черкаської області.
 
– Ви говорите про те, що дізнавалися інформацію з інтернету. Що впало в око тут?
 
– Тут я не скажу щось нове: це земля Тараса і Богдана. Що встиг подивитися за цей час? На вихідних приїздили до мене діти. Ми сходили в зоопарк. Шикарне враження. Були в краєзнавчому музеї, взяли екскурсію, послухали про Черкащину. Для себе перечитав Шкляра «Чорного ворона» та «Марусю». Мені поки все тут подобається. Так, після Львову та Західної України трохи незвично. Зовсім інша архітектура… Але тут все гарно і природно, я би сказав душевно. Це п’ята область, де я працюю, і в мене виникло бажання працювати і залишатися тут якнайдовше.
 
 
– Продовжуючи тему Шкляра, в Холодний Яр плануєте з’їздити?
 
– Обов’язково. Але трохи пізніше, як потепліє.
 
– Від лірики до прози. Ще з 90-х за Черкасами закріпився статус досить криміногенного міста. На жаль, на сьогодні воно тримає свою марку. До того, як Ви сюди приїхали, доводилося чути якісь кримінальні історії про це місто?
 
– Жодних кримінальний історій про Черкащину не чув. Хіба, окрім подій з опаленням у Смілі. Оце я пам’ятаю. А так, то в мене немає знайомих чи колег, які би працювали в Черкаській області. Тому почерпнути більш детальну інформацію не мав можливості. Загалом я не чув про якийсь негатив. Тому для мене була здивуванням та ситуація, яка є. Я вважав, що це спокійна область сільськогосподарського спрямування.
 
“У НАС Є БАЖАННЯ ТА МОЖЛИВІСТЬ ЩОСЬ РОБИТИ. ТРЕБА, ЩОБ ЦІ ПОМИСЛИ РЕАЛІЗУВАЛИСЯ У КОНКРЕТНІ ДІЇ”
 
– У 2017 році Ви були призначені заступником прокурора Чернівецької області. Тоді Генпрокурор Юрій Луценко говорив, що ключова проблема Буковини – це контрабанда лісу. Які заходи Вами приймалися, щоб запобігти цій проблемі?
 
– Я, будучи заступником прокурора, відповідав за напрямок підтримання публічного звинувачення і представництво інтересів держави у суді. У нас були позови в інтересах держави у лісовій сфері. Був позов, яким ми попередили вибиття із державної власності  60 тисяч гектарів лісу. Тоді було скасовано рішення обласної ради.
 
Загалом ми працювали в напрямку збереження лісових ресурсів. Щодо безпосередньо контрабанди – це не було моїм напрямом. Знаю, що були координаційні наради, розроблялися відповідні заходи для протидії, але робота по виявленню контрабанди в першу чергу покладається на Нацполіцію і СБУ. Прокуратура тут виконує хіба що координуючу функцію.
 
– У Вас уже сформувалася думка, які першочергові проблеми Черкащини? Наприклад, Ви згадували, що Черкащина – це сільськогосподарський край, тому, можливо, на рейдерство у цій сфері варто звернути увагу?
 
– Так, це сільськогосподарський край, окрім того, можливо, на нас чекає відкриття ринку землі, відповідно можливі махінації із земельними ресурсами. Черкаський чорнозем – цінний. Отже, не варто виключати зловживання у цій сфері. Насамперед, треба запобігти цим речам.
 
Друге – Дніпро і прибережна смуга.
 
– Так вона вже забудована.
 
– Ми працюємо у цьому напрямку. Робота тривала і до мене. Але зараз ми активізувалися: зареєстровано низку кримінальних проваджень, у яких триває слідство. Є матеріали щодо представництва у частині повернення земельних ділянок. Робота ведеться.
 
Наступна проблема – розпорядження державними коштами під час тендерних процедур. Звичайно, це проблема всієї країни, а не лише Черкаської області. Це стосується і проведення ремонтів об’єктів комунальної власності, і харчування для дитячих закладів, – загалом тут проблем маса. На сьогодні є низка кримінальних проваджень щодо будівництва і ремонту окремих об’єктів. Вони зареєстровані буквально цього тижня.
 
Далі – корупція. Це також не унікальна проблема для регіону. Тут варто говорити про можливу «спарку» органів місцевого самоврядування та недобросовісних підрядників. Ми досліджуємо ці моменти.
 
Ми розуміємо свої задачі і в нас є бажання та можливість щось робити. Треба, щоб ці помисли реалізувалися у конкретні дії.
 
 – Хочеться повернутися до питання прибережної зони. Ви кажете, що є якісь провадження. Вони свіжі?
 
