Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.08.2022

Представництво інтересів держави в суді – результати роботи за І півріччя 2022 року

 

На захист інтересів держави органами прокуратури області у І півріччі поточного року заявлено позови на суму понад 918 млн грн. Вартість активів, щодо яких судами постановлено рішень про задоволення вимог прокурорів, становить  775 млн грн.  Вартість активів, щодо яких реально захищено інтереси держави, склала понад 411 млн грн.

Роботу зосереджено на вирішенні найактуальніших проблемних питань у сферах земельних відносин, бюджету, державної та комунальної власності з урахуванням перебування країни та суспільства в умовах війни.

У сфері земельних відносин прокурорами регіону до суду скеровано позови на загальну суму понад 570 млн грн, задоволено судами та добровільно відшкодовано – на 652 млн грн, реально виконано судових рішень на  247 млн грн. Законним власникам та користувачам повернуто 275 га земель державної та комунальної власності.

У реаліях сьогодення дещо зміщено вектор уваги із земель сільськогосподарського призначення на землі з обмеженою оборотоздатністю, якими наразі є землі водного фонду та прибережної захисної смуги, лісогосподарського та історико-культурного призначення, промисловості тощо.

Прокурори реагували на факти порушень вимог законодавства в частині незаконного надання земельних ділянок водного фонду у власність з подальшим будівництвом на них капітальних споруд, приватних будинків, передачі в оренду з порушенням встановленого законом порядку, зміни цільового використання та виду угідь та інші.

Цього року судами задоволено 24 позови щодо 35 земельних ділянок водного фонду, розташованих на площі близько 3,5 га, загальною вартістю понад 18 млн грн.

Як приклад, у травні Черкаським районним судом лише в одній справі задоволено вимоги Черкаської окружної прокуратури про визнання незаконними рішень органу місцевого самоврядування, скасування державної реєстрації права приватної власності та повернення територіальній громаді с. Свидівок Черкаського району 10 земельних ділянок водного фонду загальною площею 1 га, вартістю понад 5 млн грн. Прокурором в суді доведено належність цих земель до земель водного фонду, неможливість їх перебування у приватній власності для індивідуального дачного будівництва.

У провадженні судів першої інстанції наразі перебувають позови прокурора щодо земельних ділянок водного фонду загальною оціночною вартістю більше 32 млн грн. Досудовий збір матеріалів для звернення до суду за іншими встановленими фактами порушень при розпорядженні землями вказаної категорії триває.

Продовжують виявлятись непоодинокі факти виведення земель із лісового фонду.

Попри позитивні наслідки активізації діяльності органів Держгеокадастру та органів місцевого самоврядування з інвентаризації земель, обмежені в обороті землі лісогосподарського призначення, які тривалий час на законних підставах перебували в постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, всупереч вимогам Лісового та Земельного кодексів України, протиправно виводились із земель лісогосподарського призначення, передавалися в комунальну власність як землі сільськогосподарського призначення з подальшою можливістю їх передачі у приватну власність.

Господарським судом Черкаської області задоволено 2 позови Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністрації про витребування у власність держави 2 земельних ділянок лісового фонду загальною площею близько 5 га вартістю 15 млн грн, що перебували у постійному користуванні ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство».

Таким чином, за втручання прокуратури попереджено можливе вибуття значної території лісів, незаконно переданих до комунальної власності, в приватне користування під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

Також за позовом прокурора господарським судом Черкаської області скасовано право оренди на земельну ділянку лісогосподарського призначення в адмінмежах Геронімівської сільської ради Черкаського району. Цільове призначення спірної земельної ділянки, яка входить до Дахнівського лісництва та є державною власністю, протиправно змінено та передано суб’єкту господарювання в оренду на 10 років для розміщення та експлуатації будівель і споруд. 

Крім того, в суді відновлено державні інтереси у правовідносинах щодо використання значної площі земель історико-культурного призначення на Звенигородщині.

Установлено, що на земельних ділянках загальною площею 112 га, ринковою вартістю понад 200 млн грн, які з 2014 року перебувають в оренді підприємства для сільськогосподарського обробітку, розташований об’єкт культурної спадщини – пам’ятка археології – поселення трипільської культури «Глибочок», яке за даними державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» є одним з найраніше відкритих трипільських поселень в Україні та входить до числа найбільших за площами у тогочасному світі.

За висновком уповноваженого органу охорони культурної спадщини сільськогосподарський обробіток даної земельної ділянки активно руйнує археологічний шар пам’ятки, що призводить до втрати її наукової цінності.

