Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.11.2023

Державна зрада та колабораційна діяльність: повідомлено про підозру двом поплічникам ворога

За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури повідомлено про підозру двом жителям Луганщини за фактом державної зради, а також участі в діяльності терористичної організації, та за фактом колабораційної діяльності  (ч.ч. 1, 2 ст. 111,  ч. 1 ст. 258-3, ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що 36-річний житель Довжанського району Луганської області у лютому 2022 року добровільно вступив до силового блоку терористичної організації «луганська народна республіка» та отримав посаду водія відділення артилерійської розвідки загону управління мінометної батареї стрілецького батальйону так званого 6-го окремого мотострілецького козачого полку імені отамана Платова 2 АК НМ ЛНР.

З 23.02.2022 до цього часу підозрюваний зі зброєю в руках бере активну участь у бойових діях проти Сил оборони України, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України, а також сприяє ворогові у проведенні підривної діяльності проти України.

Крім того, встановлено, що у березні 2022 року чоловік, перебуваючи неподалік від населеного пункту Попасна Сєвєродонецького району Луганської області, отримав поранення. Однак наразі продовжує чинити збройний супротив, перебуваючи в рядах ворожого війська.

Ще один підозрюваний – 65-річний житель Старобільського району Луганської області.

Чоловік, усвідомлюючи протиправність дій окупаційних органів так званої лнр, з листопада 2022 року обійняв посаду директора «ГУП луганской народной республики «Стрелецкий конный завод № 60» на тимчасово окупованій території Міловської селищної громади Старобільського району Луганської області.

Очолюючи вказане підприємство, підозрюваний забезпечував здійснення ним господарської діяльності, а за рахунок отриманих коштів наповнював бюджет «лнр».

Наразі обох підозрюваних оголошено в розшук у зв’язку з переховуванням від слідства на тимчасово окупованій території України.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальних провадженнях здійснюють співробітники УСБУ в Черкаській області.

Довідково: санкція ч. 2 ст. 111 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна. Cанкція ч. 4 статті 111-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 516