Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2021

У Черкаській обласній прокуратурі відбулася спільна нарада з питань додержання вимог законодавства у сфері екології

У четвер, 1 квітня 2021 року, під головуванням керівника Черкаської обласної прокуратури Олександра Вороніна відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів Черкаської області з питань додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля.

Участь у заході взяли голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Скічко, виконувач обов’язків начальника Управління Служби безпеки України в Черкаській області Андрій Бандурко, виконувач обов’язків начальника Головного управління Національної поліції в Черкаській області Руслан Осипенко, а також керівники уповноважених відомств та органів Черкаської області.

«Завданням цієї наради є узгодження та спрямування зусиль на ефективне виконання наданих законом повноважень задля вирішення спільної для всіє держави мети – забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України», - наголосив Олександр Воронін.

Керівник обласної прокуратури висловив стурбованість з приводу того, що участь у нараді не зміг взяти жоден з представників Державної екологічної інспекції Центрального округу, яка є одним із основних органів державного нагляду (контролю) за додержанням природоохоронного законодавства та ефективність співпраці з яким викликає найбільше запитань. Також наголосив, що питання проведення наради спільно з вказаним органом державного контролю буде ініційовано окремо.

Оцінюючи спільну роботу органів прокуратури, органів правопорядку та органів державного контролю, в першу чергу через такі важливі індикатори як відшкодовані збитки, скеровані до суду кримінальні провадження, Олександр Воронін відмітив, що минулого року загалом зусилля спрямовувалися на забезпечення протидії екологічним правопорушенням.

Є певні напрацювання у сферах охорони лісів та водних біоресурсів, зокрема до суду скеровано 65 кримінальних проваджень зі встановленими збитками на суму понад 2 млн грн.

Під час досудового розслідування відшкодовано близько 1 мільйона гривень завданих збитків, заявлено цивільних позовів на суму 768 тис. грн.

На захист інтересів держави прокурорами поза межами кримінального судочинства впродовж 2020 року пред’явлено 25 позовів на суму понад 2,7 млн грн.

Уже цього року судами відкрито провадження за позовами прокурорів на майже 3,5 млн грн, розглянуто та задоволено на суму понад 4 млн грн.

Однак це далеко не ті результати, які відповідають реальному стану законності у Черкаському регіоні. 

Олександр Воронін зауважив, що ефективність як роботи з викриття та розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля, так і представницької діяльності прокуратури у вказаній сфері знаходиться в прямому зв’язку з якістю та ефективністю роботи органів, які здійснюють контроль  додержання норм природоохоронного законодавства.

Увагу учасників наради акцентовано на тому, що у разі виявлення за результатами заходів контролю за дотриманням природоохоронного законодавства фактів вчинення кримінальних правопорушень не допустимим є зволікання з інформуванням правоохоронних органів. Останні, у свою чергу, повинні забезпечити прийняття рішень за відповідними матеріалами у порядку та строки, визначені кримінальним процесуальним законодавством. Факти укриття кримінальних правопорушень від обліку є неприпустимими.

Керівник обласної прокуратури зауважив, що перспективи встановити та притягнути винних осіб до відповідальності, відшкодувати шкоду, завдану довкіллю наявні лише за умови якісного оформлення матеріалів перевірок, документів реагування органів контролю, а також комплексного та наступального підходу до використання наданих законом повноважень.

Загалом активізації потребує робота в усіх сферах охорони та використання природних ресурсів – охорони повітря, тваринного світу, використання надр, у лісовій сфері, з питань охорони земель, природо-заповідного фонду.

Окрім цього, роботу в природоохоронній сфері необхідно акцентувати на законності розпорядження бюджетними коштами, виділеними на охорону, використання природних ресурсів, ліквідації забруднень, збереженні природно-заповідного фонду, утилізації відходів тощо.

Окремої уваги потребує протидія організованій злочинності у сфері довкілля та викриття можливих фактів корупційних правопорушень.

Належить також зосередити спільні зусилля, спрямовані на забезпечення ефективного досудового розслідування та проведення всіх необхідних слідчих дій в розумні строки, які перебувають у залишку.

До обговорення окресленого Олександром Вороніним кола пріоритетних питань долучилися всі учасники спільної наради.

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Скічко висловив сподівання, що за результатами проведеної наради прокуратурі, правоохоронцям та органам державного контролю вдалося узгодити спільний вектор роботи і вже найближчим часом будуть відчутні результати.

 За наслідками спільної наради її учасникам було надано проєкт постанови, в якому визначено низку необхідних заходів. Після їх додаткового опрацювання вказане рішення буде підписано та забезпечено його виконання всіма учасниками наради.



кількість переглядів: 1435