Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.11.2023

Стан утримання захисних споруд цивільного захисту на Черкащині

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та введенням на всій території України воєнного стану одним із найактуальніших питань постає захист цивільного населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок воєнних дій.       

Під час реалізації конституційної функції представництва інтересів держави в суді прокурорами встановлено, що окремі балансоутримувачі, незважаючи на постійну загрозу ракетних та авіаударів, продовжують ігнорувати вимоги законодавства та розпоряджень військової адміністрації щодо приведення в стан готовності до укриття захисних споруд цивільного захисту, а це створює загрозу для життя черкащан.

Як приклад, прокурором встановлено, що на території Жашківської територіальної громади не впорядковані 2 укриття одного з лікувальних закладів громади загальною площею 902 м2, місткістю 900 осіб, що загрожує безпеці громадян, у тому числі тих, які перебувають у закладі на стаціонарному лікуванні.

У зв’язку з чим прокуратурою скеровано до суду позов про зобов’язання балансоутримувача привести до стану готовності захисні споруди лікувального закладу.

Наразі Черкаським окружним адміністративним судом відкрито провадження у справі та позов прокурора призначено до розгляду.

Аналогічна ситуація склалася в закладі охорони здоров’я на Уманщині. До цього часу не впорядковане укриття площею 115 м2, місткістю 200 осіб.

За вказаним фактом також прокурором скеровано позов до суду.

У цілому органами прокуратури області упродовж 2022 – 2023 років до суду направлено 25 позовних заяв у сфері цивільного захисту населення стосовно 37 захисних споруд загальною площею 11003 м2, місткістю 10 068 осіб, на території Черкаського, Уманського, Золотоніського та Звенигородського районів, а також міста Черкаси.

З них  21 позов – про зобов’язання власників та балансоутримувачів укриттів області привести в належний стан 27 захисних споруд цивільного захисту населення.

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 394