Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2023

Прокурор у Верховному Суді відстояв повернення з приватної власності земельної ділянки водного фонду

Верховний Суд погодився з доводами прокурора, скасувавши постанову Черкаського апеляційного суду про відмову у задоволенні позову про  повернення з приватної власності земельної ділянки водного фонду, наданої громадянину для індивідуального дачного будівництва у передмісті обласного центру.

Спірна земельна ділянка містить у своєму складі землі штучного водосховища та частину Будище-Свидівської захисної дамби, та попри це була незаконно передана Черкаською районною державною адміністрацією у приватну власність з порушенням порядку зміни її цільового призначення та перевищенням повноважень.

Реагуючи на грубі порушення вимог чинного законодавства та захищаючи інтереси місцевої територіальної громади на спільне користування землями водного фонду, прокурор звернувся до суду, щоб повернути земельну ділянку її належному розпоряднику – Черкаській обласній державній адміністрації.

 Вже в ході судового розгляду справи спірна земельна ділянка вдруге змінила власника за договором купівлі-продажу, що свідчило про наміри відповідачів будь-що уникнути її втрати.

У подальшому Черкаський апеляційний суд за апеляційною скаргою відповідача скасував рішення Черкаського районного суду про задоволення позова прокурора.

Однак крапку у спірних правовідносинах поставив Верховний Суд, до якого звернувся прокурор з касаційною скаргою, домагаючись відновлення порушених інтересів держави.

Висновок вищої судової ланки є однозначним та цілком збігається з позицією прокурора: землі водного фонду є надбанням Українського народу, яке не підлягає передачі у приватну власність. 

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 645