Господарський суд Черкаської області погодився з доводами прокурора про  протиправність зміни цільового призначення особливо цінних земель значної площі, необхідність припинення їх сільськогосподарського обробітку та позов прокурора задовольнив у повному обсязі.

Під пильною увагою прокуратури знаходиться питання ефективного використання земельних ділянок й інших категорій, плата за використання яких є одним із джерел наповнення місцевих бюджетів, які несуть значний тягар, посилений додатковими витратами через війну.

Зокрема, непоодинокими на території області є факти тривалого невикористання земель промисловості відповідно до їх цільового призначення та умов укладених договорів. Крім того, має місце невиконання суб’єктами господарювання зобов’язань по сплаті орендної плати, водночас наявні договори оренди перешкоджають передачі земель більш ефективному користувачу.

Вказане було підставою звернення до суду прокурорів за розірванням договорів оренди, стягненням заборгованих платежів та поверненням земельних ділянок у розпорядження територіальних громад.   

Як приклад, господарським судом Черкаської області задоволено позов Звенигородської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Ватутінської  міської ради до товариства,  яким не виконувалися умови укладеного на 49 років договору оренди понад 21 га земель в м. Ватутіне оціночною вартістю більше 100 млн грн, цільовим призначенням яких є будівництво, обслуговування та ремонт об’єктів енергетичної інфраструктури. За позовом прокурора договір оренди з недбалим орендарем розірвано, стягнуто заборгованість з орендної плати.

Усього упродовж поточного року судами задоволено 5 позовних заяв прокурорів щодо майже 150 га неефективно використовуваних земель вказаної категорії.

Також повністю задоволено позов обласної прокуратури про примусове стягнення до місцевого бюджету майже 2 млн грн втрат сільськогосподарського виробництва у зв’язку із переведенням зі статусу сільськогосподарського призначення до земель під забудову.

Установлено, що громадянка, набувши у приватну власність на околиці  м. Черкаси у приватну власність 3 земельні ділянки загальною площею понад 16 га для ведення особистого селянського господарства, прийняла рішення використовувати землю під будівництво багатоквартирного житла.

Оскільки чинним національним законодавством визначено пріоритет використання земель для потреб сільського господарства, як основного багатства Українського народу та основного виробничого ресурсу держави, органом місцевого самоврядування поряд зі зміною цільового призначення земель, зобов’язано громадянку сплатити до бюджету майже 2 млн грн втрат сільськогосподарського виробництва.

Вказаним обов’язком громадянкою знехтувано, що стало підставою для звернення прокурора до суду з позовом щодо примусового стягнення до бюджету. належних коштів.

Судове рішення про задоволення позову прокурора за результатами апеляційного перегляду за скаргою відповідачки набрало законної сили та звернуто до виконання.

В межах визначених законом повноважень органами прокуратури вживаються заходи захисту інтересів держави у бюджетній сфері. Упродовж І півріччя 2022 року до судів направлено позовів на суму 7,3 млн грн, задоволено на 4,9 млн грн. Забезпечено виконання судових рішень вказаної категорії на 1,1 млн грн.

Виявлено ряд порушень в сфері публічних закупівель.

 До прикладу, за матеріалами досудового розслідування одного із кримінальних проваджень з ознаками корупційних дій посадових осіб Черкаської міської ради, до господарського суду обласною прокуратурою подано позов про стягнення на користь місцевого бюджету 6,1 млн грн з підрядника та залучених ним 7 субпідрядних організацій по прибиранню вулиць обласного центру, які незаконно набули ці кошти через включення з порушенням вимог закону до ціни договору про закупівлю послуг зазначеної вище суми податку на додану вартість. Наразі триває судовий розгляд.

За матеріалами іншого кримінального провадження прокурором до суду направлено позов, який вже задоволено господарським судом Черкаської області про стягнення з одного із товариств з обмеженою відповідальністю на користь виконавчого комітету Кам’янської міської ради 245 тис. грн, які були перераховані товариству відповідачу за закуплений, але недопоставлений бензин та дизельне паливо.

Задля захисту майнових інтересів наукових установ Національної академії аграрних наук України, прокурорами скеровано до суду 2 позови про визнання недійсними додаткових угод, якими було безпідставно збільшено ціну на закуплені паливно-мастильні матеріали та стягнення з одного із суб’єктів господарювання 440 тис. грн. Розгляд справ триває.

