Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2016

ПОЛІЦІЯ І ПРОКУРАТУРА ЗАПЕВНЯЮТЬ, ЩО РОЗБЕРУТЬСЯ ІЗ НАПАДОМ НА СИНАГОГУ

15673338_10206174869010078_1121432394_n
 
Сьогодні відбувся спільний брифінг прокурора Черкаської області та тимчасово виконуючого обов’язки начальника ГУНП в Черкаській області Валентина Кожухівського щодо обставин кримінального правопорушення, вчиненого на могильному комплексі “Цадика Нахмана” в м. Умань.
 
 
- Подзвонив охоронець і сказав, що знайшов голову свині зі свастикою, а приміщення для молитов залито червоною фарбою. Факт розбійного нападу поки що не доведений, бо злочин скоєно за умов неочевидності.  Жодного потерпілого немає. Прямих свідків теж немає, — запевняє прокурор.
 
Однак, як зазначив Сергій Овчаренко, відповідальності винуватці злочину не уникнуть. Особи будуть встановлені. Їм загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років. Поки що ніхто з організацій відповідальність на себе не взяв.
 
 
В.о начальника ГУНП у Черкаській області Валентин Кожухівський каже, що, за попередньою інформацією, злочин стався близько 2 години ночі. Наразі проводиться низка слідчих дій. Суттєвих пошкоджень немає, збитки згодом будуть встановлені.
 
 
ДЖЕРЕЛО:
 
 
 
 
 
Деякі подробиці подій сьогоднішньої ночі на могильному комплексі хасидського цадика Нахмана (Умань) розповіли під час брифінгу в Черкасах прокурор області Сергій Овчаренко і т.в.о. начальника головного управління Національної поліції в області Валентин Кожухівський.
 
Близько 2.20 год ночі по лінії «102» до чергової частини Уманського відділу поліції надійшла інформація від охоронця могильного комплексу про те, що на території комплексу знайдено відрізану свинячу голову з вирізаною на ній свастикою. Приміщення для молитов було забризкано червоною фарбою.
 
Прокурор Сергій Овчаренко спростував повідомлення деяких ЗМІ про те, що в Умані стався розбійний напад, при якому нібито постраждали особи єврейської національності. За його словами, така інформація не підтвердилася: злочин було скоєно «в умовах неочевидності», тобто прямих свідків злочину немає. Разом із тим, як наголосив прокурор, це не применшує рівня відповідальності осіб, які його вчинили.
 
За фактом порушення рівноправності громадян залежно від їхньої національної приналежності та релігійних переконань уманська поліція порушила кримінальне провадження за частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.
 
– На місце події було негайно направлено слідчо-оперативну групу, – сказав Валентин Кожухівський. – Проводяться першочергові слідчі оперативно-розшукові заходи.
 
Крім того, до Умані виїхала група слідчого управління головного управління Національної поліції та група працівників прокуратури області на чолі з першим заступником прокурора області Володимиром Павленком. Хід розслідування перебуває під особистим контролем Генерального прокурора України Юрія Луценка. Встановлюються обставини події, вилучаються докази.
 
– Я впевнений, що винних осіб буде встановлено і покарано, – наголосив прокурор області. – Реакція правоохоронців на цей акт вандалізму буде жорсткою, в межах закону.
 
На запитання, чи підтверджуються підозри щодо участі в провокації певних націоналістичних груп, Сергій Овчаренко відповів, що розглядаються різні версії, в тому числі й ця. «Але на версіях поки що зупинятися рано – слідство тільки що почалося», – наголосив прокурор.
 
Правоохоронці додали, що в розслідуванні події вони співпрацюють із представниками хасидської громади Умані.
 
Нагадаємо, міський голова Умані Олександр Цебрій назвав події, що трапились на могильному комплексі рабі Нахмана в ніч проти 21 грудня, неприпустимим актом вандалізму, який викликав обурення не лише серед представників єврейської національності, але й усієї уманської громади. На його думку, в цих діях вбачається спланована провокація.
 
 
 
 
 
Відповідальність за напад на уманську синагогу на себе ще ніхто не взяв. Сама справа перебуває на контролі обласної прокуратури та Генпрокуратури. Водночас посольство України в Ізраїлі шкодує про осквернення синагоги на могилі раббі Нахмана.
 
Про це на брифінгу в Черкасах повідомив прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко. Він зазначив, що наразі створено слідчо-оперативну групу.
 
– Повідомлення до чергової частини надійшло близько 2 години 20 хв. На території комплексу виявили відрізану голову свині з вирізаною свастикою, а по приміщенню було розлито речовину червоного кольору, – зазначив прокурор.
 
За його словами, у результаті інциденту ніхто не постраждав.
 
– Злочин вчинено в умовах неочевидності, тобто це означає, що немає прямих свідків події. Саме приміщення пошкоджень не зазнало. За фактом зареєстровано кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального кодексу, відповідальність за якою передбачає позбавлення волі терміном від 5 до 8 років. Я впевнений, що ці особи будуть встановлені і покарані, – наголосив прокурор.
 
 
ДЖЕРЕЛО:
 
 
 
 
 
У деяких всеукраїнських і місцевих ЗМІ з'явилася інформація про потерпілих від злочину в Умані. Проте прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко та в.о. начальника ГУНП в Черкаській області Валентин Кожухівський спростували це під час брифінгу, повідомляє кореспондент УНН-Центр.
 
"Наразі в ЗМІ поширюється інформація про те, що було скоєно розбійний напад, використано сльозогінний газ та застосовано фізичне насильство до осіб єврейської національності, які там перебувають. Однак така інформація не підтверджується", − сказав прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко.
 
Як зазначив в.о. начальника ГУНП в Черкаській області Валентин Кожухівський, з метою розкриття злочину було створено слідчо-оперативну групу з 16-ти працівників карного розшуку. Зараз проводиться низка слідчих дій. 
 
Зі слів прокурора Черкаської області, на місце злочину виїхала оперативна група ГУ Нацполіції й група працівників прокуратури Черкаської області на чолі з першим заступником. Хід розслідування перебуває на контролі прокуратури області та на особистому контролі Генпрокурора України Юрія Луценка.
 
"Реакція на це правопорушення в правоохоронців буде жорсткою, але в межах закону. Також наголошую, що внаслідок цього інциденту потерпілих немає. Інформаціїя про те, що відбувся конфлікт на місці злочину, відсутня", − додав Сергій Овчаренко.
 
 
 
ДЖЕРЕЛО:
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 2846