Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2021

За принципової позиції прокуратури Верховним Судом скасовано реабілітуюче рішення у справі про корупційний злочин

Завдяки принциповій позиції та зусиллям Черкаської обласної прокуратури Верховним Судом повторно скасовано реабілітуюче рішення Черкаського апеляційного суду у справі про резонансний свого часу корупційний злочин.

Так, ще у жовтні 2014 року до Соснівського районного суду м. Черкаси був скерований обвинувальний акт за ч. 5 ст. 368 КК України щодо колишнього очільника Головного управління Держземагентства у Черкаській області, який обвинувачувався у вимаганні та отриманні від фізичної особи неправомірної вигоди в сумі 57 000 доларів США за надання в оренду земель сільськогосподарського призначення. Тоді вказана справа набула досить широкого суспільного розголосу.

Вироком суду першої інстанції у вересні 2015 року дії обвинуваченого були перекваліфіковані на шахрайство, за що йому призначили покарання з так званим «умовним» терміном.

За результатами апеляційного розгляду суд у червні 2020 року задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту і закрив кримінальне провадження за відсутністю складу кримінального правопорушення.

Обласна прокуратура, відстоюючи свою позицію у цій справі, оскаржила у касаційному порядку рішення, внаслідок чого Верховний Суд визнав слушними та обґрунтованими доводи прокурора щодо незаконності рішення суду апеляційної інстанції про закриття кримінального провадження, а тому скасував його та направив справу на новий судовий розгляд.

Наразі справу по-новому переглядає суд першої інстанції, який зобов’язаний врахувати усі зауваження касаційного суду.

Під час нового розгляду прокуратура має намір довести правильність пред’явленого обвинувачення та домагатиметься ухвалення обвинувального вироку.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1809