Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.06.2011

Дачу Андреєва повернуто в комунальну власність Черкаської обласної ради

Вищий господарський суд України поставив крапку у справі Дачі Андреєва
1 червня своєю ухвалою суд повністю задовольнив касаційну скаргу прокуратури Черкаської області, та  скасував  постанову Київського апеляційного господарського суду від 30 березня 2011 року.         
У листопаді 2010 року прокуратурою області до Господарського  суду Черкаської області пред’явлено позов в інтересах Черкаської обласної ради та КП «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів комунальної власності» до відповідача ПП «Гостинний двір» про розірвання договору оренди нежитлового приміщення по вулиці Менделєєва, 4 в місті Черкаси від 14 січня 2005 року та зобов’язання повернути приміщення.
Ще у січні 2005 року обласне комунальне підприємство «Готельний комплекс «Дніпро» та приватне підприємство «Гостинний двір» уклали на п’ять років договір оренди нежитлового приміщення по вулиці Менделєєва, 4 в місті Черкаси. У 2010 році договір автоматично було продовжено на такий же термін, але приміщення вже знаходились в комунальній власності КП «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів комунальної власності». Згідно договору в орендованому приміщенні  ПП «Гостинний двір» мав здійснювати  надання послуг у сфері готельного господарства та туризму.
Приміщення, які фактично знаходяться на балансі Черкаської обласної ради, практично не використовуються орендарем за призначенням. Ретельно сплачуючи орендну плату приватне підприємство не  займається тим видом діяльності, який було зазначено в договорі.
Прокуратурою області було проведено перевірку діяльності ПП «Гостинний двір», у ході якої виявилося, що на підприємстві відсутній обслуговуючий персонал, не встановлено наявності клієнтів, документально не підтверджено використання орендованого майна для надання послуг у сфері готельного господарства та туризму, відсутні відповідні вивіски. Крім того,  місцеві жителі не мають вільного доступу до комунальної власності. 
Згодом, прокуратура області направила позов до Господарського суду Черкаської області з вимогою розірвання договору оренди та про зобов’язання повернути майно. 
Рішенням Господарського суду Черкаської області від 6 грудня 2010 року, позов прокуратури  області задоволено повністю, розірвано договір оренди нежитлового приміщення по вулиці Менделєєва, 4 від 14 січня 2005 року, зобов’язано ПП «Гостинний двір» повернути у належному стані КП «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів комунальної власності нежитлове приміщення по вулиці Менделєєва, 4 у місті Черкаси.
Не погоджуючись з вищевказаним рішенням суду першої інстанції, відповідачем по справі ПП «Гостинний двір» оскаржено його в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду шляхом внесення 20 грудня 2010 року апеляційної скарги.
17 лютого 2011 року ухвалою Київського апеляційного господарського суду прийнято до провадження апеляційну скаргу ПП «Гостинний двір» на рішення господарського суду Черкаської області від 6 грудня 2010 року.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 30 березня 2011 року апеляційну скаргу ПП «Гостинний двір» на рішення господарського суду Черкаської області  від 6 грудня 2010 року – задоволено. Рішення суду першої інстанції скасовано, а у позові заступника прокурора області відмовлено повністю.
Не погоджуючись із вищевказаною постановою суду апеляційної інстанції, 18 квітня 2011 року прокуратурою області оскаржено її у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.
Позов прокуратури області було задоволено, а рішення Господарського суду Черкаської області від 6 грудня 2010 року залишено в  силі.
 
кількість переглядів: 1810