Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2024

Повідомлено про підозру в державній зраді та колабораційній діяльності трьом громадянам України

За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури повідомлено про підозру двом жителям Луганської області за фактами державної зради та участі в діяльності терористичної організації (ч. ч. 1, 2 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

За даними слідства, 35-річний та 38-річний підозрювані до повномасштабного вторгнення рф на територію України брали активну участь у терористичній організації «луганська народна республіка» як бойовики.

Обидва чинили збройний супротив правоохоронним органам та Збройним Силам України на непідконтрольній українській владі території.

З 24.02.2022 підозрювані у складі незаконних збройних формувань так званої лнр брали участь у боях проти українських військових на посадах:

- «вогнеметника 7-ї окремої гвардійської мотострілецької Чистяківської бригади народної міліції луганської народної республіки»;

- «старшини управління 4 мотострілецької роти 2 мотострілецького батальйону 6-го окремого мотострілецького козачого полку імені отамана Платова 2 армійського корпусу народної міліції лнр».

Також повідомлено про підозру жителю Херсонщини за фактами державної зради та колабораційної діяльності  (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1КК України).

Слідством встановлено, що 36-річний місцевий житель з січня 2023 року пішов на співпрацю з ворогом та добровільно обійняв посаду директора незаконного правоохоронного органу «Государственное автономное учреждение Херсонской области «Голопристанское лесоохотничье хозяйство».

Крім того, у вересні 2023 року підозрюваний був обраний депутатом до незаконного органу влади «совета депутатов голопристанского муниципального округа Херсонской области» та очолив «постоянную комиссию по промышлености, градостроительству, развитию инфраструктуры и поддержке предпринимательства».

Наразі усіх підозрюваних оголошено в розшук.

Досудове розслідування в указаних кримінальних провадженнях здійснюють слідчі УСБУ в Черкаській області.

У разі доведення вини до підозрюваних може бути застосоване покарання – довічне позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 369