Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2016

ІНВАЛІДНІСТЬ ЯК ІНДУЛЬГЕНЦІЯ ДЛЯ ХАБАРНИКА – ВИВЕРТИ ЧЕРКАСЬКОГО ПРАВОСУДДЯ

vs-sud-ukr
 
Вищий спеціалізований суд України скасував вирок апеляційного суду Черкаської області щодо колишнього посадовця Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області.

Як повідомляв «Ні корупції!», чиновник вимагав від приватної особи неправомірну вигоду за сприяння у проведенні землевпорядних експертиз та наданні дозволів на розробку документації із землеустрою. На кону була оренда 38,5 га землі сільськогосподарського призначення державної власності в адміністративних межах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкащини.
 
cherk-stecivka620
 
13 вересня 2013 року хабарник, перебуваючи в автомобілі в м. Черкаси, одержав від приватної особи 13,5 тис доларів США. Як стало відомо «Ні корупції!» з відкритих джерел, обвинувачений у хабарництві – Сергій Володимирович Грачов. Працював на посаді начальника управління державного земельного кадастру та експертизи Головного управління Держкомзему у Черкаській області. Людина зовсім не публічна – ні фото, ні ширших даних щодо його діяльності нам знайти не вдалося.
 
cherk-sud-reestr
 
У суді чиновник своєї вини не визнав. Він пояснив, що з 02.09.2013 року перебував у відпустці, а його обов’язки виконував заступник. Після відпустки, розповів Грачов, планував звільнитися та започаткувати власну, пов’язану із природними ресурсами, справу. На початку вересня 2013 року разом зі знайомим оглядав ставки в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району, щоб у подальшому узяти їх в оренду.
 
До цього він неодноразово надавав  згаданому знайомому пов’язані з його бізнесом консультації – з приводу оренди земельних ділянок.
 
«05.09.2013 року він, ОСОБА_2(обвинувачений – Ред.),  заїхав на роботу, близько 13-30 год. до нього зателефонував ОСОБА_3 (знайомий обвинуваченого – Ред.) та попросив з ним зустрітися щоб надати чергову консультацію. При зустрічі ОСОБА_3 попросив його переглянути документи, які він зібрав як додатки до клопотання, на предмет їх відповідності до існуючих  вимог. Він переглянув документи та сказав, що на його думку, все нормально. Після чого вони попрощались і ОСОБА_2 пішов до свого автомобіля, щоб поїхати додому. ОСОБА_3 підбіг до автомобіля, сів до нього та знову почав задавати питання щодо земельних ділянок. Грошові кошти від ОСОБА_3 05.09.2013 року він не отримував, кому саме він передавав грошові кошти,  ОСОБА_2 не знає. За декілька днів до його затримання, 13.09.2013 року, ОСОБА_3 декілька разів телефонував йому та просив за винагороду посприяти в отриманні в оренду декількох земельних ділянок», – йдеться у матеріалах справи, розміщених у Єдиному державному реєстрі судових рішень.
 
Потім, як розповів обвинувачений, після вагань, він погодився на пропозицію.
 
«Пізніше повідомив ОСОБА_3, що хоче за своє сприяння в отриманні земельних ділянок в оренду 350 доларів США за один гектар, цю суму він придумав сам. Проте ніяких дій щодо сприяння або несприяння в отриманні земельних ділянок ОСОБА_3 робити він не збирався, а гроші, які планував отримати, хотів привласнити собі», – читаємо у реєстрі.
 
Вину чиновника-хабарника довели.
 
cherk-sosn-sud-grachov
 
Вироком Соснівського районного суду міста Черкаси від 15.10.2015р. екс-начальника визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України та призначено покарання – п’ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій строком на 3 роки з конфіскацією майна, відповідно до вимог ст. 54 КК України – позбавлено 9 рангу держслужбовця. Однак на підставі ст. 75 КК України хабарника звільнили від відбування основного покарання з іспитовим терміном три роки.
 
Прокуратура області, як писав “Ні корупції!”,  оскаржила вирок суду першої інстанції як такий, що не відповідає тяжкості кримінального правопорушення.
 
Державний обвинувач просив постановити новий вирок, яким засудити обвинуваченого за ч.4 ст.368 КК України та призначити покарання – шість років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на три роки та з конфіскацією усього майна, яке є його власністю. Також, на підставі ст. 54 КК України,  позбавити чиновника 8-9 рангу державного службовця.
 
