Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.10.2021

Відбулася оперативна нарада з обговорення підсумків роботи прокуратури Черкащини за 9 місяців 2021 року (ФОТО)

У середу, 13 жовтня 2021 року, керівник Черкаської обласної прокуратури Олександр Воронін провів оперативну нараду з обговорення підсумків роботи органів прокуратури області за 9 місяців 2021 року. У нараді взяли участь перший заступник, заступники керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури, керівники окружних прокуратур та їх заступники.

Керівник відомства відзначив загалом ефективну роботу підпорядкованого колективу обласної та окружних прокуратур.

В цілому по області прокурорами досить ефективно організовано роботу всіх органів досудового розслідування, про що говорять конкретні цифри.

Досягнуто позитивної тенденції до зниження рівня злочинності, зменшення числа тяжких та особливо тяжких злочинів, проти життя та здоров’я особи, злочинних посягань проти власності. Спостерігається зниження кількості вчинених кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту, яких зменшилося на чверть.

Увага правоохоронних органів області також була орієнтована на викриття кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах та їх ефективне розслідування. Зокрема, зусилля правоохоронних органів спрямовано на розкриття корупційних кримінальних правопорушень, що дозволило скерувати до суду 76 обвинувальних актів про злочини з ознаками корупції.

Закінчено досудове розслідування шляхом направлення до суду 73 обвинувальних актів у бюджетній сфері, в тому числі 16 - про злочини у сфері ремонту, будівництва та утримання автомобільних доріг. Також завершено досудове розслідування шляхом скерування до суду обвинувальних актів у 22 кримінальних провадженнях у земельній сфері.

У сфері охорони навколишнього природного середовища вчетверо більше виявлено кримінальних правопорушень при використанні надр, активізовано роботу щодо протидії незаконним порубкам лісу. Направлено до суду на третину більше (62) обвинувальних актів про вчинені кримінальні правопорушення проти довкілля.

Упродовж року до суду скеровано 11 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені злочинними угрупуваннями, у тому числі викрито організовану злочинну групу, діяльність якої була пов’язана з розкраданням у бюджетній сфері з корумпованими зв’язками в органах місцевого самоврядування, а також злочинне угрупування, яке займалося незаконним заволодінням земельними ділянками.  

Окрім цього, до суду скеровано 2 обвинувальні акти стосовно 3 осіб за фактом поширення злочинного впливу на території Державної установи «Черкаський слідчий ізолятор».

Уваги заслуговують результати роботи під час здійснення процесуального керівництва у провадженнях слідчих органів безпеки у сфері обігу наркотичних засобів. Так, поточного року за результатами досудового розслідування до суду скеровано 6 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях вказаної категорії, з яких 1 - стосовно організованої злочинної групи, а також стосовно громадянина Федеративної Республіки Бразилія, який контрабандним шляхом перемістив з Бразилії до України близько 1 кг кокаїну.

Слідчими територіального підрозділу Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури завершено розслідування у 23 кримінальних провадженнях шляхом скерування до суду обвинувальних актів, у тому числі на пріоритетних напрямах корупції та у лісовій сфері, не залишено поза увагою й сферу обігу наркотичних засобів.

За результатами досудового розслідування кримінальних проваджень, підслідних СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області, закінчено 24 кримінальні провадження, з яких 8 - направлено до суду, в тому числі 1 - щодо вчинення злочину у складі організованої злочинної групи стосовно 4 осіб.

За результатами представницької діяльності на захист інтересів держави відкрито проваджень за позовами прокурорів на 1,59 млрд грн, задоволено позовів на майже 950 млн грн, що більше, ніж минулого року. Ще понад 38 млн грн попереджено та 79 млн грн добровільно відшкодовано за закритими справами. Виконано судових рішень на 919 млн грн.

У сфері охорони навколишнього природного середовище заявлено позовів на суму понад 200 млн грн.

Реалізуючи представницькі повноваження у сфері охорони дитинства, прокурорами пред’явлено позовів на суму 231,5 млн грн, задоволено вимог прокурорів на суму 15,3 млн грн.

З метою забезпечення реального стану законності у піднаглядних органах та установах виконання покарань розглянуто 168 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 198 службових осіб.

Поряд з цим, Олександр Воронін зосередив увагу прокурорів на необхідності подальшої активної та цілеспрямованої роботи, окреслив першочергові пріоритети.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати.   

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

   

   

 

кількість переглядів: 1402