Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2015

Прокурор області Юрій Шеремет обіцяє покарати всіх винних і не збирається нікого покривати

    Заступнику командира батальйону патрульної служби МВС, який унаслідок неналежного виконання службових обов’язків не припинив дій підлеглих працівників, а саме - застосування 20 лютого 2014 фізичного насильства до активістів поблизу захисної дамби м. Черкаси, оголошено про підозру.

     На дамбі 20 лютого перебували співробітники батальйону патрульно-постової служби, працівники «Грифону» і частина працівників «Беркуту», яким було видано чотири автомати Калашникова із холостими набоями.
Про це поінформував начальник управління процесуального керівництва слідством прокуратури Черкаської області Валерій Барбаш.
    - Це все задокументовано, проведено експертизи з приводу пострілів холостими набоями. Зброя – номерна, вона видається конкретній особі і людина не має права нікому її передавати. Ці особи встановлені, допитані, і вони не заперечують того, що здійснювали постріли в повітря на дамбі, - повідомив Валерій Барбаш. – Встановили конкретних осіб, їх 36, із яких хтось наносив фотокору Ігорю Єфімову тілесні ушкодження, але ж із 36 троє могли наносити удари. Були проведені впізнання, але ж, як ми зрозуміли, Ігор Єфімов, скоріше за все, їх упізнав, але сумнівався і тому ні на кого не вказав. Зрозуміло, що в стресовій ситуації, коли тебе б’ють, не до того, аби запам’ятовувати обличчя, та ще й у масках. Постраждалий на дамбі 20 лютого фотокор Ігор Єфімов буде у нас потерпілим по провадженню відносно командира. Є затверджений статут ППС, і в службових обов’язках командира зазначено, що він у тому числі відповідальний за дії своїх підлеглих. У цій ситуації ми змогли ідентифікувати командира. Ми з усією совістю можемо сказати, що в його діях є склад злочину. По Єфімову ми це довели, що командир не міг не бачити ту ситуацію.
      За словами Валерія Барбаша, 20 лютого зведений загін був відряджений у Корсунь-Шевченківський район, де відбувалися сумнозвісні події, коли на трасі зупинили автобуси й спалили їх. Як тільки зведений загін виїхав туди, надійшло повідомлення про те, що в Золотоніському районі, у с. Новодмитрівка, сталася така сама ситуація, але з вогнепальним пораненням і цей зведений загін був відряджений туди. Але на дамбі зупинилися на блок-посту і сталося те, що сталося.
     - І я, і ми всі б хотіли, аби до відповідальності були притягнуті саме ті працівники, які наносили удари безпосередньо палицями, і не лише командир, - наголосив прокурор Черкаської області Юрій Шеремет.
     Він додав, що проведена колосальна робота - відтворені події, встановлено, який автобус під’їхав на дамбу, розсадили міліціонерів, хто як сидів, коло осіб, які першим виходили з автобуса і які могли наносити удари, пред’явили їх на впізнання потерпілому.
     - Скажу відверто, потерпілий по совісті каже, що «вони були в масках і я не хочу, аби невинна людина страждала, тому не можу стверджувати, що це саме ця юдина наносила мені удари», - роз’яснив Юрій Шеремет. – Прийнято рішення притягнути до кримінальної відповідальності керівництво, яке, і це доведено, перебувало в цьому ж автобусі, і в силу своїх посадових обов’язків зобов’язане було припинити злочинні дії, доповісти керівництву, скласти рапорт, надати матеріали в прокуратуру, що не було зроблено. За це керівник має відповідати.
За словами Валерія Барбаша, 20 лютого Луганський «Беркут», стовідсотково, в Черкасах уже не був.
      - 27 січня люди дійсно чули цей нехарактерний для Черкащини російський говір. На цій же хвилі почали розповідати, що 20 лютого чули такий самий говір, мовляв, це були не наші беркутівці. Але по 20 лютого в нас є дані поосібно, хто виїхав на дамбу. Більше того, Луганський «Беркут» на той період перебував у Луганській області, що підтверджується об’єктивними даними – розруківкою телефонних розмов. Це ж не одна особа, це сто номерів, - додав Валерій Барбаш.
     По справі побиття на дамбі проведено 559 слідчих дій, допитані всі працівники, які туди виїжджали: батальйон ППС – 58 осіб, судова міліція «Грифон» – 34 особи, працівники «Беркут» – 9 осіб.
 
    
     Джерело : Газета "Вечірні Черкаси" №4, від 28 січня 2015 року
 

кількість переглядів: 4031