– Так. Проводяться слідчі дії.
 
 
– Ну, із прибережною зоною у нас непахане поле для проваджень.
 
– Так. Новопризначений перший заступник зараз піднімає всі старі провадження щодо цього. Він кожен день заслуховує інформацію по таких справах.
 
– Ви працювали в Чернівецькій області. Новий голова Черкаської ОДА Роман Боднар – теж працював там. Ви були знайомі особисто?
 
– Ні, ми ніколи не пересікалися. Ми познайомилися уже тут.
 
“ПРОКУРОР ПОВИНЕН ВІДПРАЦЬОВУВАТИ ТУ НЕМАЛЕНЬКУ ЗАРПЛАТУ, ЯКУ ЙОМУ ПЛАТЯТЬ”
 
– У 2018-му Ви отримали 630 тисяч гривень зарплати, це в середньому трохи більше 50 тисяч в місяць.
 
– У декларації вказано нараховану суму, тобто варто відняти 20%, і буде чиста сума.
 
– Яка у Вас буде зарплата у Черкасах, якщо не секрет?
 
– Бухгалтерія рахувала в районі 37 тисяч гривень.
 
 – Тобто сума плюс-мінус така ж?
 
– Ну, більша на 5-6 тисяч. Черкащина – область трохи вищої категорії, відповідно трохи вищим є посадовий оклад. Також більшим є оклад прокурора області за заступника.
 
– Суб’єктивне питання. На Вашу думку, такої заробітної плати достатньо прокурору?
 
– Я вам скажу відверто, на таку зарплату можна прожити, у Черкасах – тим більше.
 
Є постанова Кабміну, яка врегульовує нові оклади для прокурорів, вона буде поширюватися на прокурорів, які пройдуть атестацію. Але я вам скажу так: ми і зараз отримуємо немаленькі гроші.
 
– Щодо реформи прокуратури. Є гарантії, що звільнені прокурори не поновляться через суди, як це було із поліцією?
 
– Важко сказати, чи є ризики. Звичайно, що будуть незадоволені, які не пройдуть цю атестацію. Вони будуть шукати способи поновлення, у тому числі через суди. Як суди будуть реагувати? Важко сказати.
 
– Я маю на увазі, чи досліджували Ви законодавче підґрунтя, яке закладається в цю атестацію. І якщо досліджували, то чи не бачили якісь нюанси, які потім використають в судах.
 
– Розумієте, нюансів є багато. Я скажу таке: атестацію мають проходити всі.
 
 
– Коли орієнтовно закінчиться процес атестації для обласної прокуратури?
 
– Ймовірно з березня має розпочатися атестація прокурорів апарату прокуратури області, а вже з червня – атестація місцевих прокуратур. Генеральний прокурор наголошує, що у вересні все має бути закінчене, і почне працювати уже нова система органів прокуратури на місцях.
 
“ПРОКУРОР НЕ ПОВИНЕН ВТРУЧАТИСЯ В ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ”
 
– До Сергія Овчаренка, Вашого попередника, була традиційна претензія: мовляв, він «грає в політику». Наприклад, робив оціночні судження у Фейсбуці: критикував мера та його однопартійців. На Вашу думку, чи має прокурор давати публічну оцінку щодо, наприклад, мера та депутатів?  
 
 
– Прокурор не повинен втручатися в політичні процеси. Міський голова та депутати – це обрані особи. Якщо люди їх обрали
 
– то значить довіряють їм. Прокурор має давати оцінку їхнім діям в рамках кодексів і законів, якими він керується.
 
Щодо політичних вподобань. Думаю, їх варто обговорювати, як кажуть, на кухні. Публічно я такого робити не буду.
 
– Овчаренку приписували спілкування із черкаським осередком БПП. Хто із черкаських політиків першими приходив «поговорити» чи, можливо, налагодити стосунки?
 
– До мене приходив мер. Ми поспілкувалися по робочих питаннях. Також я підтримую зв’язок з головою обласної адміністрація, я зустрічався із головою обласної ради. Ми знайомилися.
 
Але якщо говорити про якихось місцевих політиків чи партії – мені ніхто не телефонував і про зустрічі не домовлявся. Якщо я з кимось зустрічаюся – то це виключно в межах моїх службових повноважень.
 
– Отже, Ви кажете, що приходив міський голова. Була в Черкасах гучна справа, навіть справжня епопея, як йому вручали підозру. З його однопартійцями також були схожі інциденти. Чи не цікавилися Ви цими справами? Міський голова казав, що там є політична складова. Він з Вами не говорив на цю тему?
 
