Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.09.2022

За втручання прокуратури територіальним громадам повернуто низку земельних ділянок з приватної власності

Органами прокуратури значна увага приділяється питанню виконання ухвалених судами рішень за позовами про повернення земель їх законним власникам та користувачам.
Так, Черкаською окружною прокуратурою забезпечено виконання судового рішення, яким за позовом прокурора припинено право приватної власності на земельну ділянку водного фонду, незаконно отриману громадянином для ведення дачного будівництва. Оціночна вартість 0,3 га землі, що повернута територіальній громаді, перевищує 1,5 млн грн.
Крім того, на виконання рішень судів припинено право приватної власності на 2 земельні ділянки загальною площею 0,2 га у м. Черкаси, вартістю майже 1 млн грн. Ці земельні ділянки розташовані в межах заповідної території «Черкаські берегові схили» та належать до перспективної зони зелених насаджень, а отже є землями загального користування представниками усієї територіальної громади.
Також за ініціативи прокурора рішенням суду скасовано державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 1 га, вартістю
1,5 млн грн, у колишньому Канівському районі.
Відповідно до положень Земельного кодексу України передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян є можливою лише один раз по кожному виду використання, попри це громадянкою двічі реалізовано вказане право щодо отримання у власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських споруд.
Однак прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням вказаної громадянки у незаконному заволодінні земельною ділянкою шляхом подвійної приватизації.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 937