Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.08.2016

На Черкащині викрито та припинено незаконну діяльність підприємств, які поставляли військовослужбовцям неякісні продукти харчування

Прокуратурою області спільно з співробітниками управління СБУ в Черкаській області припинено незаконну діяльність службових осіб низки суб’єктів господарювання міста Черкаси та суміжних областей, які за попередньою змовою, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання надприбутків, умисно створили підприємства задля їх спільної та одночасної участі у проведенні конкурсних торгів із закупівлі продуктів харчування, замовниками яких виступають державні установи.
За вказаним фактом прокуратурою області зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.
Розслідуванням, яке проводиться СВ СБУ в Черкаській області за  процесуального керівництва працівників прокуратури області, доведено одночасну участь цих підприємств у проведенні конкурсних торгів, а отже, створення таким чином штучної конкуренції між ними та забезпечення безпрограшного результату для суб’єктів злочину.
З метою отримання надприбутків підприємствами-учасниками конкурсів пропонувалися ціни на продукцію в декілька разів завищені від реальних ринкових цін. Продукція кілька разів перепродавалася між ними ж, а грошові кошти від різниці в цінах привласнювалися власниками підприємств. Внаслідок таких дій з Державного бюджету України необґрунтовано витрачалися значні суми коштів.
Окрім незаконної участі в конкурсних торгах, встановлено також, що продукція, яка поставляється підприємствами державним замовникам, непридатна до споживання.
Насьогодні зібрано достатньо доказів того, що одним із підприємств у грудні минулого року поставлено до військової частини Національної гвардії України кілька десятків тон неякісних м’ясних консервів, які в подальшому були направлені до інших частин, в тому числі для забезпечення харчування військовослужбовців, які несуть службу в зоні АТО. Сума завданих збитків на цей час встановлюється.
З метою недопущення споживання неякісної продукції військовослужбовцями прокуратурою області вжито заходів до заборони її використання. 
Наразі у кримінальному провадженні перевіряються факти причетності до злочинної схеми членів конкурсних торгів, організаторів конкурсів, службових осіб державних підприємств – замовників продукції, а також встановлюються інші факти зловживань та привласнень грошових коштів.
 
 

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

 

 

 

 

 

 
кількість переглядів: 1856