– Ми на цю тему не говорили.
 
Коли я знайомився із ситуацією в області, я з’ясовував, які є актуальні провадження. Я розумію, які вас справи цікавлять. То можу сказати, що справа по Мушієку розслідувалася не правоохоронними органами області.
 
– Там НАБУ.
 
– Так, відповідно ми доступу до цієї справи не маємо. Я не міг нею цікавитися і можливості такої не мав. Знаю такі провадження, і чого вони стосуються, але ними займаються інші органи.
 
 – Я про це питаю, бо прокурор Овчаренко у публічних дискусіях використовував інформацію щодо цих справ, хоч ними і не займалася прокуратура.
 
– Я розумію, ви мене спонукаєте дати оцінку діям Сергія Анатолійовича, але я не буду цього робити. У кожного є свої методи роботи та спілкування. Чи добрі вони, чи погані – мені важко сказати. Можливо, мої методи також комусь не подобаються.
 
 
– Назвіть кілька своїх методів.
 
– Насамперед – це висока вимогливість до працівників. Людина повинна відпрацьовувати таку зарплату. Вона має бути фахова, професійна, справедлива і відповідальна. Я дуже не люблю, коли починають бавитися в якісь ігри за моєю спиною, або коли непорядні люди видають бажане за дійсне. Таке я категорично присікаю.
 
Щодо працівників. Якщо він винен – то повинен відповідати. Людина повинна відпрацьовувати ту немаленьку зарплату, яку їй платять.
 
“ЯКЩО ПРАЦІВНИКИ ВИКОНУЮТЬ МОЇ ВИМОГИ І МІЙ ТЕМП, ТО МИ БУДЕМО ПРАЦЮВАТИ ДАЛІ”
 
– У Вас відбулися зміни в числі заступників, порівняно з Овчаренком. Наприклад, Юрій Ковтун був звільнений. Через які причини?
 
– Він переведений на посаду начальника одного з відділів прокуратури. У нас була розмова, деталі якої я не буду розкривати. Враховуючи певні обставини, я зрозумів, що нам буде тяжко працювати, якщо він буде заступником. Тому я запропонував посаду з меншим обсягом роботи. Він погодився і був призначений начальником відділу.
 
 – Новий перший заступник Остап Сидор. Ви з ним познайомилися під час роботи у Львівській прокуратурі?
 
– Так. Він сам львів’янин. Але це не та категорія, коли кажуть – «моя людина». У Львові він був простим процесуальним керівником. Я був начальником управління. Ми не перетиналися. Я бачив його на окремих нарадах, і мені подобалася його позиція, коли були заслуховування щодо землі та незаконних забудов Львова. Він був процесуальним керівником в таких справах. Його ідеї і напір мені сподобалися. Далі він себе непогано зарекомендував у Рівненській області. Його колеги позитивно характеризували. Тому я запропонував йому цю посаду. Він погодився.
 
Зараз він організовує роботу. Його перші кроки – правильні і виважені. Результат – не за горами.
 
 – Наведіть приклад таких кроків.
 
– Він відповідає за силовий блок – на сьогодні це один з найтяжчих напрямків. Він визначив категорію проваджень, які вважає за необхідне заслухати. Це відбувається не для галочки, а щоб реально розібратися, чому вони так довго розслідуються? Це цікавить і вас, і мене.
 
 – Чи буде доукомплектовуватися склад заступників?
 
– На сьогодні він укомплектований повністю. Так, нас чекає атестація. Після неї – буде перепризначення. Тим заступникам, які працювали, коли я прийшов, сказав, що вони мають шанс зарекомендувати себе. Якщо я побачу, що вони виконують мої вимоги і тримають мій темп, то ми будемо працювати далі. Якщо будуть якісь нюанси – то, як кажуть, тут уже кожен сам коваль свого щастя.
 
– Про нюанси. От у вас і в Сидора немає пенсії в декларації. Натомість для працівників черкаської прокуратури наявність пенсії стала своєрідною «фішкою». Ви вивчали це питання?
 
– Це «фішка», як ви кажете, не лише черкаської прокуратури. Якщо йдеться про пенсію за вислугою років або за станом здоров’я, якщо цю пенсію особі призначають із дотриманням процедури – то вона має на неї право. До мене не надходило сигналів, що хтось незаконно отримав пенсію.
 
Я не маю пенсії, а заступнику (Сидору – ред.) до пенсії, як до неба.
 
– Це здебільшого пенсія за інвалідністю, за яку судяться.
 
– У мене таких намірів немає.
 
