Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2024

Завдяки вжитим обласною прокуратурою заходам в одній з територіальних громад Золотоніщини зафункціонує заклад освіти

Черкаський окружний адміністративний суд підтримав правову позицію ювенальних прокурорів Черкаської обласної прокуратури та скасував незаконне рішення органу місцевого самоврядування щодо призупинення освітнього процесу в навчальному закладі.

Прокуратура встановила, що одна із сільських рад Золотоніщини прийняла рішення про реорганізацію шляхом пониження ступеню навчально-виховного комплексу, а в подальшому взагалі зупинила освітній процес у закладі.

Підставою для прийняття такого рішення стала недостатня, на думку сільської ради, кількість дітей, які могли б навчатися в установі.

Однак на засіданні територіальної громади було висловлене одноголосне рішення жителів щодо необхідності функціонування закладу та наявності додаткових джерел для його фінансування.

Призупинення навчання зумовило негативний суспільний резонанс в місцевій громаді, оскільки дітей направлено на навчання до іншої місцевості. У такий спосіб були порушені права майже 70 учнів.

Ювенальний прокурор у суді довів, що відповідач порушив порядок оприлюднення проекту спірного рішення та процедури його прийняття. Також наголошено, що оскаржуване рішення впливає на таке важливе конституційне право жителів територіальної громади, як право на освіту, та є безумовною підставою для врахування думки територіальної громади під час його ухвалення.

Наразі орган місцевого самоврядування зобов’язано відновити освітню діяльність закладу та створити належні умови для здобуття найменшими жителями територіальної громади дошкільної, початкової, базової і повної середньої освіти.

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 176