Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2019

Правова позиція прокуратури у справі про повернення державі земель лісового фонду підтверджена судом апеляційної інстанції

У 2015 році прокуратурою області виявлено факт незаконного відчуження у приватну власність державних земель лісогосподарського призначення, що мало наслідком звернення до суду з позовом про визнання недійсним відповідного розпорядження Черкаської районної державної адміністрації та скасування рішень про державну реєстрацію права приватної власності на землю.

Так, розпорядженням Черкаської РДА у 2014 році без згоди з постійним землекористувачем ДП «Черкаське лісове господарство» та Кабінетом Міністрів України, у порушення вимог земельного, лісового та екологічного законодавства у власність окремим громадянам безоплатно передано для дачного будівництва близько 1 га земель лісогосподарського призначення загальною вартістю близько 3,5 млн грн. При цьому, цільове призначення земель з грубим порушенням земельного та містобудівного законодавства змінено на землі рекреаційного призначення, що суперечить державним інтересам.

Прокуратура області звернулася до суду з позовами до Черкаської РДА та  власників земельних ділянок, за результатом розгляду яких у 2016 році вдалося відстояти інтереси держави, розпорядження Черкаської районної державної адміністрації визнано Черкаським районним судом недійсним, право приватної власності на спірні землі скасовано.

Намагаючись зберегти за собою вказане вище право, один з відповідачів звернувся до суду з заявою про перегляд заочного судового рішення про задоволення позову прокурора.

В ході тривалого судового розгляду прокурору вдалося довести законність позовних вимог і відстояти інтереси держави, в жовтні цього року позов про визнання недійсним розпорядження Черкаської районної державної адміністрації та скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності на землю за громадянином повторно задоволено.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1534