– Нашим виданням останні декілька років чи не найбільше порушень фіксувалось у сфері, якою опікується ювенальна юстиція, зокрема стосовно закупівлі продуктів харчування. Втім особливої реакції протягом довгого часу не було. Що, на Вашу думку, заважало реагувати і вчиняти дії при таких порушеннях?  
 
– У мене є статистика за 2018-2019 роки. Пред’явлено 43 позовні заяви щодо 78 договорів та додаткових угод, попереджено незаконне вибиття з бюджетів 6,6 мільйона гривень, підлягає стягненню 2,9 мільйона. 13 позовів стосуються порушень під час закупівлі продуктів харчування. Розпочато 20 проваджень у сфері публічних закупівель.
 
 – Це цифри по області, я так зрозумів. Але там є такі випадки, коли виявляють зловживання на 5-10 тисяч гривень. А ми говоримо конкретно про Черкаси і закупівлі департаменту освіти. Мене цікавить ситуація з «Каштаном».
 
– У цьому напрямку є 5 позовів, де «Каштан-плюс» є відповідачем. Уже 4 позови пред’явлені в цьому році. Вони слухаються. Це питання в нашому полі зору. Це все кропітка робота. Ми все бачимо. Прес-служба мені кожен день скидає масу публікацій, у тому числі 18000. Вони всі роздруковуються, складається резолюція і по них працюють, щоб доповісти мені, яка там ситуація.
 
Ви маєте розуміти, ми не можемо проводити перевірки. Із 2014 року ми лише здійснюємо представництво. Крім того, ми не можемо навіть когось зобов’язати провести перевірку. Коли бачимо порушення – ми направляємо інформацію у відповідні контролюючі органи. І чекаємо від них інформацію для можливого реагування.
 
 “У НАС УЖЕ Є НАПРАЦЮВАННЯ ПО НЕРОЗКРИТИХ ВБИВСТВАХ МИНУЛИХ РОКІВ”
 
– У Зеленського назвали одним із пріоритетних напрямків для правоохоронців – боротьбу із незаконними АЗС. Що на Черкащині зроблено в цьому напрямку?
 
– Створено робочу групу. Спільними зусиллями припинено діяльність 17 незаконних АЗС. Вилучено 319 тонн пального, складено 11 протоколів про адміністративні правопорушення, зареєстровано 12 кримінальних проваджень, по яких триває досудове слідство. Зараз призначаємо експертизи і проводимо слідчі дії. Я вам скажу, що на сьогодні збільшилися надходження до законних АЗС, і відповідно збільшилися надходження по податках. Тобто люди перестали заправлятися по дешевшим цінам невідомо чим, і почали використовувати легальні АЗС.
 
 
– Я правильно зрозумів, що на території області виявлено лише 17 незаконних АЗС?
 
– Так.
 
– Є багато неофіційної інформації щодо людей, які контролюють в Черкасах ці незаконні АЗС. Ви можете назвати якісь прізвища?
 
– Мені невідомо, хто контролює незаконні АЗС. Якщо вам відомі ці прізвища – я з радістю про них послухаю.
 
– Які ще пріоритетні напрямки в роботі прокуратури визначені на 2020 рік?
 
– Це питання щодо розтрат бюджетних коштів, це боротьба з корупційними проявами, з незаконним видобутком надр, зокрема піску, і інших корисних копалин, з незаконним обігом підакцизних товарів.
 
Звичайно, серед напрямків – протидія проявами організованої злочинності. Ще одна з ключових проблем – це виготовлення та збут наркотиків. Ми також працюємо у цьому напрямку.
 
Окрім того, є ще велика кількість нерозкритих вбивств минулих років. Сьогодні (йдеться про 14 лютого – ред.) ми слухаємо про вбивство Комарова. Збирається вся слідчо-оперативна група, і ми будемо слухати, в якому стані розслідування. За результатами визначимо, які слідчі дії ще необхідно провести, щоб розкрити цей злочин.
 
– Ви згадали про наркотрафік. У останні роки одним з інструментів поширення інформації щодо розповсюдження наркотиків став інтернет. На парканах, на будинках – написи з адресами телеграм-каналів. Чи є напрацювання в цьому напрямку? Чи це питання не за адресою?
 
– Цим займається спеціальний підрозділ, що створений в органах поліції. Наприклад, на днях відбулася низка реалізацій, були затримані особи, які збували наркотичні засоби на території Корсунь-Шевченківського району. Там трьох осіб затримали і обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Тобто робота в цьому напрямку ведеться, і вона має бути систематичною.
 
