Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2019

Результати наглядової діяльності органів прокуратури області за додержанням вимог законодавства при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення упродовж 2018 року

     Упродовж минулого року при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення прокурори систематично проводили перевірки з питань додержання закону і прав затриманих міграційної служби, спеціальних установах та кімнатах затриманих органів поліції.

     З урахуванням взятих на себе Україною міжнародних зобов’язань особлива увага зверталася на дотримання прав громадян та іноземців, насамперед під час їх адміністративного доставляння, затримання, забезпечення права на захист, отримання безоплатної правової допомоги, послуг перекладача, гуманне поводження із затриманими тощо.

     За результатами перевірок територіальних підрозділів поліції ГУНП в області виявлялись факти незаконного затримання осіб, неналежного поводження із затриманими та неналежного виконання постанов суду щодо накладення адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту.

     На усунення допущених порушень прокурорами внесено 50 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 27 службових осіб.

     Як наслідок, завдяки вжитим прокуратурою області заходам зменшилась кількість невиконаних постанов судів про накладення адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту з 79 на початок минулого року до 25 на кінець.

     З метою організації ефективних перевірок контролюючих органів на місця направлялися відповідні завдання та листи-орієнтування з даних питань. За їхніми результатами, прокурори принципово реагували на факти порушень під час затримання та тримання громадян.

    Упродовж  2018 року за апеляційними скаргами прокурорів скасовано 27 незаконних рішень судів щодо накладення адміністративних стягнень пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

     Перевірки дотримання вимог законодавства щодо виконання адміністративних стягнень у виді виправних і громадських робіт засвідчили,  що органами пробації допускаються порушення закону при застосуванні таких примусових заходів.

     Так, у 2018 році на виконанні перебувало 364 постанови про застосування громадських робіт. Порушення на вказаному напрямі виявлялись всіма місцевими прокуратурами області. На усунення виявлених порушень прокурорами внесено 19 документів реагування та до відповідальності притягнуто 14 службових осіб.

     Загалом за підсумками наглядової діяльності за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення у 2018 році за 91 документом реагування до відповідальності притягнуто 42 службові особи, на незаконні рішення суду внесено 27 апеляційних скарг.

Прес-служба прокуратури Черкаської області

 

кількість переглядів: 1715