Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2024

Двом бойовикам з Донбасу повідомлено про підозру у державній зраді та участі в терористичній організації

За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури повідомлено про підозру двом громадянам України.

Їм інкриміновано державну зраду та участь у терористичній організації (ч. ч. 1, 2 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Слідством встановлено, що бойовики терористичної організації «лнр» до повномасштабного вторгнення рф на територію України брали участь у збройному супротиві правоохоронним органам та ЗСУ.

Житель Луганщини був зарахований на військову службу в «управління 3-го мотострілецького батальйону 4-ї окремої мотострілецької бригади народної міліції «лнр» на посаду «помічника заступника командира по озброєнню». Мав звання «старший лейтенант».

З квітня 2022 року підозрюваний перейшов на бік ворога та воював проти українських військових у складі «4-ї окремої мотострілецької бригади народної міліції «лнр», яка з 31.12.2022 офіційно включена окупантами до складу «2-го армійського корпусу» з підпорядкуванням «8-й загальновійськовій гвардійській армії Південного військового округу міністерства оборони рф».

Підозрюваний допомагав у проведенні підривної діяльності проти України, сприяв окупації та утвердженню окупаційного режиму держави-агресора на території Луганської області, зокрема в населених пунктах Жолобок, Новотошківське, Горіхове, Золоте та Гірське Попаснянського району.

Інший підозрюваний – житель Луганщини з 24.02.2022, перейшовши на бік ворога, брав участь у боях проти українських військових у складі так званої 4-ї окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу народної міліції «лнр»,  яка входить до складу  «об'єднання Збройних сил Росії на Донбасі» (8 гвардійська загальновійськова армія Південного військового округу зс рф).

Чоловік обіймав посаду старшого навідника 2 розвідувального відділення 2 гаубично-артилерійського взводу 1 гаубично-артилерійської батареї гаубично-артилерійського дивізіону та мав звання єфрейтора.

Підозрюваний зі зброєю в руках протидіяв Силам оборони України в районах населених пунктів Алчевськ, Первомайськ, Ірміно, Кадіївка та Брянка, Алчевського району, Оріхове, Новотошківське, Нижнє, Гірське, Золоте, Новоіванівка, Мирна Долина, Устинівка, Рай-Олександрівка, Лоскутівка, Підлісне, Біла Гора, Борівське, Тополівка, Врубівка, Сєвєродонецького району Луганської області, а також Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Бахмутське, Соледар, Бахмутського району Донецької області.

У жовтні 2022 року він отримав поранення неподалік від смт Врубівка Сєвєродонецького району Луганської області.

Наразі тривають заходи щодо розшуку обох підозрюваних.

Досудове розслідування в кримінальних провадженнях здійснюють слідчі УСБУ в Черкаській області.

Довідково: санкція ч. 2 ст. 111 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 205