“ЯКЩО БУДЕ ЗРИВ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ З ВИНИ ПРОКУРОРА, ТО З МОГО БОКУ БУДЕ РЕАГУВАННЯ”
 
 – Хочеться тепер обговорити кілька локальних питань. Нас цікавлять деякі конкретні кримінальні справи.
 
Під час прес-конференції ми запитували у Вас щодо історії з фірмами Володимира Халая (кошти напряму перераховували субпідрядникам) і Ви обіцяли «позитивні зрушення у цьому розслідуванні». Чи є на сьогодні якісь результати?
 
– Давайте без прізвищ. Я скажу вам, що є ряд проваджень, що стосуються ремонтів доріг у Черкасах. Я особисто заслухав три. Одне з них зараз знаходиться на експертизі, по двох експертизи закінчені і уже виявлено збитки. Це не мільйони гривень, але все одно суми досить серйозні. Зараз збираються докази, і до кінця місяця ці провадження будуть закінчені.
 
– Одна з трагікомічних історії міста останніх років – ремонт запасного поля на Центральному стадіоні. Чи вивчали цей кейс?
 
– Наскільки я знаю, у 2018 році цим питанням займалася Черкаська місцева прокуратура. Була проведена перевірка. Тоді вони не знайшли підстав для реагування. Зараз ми готові повернутися до цього питання, але в деталях воно мені невідоме. Надавайте матеріали – ми перевіримо все (записує в блокнот – ред.).
 
– Як відбувається розслідування справи щодо придбання обладнання у ЧНУ. Там кошти уже перераховані за договором. Що далі?
 
– Призначена товарознавча експертиза, щоб встановити реальну вартість придбаного обладнання. Експертиза ще не завершена.
 
Думаю, вас також ще може цікавити прибирання снігу…
 
 
– Так, є два провадження. По одному призначена експертиза, по другому – збираємо документи. Ми знайшли спеціаліста, який нам допоможе в цій галузі, бо експертиза там складна. Треба розібратися, чи були підстави при плюсовій температурі обробляти реагентами дорогу.
 
 Щодо закупівлі миючих засобів. Від прокуратури була інформація, що здійснюється перевірка цієї закупівлі. Є результати перевірки?
 
– 11 січня зареєстровано кримінальне провадження за частиною 1 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем – ред.). Призначена товарознавча експертиза. До 14 лютого (на момент запису інтерв’ю інформації ще не було – ред.) має бути завершена експертиза, я чекаю на доповідь щодо цього питання.
 
– Багато років як журналісти ми відвідуємо найбільш резонансні справи у судах. І от є певні спостереження. Часто кидається у вічі елементарна слабкість сторони обвинувачення у суді. Зазвичай адвокат виглядає значно більш переконливо, ніж прокурор. Чи звертали Ви увагу на це? Чи, можливо, є, на Вашу думку, якісь способи зробити прокурорів переконливішими?
 
– Варто розуміти, що в суді йде змагальний процес. Бувають випадки, що одна сторона більше оперує словами, а не фактами, а інша – мовчить, але оперує доказами. І може бути так, що одне слово, що містить підгрунтя із доказів, буде важливіше за тисячу пустих слів.
 
Я не знаю, яка ситуація в тих провадженнях, про які ви зараз кажете. Але я не виключаю, що така проблема справді може бути. Після реформи 2015 року дуже багато молодих людей прийшли в прокуратуру. Це люди, які часто не мають необхідного досвіду. Інколи буває, справді, що вони потрапляють в справи непідготовленими достатнім чином, тому виглядають слабшими.
 
Я вам скажу таке: якщо буде зрив судового засідання з вини прокурора (безпідставна неявка або неналежна підготовка), з мого боку – буде реагування. Я буду заслуховувати і карати таких нерадивих прокурорів. Так не може бути. Прокурор – це обличчя держави, бо ти представляєш її в суді. Тому ти маєш бути впевненим, переконливим, а твої слова повинні бути обгрунтованими. Така моя позиція. Я сам не раз виступав в судових засіданнях, і я знаю, що таке підготовка до них.
 
Ми закінчимо етап атестації. Після нього остаточно сформується колектив. Будемо організовувати навчання. Колись була така хороша методика, коли заслуховувалися обвинувальні промови. Їх авторам вказували на помилки, видавали збірники найкращих промов, проводився конкурс… Тобто людину заохочували. І років 3-4 тому був досить високим рівень підтримки державного обвинувачення у суді.
 
Зараз я можу лише подякувати, що звертається увага на таку проблему. Якщо вона справді є – будемо реагувати і організовувати навчання.
Розмовляв Сергій Макаренко
 

кількість переглядів: 4465