Вжито заходів спрямованих на виконання судового рішення про стягнення на користь місцевого бюджету міста Черкаси значної суми боргу. Так, за бездіяльності виконавчого комітету Черкаської міської ради, за позовом прокурора судом визнано недійсними так звані фраудаторні правочини, укладені боржником – приватним підприємством з пов’язаною з ним юридичною особою, якими з метою ухилення від виконання судового рішення про сплату до міського бюджету коштів на суму 3,1 млн грн, відчужено 124 рекламних засобів типу біг борд у м. Черкаси. За рахунок цього майна має бути має бути виконано судове рішення.

Хоча чинним законодавством й припинено обов’язок забудовників брати пайову участь у розвитку інфраструктури населених пунктів, прокурорами все ще виявляються випадки несплати цих коштів у минулих роках. Так, за принципової позиції Черкаської обласної прокуратури, незважаючи на відмову у задоволенні позову судом першої та апеляційної інстанції, постановою Верховного Суду від 04.05.2022 задоволено позов прокурора про стягнення на користь Черкаської міської ради з одного з товариств  222 тис. грн коштів пайової участі. Ще одна справа цієї ж категорії про стягнення до місцевого бюджету 4,1 млн грн наразі перебуває на розгляді суду.

Активно здійснюється представницька діяльність на захист державної та  комунальної власності. До судів пред’явлено позовів на суму 340,6 млн грн щодо майна загальною площею 12 823 кв.м. Задоволено позовів на понад 186 млн грн. Виконано таких судових рішень на майже 95 млн грн.

Смілянською окружною прокуратурою скеровано до суду позов в інтересах Фонду державного майна України до ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», про витребування комплексу житлових будівель санаторію «Жовтень» вартістю 180 млн грн, які розміщені на площі 43 га мальовничої Канівщини. Триває судовий розгляд.

За реагування Золотоніської, Смілянської, Черкаської окружних прокуратур судами ухвалено 5 рішень про передачу у комунальну власність територіальних громад 7 будинків загальною площею 4430 кв.м вартістю      226 млн грн. Вказане надасть можливість реалізувати громадянам свої конституційні житлові права та сприятиме належному утриманню житлового фонду. На цей час вже виконано судове рішення та прийнято до комунальної власності Леськівської сільської ради 3 багатоквартирних житлових будинків по вул. Гагаріна в с. Чорнявка Черкаського району загальною вартістю 94,6 млн грн.

Актуальним залишається питання недбайливого використання та руйнування гідротехнічних споруд на водоймах області. До цього призводить, зокрема, їх «нічийність».

Уманською окружною прокуратурою скеровано до суду позов про зобов’язання Баштечківської сільської ради вчинити дії щодо набуття права власності на гідротехнічну споруду в с. Охматів Уманського району вартістю 10 млн грн площею 1636 кв.м. Вже у ході розгляду справи орган місцевого самоврядування зареєстрував за собою право власності на вказаних об’єкт.

Забезпечено реагування прокурорів на факти намагання здійснити протиправну забудову історичного центру м. Черкаси – Замкового узвозу, земельна ділянка якого знаходиться в межах пам’ятки археології місцевого значення – городище «Замкова гора» та заповідної території «Черкаські берегові схили», та інші порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Прокурорами пред’явлено та судами задоволено 3 позови у вказаній сфері.

Так, після задоволення судом у грудні 2021 року позову прокурора про зобов’язання виконавчого комітету Черкаської міської ради замовити розроблення історико-архітектурного опорного плану історично населеного місця - міста Черкаси, Черкаською окружною прокуратурою скеровано до суду 2 позови про скасування наказу про затвердження забудовнику містобудівних умов і обмежень для будівництва житлових будинків по вул. Гагаріна, 60 в                  м. Черкаси, а також про скасування рішення Черкаської міської ради про затвердження містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)» та зобов’язання внести зміни до генплану обласного центру для визначення вказаної території рекреаційною зоною. Наразі триває судовий розгляд у справах.

Як перший крок до припинення неконтрольованої забудови інших історично-населених місць області – Чигирина, Золотоноші, Кам’янки, за позовами прокурорів суди зобов’язали відповідні органи місцевого самоврядування зобов’язання вжити заходів до замовлення розроблення історико-архітектурного опорних планів, як складових містобудівної документації без яких подальше планування забудови неможливе.

Попри воєнний стан прокуратура продовжує активно відновлювати інтереси держави, виконуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді.

кількість переглядів: 973