Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.04.2024

Повідомлено про підозру жителю міста Донецьк, який «зливав» представникам країни-агресора інформацію про розташування ЗСУ та збирав кошти на допомогу терористам

За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю міста Донецьк за фактами пособництва державі-агресору та несанкціонованого поширення інформації про направлення, переміщення й розташування Збройних Сил України (ч. 1 ст. 111-2, ч. 3 ст. 114-2  КК України).

За даними слідства, 56-річний підозрюваний у серпні 2022 року добровільно передав представнику «народної міліції «днр», прессекретарю «народної міліції «днр» інформацію про місця розташування українських військових на території Донецької області.

Дані він отримував від спільників, які знаходяться на підконтрольній Україні території.

Це дало змогу збройним силам рф спільно з незаконним збройним формуванням так званої «днр» нанести удари за допомогою засобів вогневого ураження по вказаним місцям дислокації ЗСУ.

Чоловік надавав інформацію ворогу з метою знищення військовослужбовців і військової техніки Сил безпеки й оборони України, які знаходилися на території Донецької області. Сприяв нанесенню шкоди суверенітетові, територіальній цілісності і недоторканості України.

Крім того, підозрюваний систематично розміщував на особистій сторінці в забороненій в Україні соціальній мережі відомості про збір коштів для допомоги збройним формуванням держави-агресора, зокрема придбання та передачі генераторів, радіостанцій, цифрових прицілів, квадрокоптерів та амуніції.

У зв’язку з переховуванням від слідства на тимчасово окупованій території України його  оголошено в розшук та судом надано дозвіл на затримання.

Встановлення інших, причетних до злочину осіб, триває.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні  здійснюють співробітники УСБУ в Черкаській області.

Довідково: санкцією ч. 1 ст. 111-2 КК України передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 78