Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2022

Документування та організація досудового розслідування злочинів, пов’язаних з агресією Російської Федерації

Починаючи з 24 лютого 2022 року, з початку повномасштабної війни в Україні, забезпечена повноцінна робота як обласної прокуратури, так і п’яти окружних прокуратур Черкаської області.

Першочергова увага була зосереджена на фіксації та документуванні злочинів агресора.

Упродовж І півріччя слідчими територіальних органів Національної поліції в Черкаській області зареєстровано 379 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані зі збройною агресією Російської Федерації, за ст. ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), 438 («Порушення законів та звичаїв війни») КК України.

Після проведення першочергових слідчих і процесуальних дій слідчими органів поліції Черкаської області 190 кримінальних проваджень передано за підслідністю до органів безпеки.

За результатами досудового розслідування слідчими органів безпеки скеровано до суду 15 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, пов’язані з військовою агресією РФ проти України за ст. 436-2 КК України, 5 – проти основ національної безпеки, з яких 3 за фактами державної зради, за ст. 111 КК України; 1 – за фактом образи честі та гідності військовослужбовця за ст. 435-1 КК України.

Так, 29.04.2022 до суду скеровано обвинувальний акт стосовно особи за
ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111 КК України, яка у березні 2022 року фотографувала місця дислокації підрозділів ЗСУ на території Черкаської області («Будинок офіцерів») та передала ці відомості представникам РФ.

Також 22.06.2022 до суду скеровано обвинувальний стосовно особи за ч. 3 ст. 436-2, ч. 3 ст. 301 КК України, який розмістив в «Однокласниках» публікації: російський пілот бомбить техніку ЗСУ; російський прапор, георгіївська стрічка, літера «Z», з текстом: «Я ПОДДЕРЖИВАЮ пУТИНА Я ПОДДЕРЖИВАЮ АРМИЮ рОССИИ Я ПОДДЕРЖИВАЮ ДОНБАСС #СВОИХНЕБРОСАЕМ» та інші. А окрім цього ще й поширював відеоматеріали порнографічного характеру серед своїх знайомих.

Черкаською обласною прокуратурою активізовано роботу щодо протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту бойовиками терористичних організацій «Луганська та Донецька народні республіки».

У 4 кримінальних провадженнях стосовно 4 осіб за фактами сприяння діяльності терористичних організації «Луганська та Донецька народні Республіки» за ч. 1 ст. 258-3 КК України, за результатами спеціального досудового розслідування затверджено та скеровано до суду 4 обвинувальні акти.

Спеціальне досудове розслідування (in absentia) у цих кримінальних провадженнях проводилося слідчими УСБУ в Черкаській області.

Невідкладно, після набуття чинності положень Кримінального кодексу України, відповідно до яких встановлено кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність, виправдовування збройної агресії Російської Федерації тощо, правоохоронними органами Черкаської області розпочато роботу з їх викриття та досудового розслідування.

Всього розпочато 74 таких кримінальних проваджень за ст. ст. 111-1 («Колабораційна діяльність»), 435-1 («Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю»), 436 («Пропаганда війни») та 436-2 («Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників») КК України.

З метою забезпечення ефективного досудового розслідування в указаних кримінальних провадженнях, які загалом підслідні органам безпеки, розслідування правопорушень вказаної категорії здійснювалося також органами поліції області, якими до суду скеровано 7 обвинувальних актів (5 – за ст. 111-1, 2 – за ст. 436-2 КК України).

З 24.02.2022 за участю прокурорів органів прокуратури області розглянуто 32 кримінальних провадження про кримінальні правопорушення, пов’язані зі збройним конфліктом, та про злочини, кваліфікуючою ознакою яких є вчинення кримінально-караних діянь в умовах воєнного стану.

З цієї кількості судами ухвалено 31 обвинувальний вирок та постановлено 1 ухвалу про застосування примусових заходів медичного характеру.

Зокрема, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) засуджено 1 особу.

За колабораційну діяльність (ч. 1 ст. 111-1  КК України) засуджено 3 осіб до позбавлення права обіймати певні посади, у тому числі 2 особам призначено покарання у виді 10 років та одній – 11 років позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, або в органах, що надають публічні послуги.

За вчинення кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (ст. 436-2 КК України) засуджено 8 осіб, яким призначено покарання у виді позбавлення волі зі звільненням від його відбування з випробуванням.

Окрім того, судами ухвалено 22 обвинувальних вироки у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, кваліфікуючою ознакою яких є вчинення в умовах воєнного стану, та засуджено за ч. 4 ст. 185 КК України 21 особу, а за ч. 4 ст. 186 КК України – 1, з них до реальної міри покарання засуджено 7 осіб, до позбавлення волі із застосуванням положень ст. 75 КК України – 15 осіб. Стосовно 2 осіб судами затверджено угоди про визнання винуватості, укладені між прокурорами та обвинуваченими.

Органи прокуратури Черкаської області продовжують згуртовано та мобілізовано вживати заходів довкола виконання конституційних функцій.

 

кількість переглядів: 1361