Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.05.2024

Розпочав роботу дванадцятий в Україні центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей за моделлю «Барнахус

Від сьогодні, Центр розпочинає свою роботу на Черкащині та  є передумовою формування особливої правової системи, яка відповідатиме потребам дітей, що стали жертвами та свідками злочинів. Ключова роль таких центрів полягає в координації зусиль усіх дотичних до кримінального процесу суб’єктів в інтересах дітей, які зіштовхнулись з правосуддям.

                                                                       Під час відкриття Центру заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Олеся Волошина  акцентувала увагу на тому, що розбудова міждисциплінарних центрів підтримки дітей за моделлю «Барнахус» є одним із найважливіших елементів формування правосуддя, дружнього до дітей. Вони необхідні для дітей, які потрапляють у систему кримінальної юстиції.

Керівник Черкаської обласної прокуратури Катерина Шевцова зауважила, що інтереси дітей мають першочергове значення для усіх державних інституцій, тож відкриття центру є ще одним кроком на шляху спільної роботи ювенальних прокурорів, правоохоронців, психологів та працівників служб захисту дітей.

У заході взяли участь: заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі Пхам, заступник директора Координаціного центру з надання правничої допомоги Наталія Марчук, директорка Департаменту моніторингу додержання прав дитини Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Тарасюк, заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», перший заступник Міністра охорони здоров’я Сергій Дубов, керівниця Черкаської обласної прокуратури Катерина Шевцова, начальник Головного управління Національної поліції в Черкаській області Олег Гдима, заступниця начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора, представниця Уповноваженого з прав дитини, начальник ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан.

Сьогодні, як ніколи раніше, існує необхідність у забезпеченні комплексного підходу до захисту неповнолітніх потерпілих та свідків під час здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Завдання Центрів – створення безпечних умов для дітей-потерпілих та свідків у кримінальних провадженнях. Вони полягають у наданні комплексної фахової допомоги, спрямованої на захист дітей, з урахуванням їх вікових особливостей та забезпечення доступу до правосуддя. 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 60