Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.03.2023

Судом задоволено позов прокурора щодо резонансного будівництва у прибережній захисній смузі передмістя Черкас

Цього тижня господарським судом Черкаської області задоволено позовну заяву прокурора щодо повернення територіальній громаді с. Свидівок з незаконної оренди майже 4 гектарів землі на березі річки Дніпро.
Торік факт передачі сільською радою в оренду на 49 років земельної ділянки водного фонду для дачного будівництва набув неабиякого суспільного резонансу, зокрема те, що масштабні будівельні роботи негативно впливали на екологічний та гідрологічний стан головної водної артерії держави.
Прокуратурою спільно з органами державного контролю у сферах земельних ресурсів та екології встановлено, що в користування обслуговуючого кооперативу передано для містобудівних потреб – дачного будівництва, земельну ділянку, яка містить в своєму складі землі водного фонду, а саме: болота та прибережну захисну смугу Кременчуцького водосховища.
Було порушено ряд норм чинного законодавства в частині встановлення розмірів і меж водоохоронної зони та прибережної захисної смуги, дотримання режиму їх використання, порядок зміни цільового призначення земель водного фонду, відведення землі для містобудівних потреб без наявності розробленої та затвердженої містобудівної документації тощо.
З метою захисту інтересів держави в особі територіальної громади, яка фактично позбавлена права користування належною їй землею, а кожен конкретний громадянин – доступу до водного об’єкту, прокурор звернувся до суду, щоб скасувати рішення сільської ради про передачу земельної ділянки, визнати недійсним договір оренди та зобов’язати орендаря її повернути.
За результатами повторного розгляду справи вимоги прокурора визнано обґрунтованими та задоволені судом.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 491