Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2024

Судитимуть двох місцевих жителів, які виправдовували дії окупанта, називаючи їх закономірною процедурою «денацифікації» українців

Прокурори Черкаської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох жителів м. Умань, які виправдовували збройну агресію рф проти України та глорифікували її учасників (ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).

Розслідуванням встановлено, що 48-річний уманчанин поширював матеріали з Телеграм-каналів російських пропагандистів антиукраїнського спрямування про заперечення збройної агресії рф проти України та виправдовування жорстоких і незаконних дій країни-агресора.

Чоловік підтримував позицію, що вбивство цивільних осіб в м. Буча на Київщині є інсценуванням, а також стверджував у переписках з однодумцями, що  російська ракета, яка навесні 2023 року влучила у багатоповерховий будинок у м. Умань була спеціально скоригована ЗСУ для нанесення жахливих втрат.

Ще одна обвинувачена – 40-річна уманчанка, яка з мотивів схвалення політики країни-агресора поширювала матеріали з агітаційних Телеграм-каналів про історичну необхідності співпраці українців з рф та випрадовувала дії ворога, називаючи їх закономірною процедурою «денацифікації» українців.

Висновки судових експертиз підтвердили наявність у дописах обох обвинувачених заперечення збройної агресії рф проти України та глорифікації її учасників.

Наразі до них застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а нерухоме та рухоме майно - арештовано.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальних провадженнях здійснювали співробітники УСБУ в Черкаській області.

Додатково: санкцією ч. 3 ст. 436-2 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 78