Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.01.2020

У ЧЕРКАСАХ НА РЕМОНТІ ДОРІГ "НАВАРИЛИ" 1,5 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ. ДИРЕКТОР ПІДРЯДНИКА ТА ЕКС-ПОСАДОВЦІ МІСЬКРАДИ ОТРИМАЛИ ПІДОЗРИ

 
У Черкасах прокуратура, поліція та СБУ розслідують зловживання у міській раді під час виконання поточного ремонту доріг міста у 2017 році. У прокуратурі переконані, що змова тодішнього керівництва департаменту ЖКК та підрядника вилилася у 1,5 мільйона гривень збитків. Сьогодні у справі вручили ще три підозри, довівши їхню загальну кількість до п’яти. І, судячи з усього, це ще не кінець.
 
Правоохоронні структури розслідують ось цей тендер, який був проведений в липні 2017 року. Угоду на виконання поточного ремонту вуличної мережі міста уклали із товариством «Лимож». Її вартість – 18,8 мільйона гривень.
 
Кримінальне провадження поліція відкрила у березні 2018 року.
 
Суть оборудки полягала в наступному. Фірма, з якою уклали договір, у якості субпідрядників залучила «Черкасишляхбуд-Плюс» та «Лиможінвест». За версією слідства, департамент ЖКК перерахував кошти за роботи напряму цим двом фірмам, які не були сторонами в укладеному договорі. Це дозволило уникнути сплати податків. За оцінкою прокуратури, державному бюджету було завдано збитки на 1,5 мільйона гривень. Три товариства-учасники схеми належать Сергію та Василю Колесниченкам.
 
Сергій Отрешко, Юрій Тренкін та Сергій Колесниченко (фото із “Фейсбуку”)
 
У лютому 2019-го Придніпровський райсуд Черкас надав доступ до платіжних доручень та до особових справ фігурантів провадження, де містяться їхні підписи.
 
У ході розслідування, у грудні минулого року дві бухгалтерки із департаменту ЖКК отримали підозри. Жінкам інкримінують частину 2 статті 367 ККУ (службова недбалість).
 
Сьогодні, 11 січня, були оголошені підозри бенефіціарам схеми: тодішньому керівнику департаменту ЖКК Сергію Танюку, який підписував акти виконаних робіт, першому заступнику директора Олексію Шкіньову та директору товариства «Лимож» Василю Колесниченку. Невдовзі планується вручення шостої підозри в справі.
 
Сергій Танюк
 
Їм інкримінують частину 3 статті 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) ККУ.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.
 
Нагадаємо, заяву у поліцію, яка стала поштовхом до розслідування, у 2017 році написав представник ГО “Молода Черкащини” Артур Чемирис.
 
Зазначимо, що, попри кримінальний шлейф,  фірми з орбіти сім’ї Колесниченків у Черкасах лишаються одними з головних фаворитів на підрядах на виконання ремонтів доріг та укладання тротуарної плитки.
 
Для прикладу, вибірково розглянемо кілька договорів, укладених з товариствами Колесниченків лише минулого року. Так ТОВ «Колтех-Транс» отримав 68 мільйонів від департаменту архітектури (зокрема, 55 мільйонів на реконструкцію вулиці Чехова, де вкатав в асфальт каналізаційні люки), 48 мільйонів від департаменту ЖКК на поточний ремонт міських вулиць, 5 мільйонів від «Черкаських ринків» на укладання плитки, також угоди з ним укладали в департаменті освіти.
 
Щодо інших фірм: «Черкасишляхбуд» – 2,7 мільйона від департаменту ЖКК, «Трансбуд-2017» – 3,9 мільйона від департаменту ЖКК, «Лиможбуд» – 1,49 млн від департаменту ЖКК, «Лиможінвест» – 3,95 від КП ЧЕЛУАШ (ямковий ремонт), «Черкасишляхбуд-Плюс» – 4 мільйони від КП ЧЕЛУАШ (ямковий ремонт).
 

кількість переглядів: 2237