Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2021

На Черкащині прокуратура вживає заходів щодо збереження культурної спадщини історичних міст

За позовом Звенигородської окружної прокуратури Черкаським окружним адміністративним судом визнано незаконною бездіяльність органу місцевого самоврядування на Лисянщині та зобов’язано уповноважений орган вжити заходів щодо розробки історико-архітектурного опорного плану історичного міста Лисянка. Наразі на розгляді в суді перебувають аналогічні позовні заяви прокурорів про зобов’язання органів місцевого самоврядування вжити заходів до розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних міст Кам’янка, Черкаси.

Прокуратура в суді довела, що серед головних елементів збереження історичної цінності населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України, є запроваджена законодавцем обов’язкова наявність у складі генеральних планів таких населених пунктів історико-архітектурних опорних планів, у яких зазначається вся інформація про об’єкти культурної спадщини. Починаючи з 2019 року, за відсутності затвердженого історико-архітектурного опорного плану, будь-яке нове будівництво в історичних населених місцях є неможливим.

Натомість, із затверджених Урядом на території Черкаської області 13 історичних населених місць України (Канів, Корсунь-Шевченківський, Чигирин та інші), наразі лише одиниці мають розроблений історико-архітектурний опорний план, тому на цей час прокурорами вивчається питання щодо інших міст Черкащини та готуються відповідні позови до суду.

Пресслужба Черкаської обласної  прокуратури

 

кількість переглядів: 1024