Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2023

Ідентифіковано російського генерала, який наказав здійснити ракетну атаку по мирним жителям Умані

За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури ідентифіковано та повідомлено про підозру командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил збройних сил рф.
Йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, російський генерал одержав від військово-політичного керівництва держави-агресора бойові розпорядження нанести ракетні удари по конкретним об’єктам цивільної інфраструктури Умані на Черкащині. Вони були визначені у бойових документах із координатами місць розташування.

Командувач віддав злочинний наказ підрозділам дальньої авіації рф атакувати ці об’єкти високоточними ракетами.

Екіпаж важкого бомбардувальника злетів з аеродрому «Оленья» у м. Оленегірськ Мурманської області рф. Він здійснив пуск двох крилатих ракет Х-101 із повітряного простору над Каспійським морем.

Близько 4:30 ранку 28 квітня 2023 року російські ракети влучили у цивільні об’єкти на території міста – житлову дев’ятиповерхівку та автомобільну стоянку.

Унаслідок ракетної атаки загинули 23 мирних жителя, з них 6 – діти.

Отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості 9 людей, ще одна вважається зниклою безвісти.

Пошкоджено 7 житлових будинків, 6 підприємств та 70 транспортних засобів.

Документування воєнного злочину держави-агресора займалася прокуратура спільно з Управлінням СБУ та ГУ Нацполіції в Черкаській області.

У рамках кримінального провадження встановлюються усі причетні особи до трагічних подій.

Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Черкаській області.

Довідково: санкція ч. 2 ст. 438 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 405