Крім того, прокурор вказав, що обвинувачений своєї вини не визнав, що свідчить про відсутність каяття у вчиненому та його прагнення уникнути кримінальної відповідальності.
 
Як обставини, що пом’якшують покарання обвинуваченого, «колегія суддів враховує позитивну характеристику з місця роботи та наявність на його утриманні двох дітей і батька, який є інвалідом другої групи, а також те, що він сам є інвалідом другої групи. Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, колегія суддів не знаходить», – йдеться у матеріалах судового розгляду.
 
Згідно з вироком Апеляційного суду Черкаської області, чиновника визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України із застосуванням ст. 69 КК України, та призначили йому покарання три роки позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій терміном на три роки з конфіскацією усього майна, яке є його власністю.
 
apelyatsijnyj-sud-hrachov
 
Також екс-чиновника позбавили його високого рангу держслужбовця.
 
Державний обвинувач оскаржив також і рішення Апеляційного суду – у касаційному порядкові.
 
«Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ погодився із твердженнями прокурора щодо необґрунтованого призначення обвинуваченому занадто м’якого покарання за вчинення тяжкого корупційного злочину та призначив новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Одночасно із цим, касаційний суд зобов’язав суд апеляційної інстанції за результатами нового апеляційного розгляду ухвалити справедливе рішення у кримінальному провадженні», – повідомила «Ні корупції!» Світлана Андрійченко, прес-секретар прокуратури Черкаської області.
 
Як бачимо, у даному випадку, місцева Феміда надто поблажлива до хабарника. Суддів нібито розчулила його інвалідність, батьківський та синівський обов’язки. Раніше, виносячи вироки хабарникам та корупціонерам, які брали хабарі десятками тисяч доларів та роздавали землі десятками гектарів,  черкаські судді проявляли неабияку спритність та кмітливість – одному пом’якшили вирок, перекваліфікувавши корупцію у шахрайство, іншого відпустили узагалі – за давністю.
 
Наприкінці минулого місяця «Ні корупції!» повідомляв про те, як затриманого наприкінці липня цього року колишнього начальника Канівського районного відділу земельних ресурсів Володимира Миненка, підозрюваного у незаконній передачі 46 фізичним особам земельних ділянок на Канівщині, звільнили від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 364 КК України, у зв’язку із закінченням строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності.
 
cherk-zemЗгідно з матеріалами справи, Володимир Миненко, працюючи начальником Канівського районного відділу земельних ресурсів, у лютому 2005 року, використовуючи свої владні повноваження та порушивши вимоги Земельного та Лісового кодексів УкраїниЗаконів «Про землеустрій»«Про державну експертизу землевпорядної документації» та інших норм чинного законодавства, відвів у власність 46 громадян понад 76 га землі.
 
Гучне затримання увінчалося тихеньким звільненням.
 
Логічного завершення ще одного грандіозного затримання ніяк не дочекається громадськість Черкащини.
 
Ми вже повідомляли про вирок щодо екс-начальника Головного управління Держземагентства у Черкаській області Петра Гамана, якого  СБУ затримала в обласному центрі навесні 2014 року під час отримання 57 тисяч доларів США.
 
Наприкінці 2015 року суд змінив кваліфікацію злочину.  Частину 5 статті 368 КК України, за якою панові Гаману загрожувало до 12 років ув’язнення, відкинули. Натомість, екс-чиновника визнали винним у злочині, передбаченому статтею 190 КК України – шахрайство.
 
Наразі прокуратура Черкаської області оскаржує вирок суду першої інстанції. Нещодавно, після тривалої підготовки під час якої «учасникам судового провадження запропоновано подати нові докази, на які вони посилаються», справу мали розглядати у вересні цього року. Після цього кілька разів призначалися нові розгляди на інші дати.
 
gaman2
 
Тож, тепер справу пана Гамана розглядатимуть у день Святого Миколая 19 грудня цього року.
 
gaman1
 
Щоправда, кваліфікація злочину тепер, відповідно до ч.5 ст.368 КК України, – одержання хабара у великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище.
 
Джерело: 
 

кількість переглядів: 2025