Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2019

Прокуратура принципово реагує на порушення вимог законодавства під час затримання громадян й відбування ними адміністративних стягнень

Особлива увага зверталася на дотримання прав громадян та іноземців, насамперед під час їх адміністративного доставляння, затримання, забезпечення права на захист, отримання безоплатної правової допомоги, послуг перекладача, гуманне поводження із затриманими та відбування адміністративних стягнень.

За результатами перевірок територіальних підрозділів поліції ГУНП в області виявлялися факти незаконного затримання осіб, неналежного поводження із затриманими, неналежного виконання постанов суду щодо накладення адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту.

Так, за 10 місяців поточного року на усунення допущених порушень законів прокурорами на адреси керівників територіальних підрозділів поліції внесено 44 документа реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 46 службових осіб.

Внаслідок наглядової діяльності прокуратури області зменшилася кількість невиконаних постанов судів про накладення адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту з 25 на початку року до 12 на цей час.

З метою організації ефективних перевірок указаних вище органів на місця направлялися відповідні завдання та листи-орієнтування з цих питань. За їхніми результатами прокурори принципово реагували на факти порушень під час затримання та тримання громадян.

За апеляційними скаргами прокурорів скасовано 11 незаконних рішень судів щодо накладення адміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Перевірки дотримання вимог законодавства щодо виконання адміністративних стягнень у виді виправних і громадських робіт засвідчили, що органами пробації допускаються порушення закону при застосуванні цих примусових заходів.

Так, станом на 01.11.2019 в територіальних підрозділах з питань пробації на обліках перебувало 440 правопорушників, на яких накладені адміністративні стягнення, пов’язані з обмеженням особистої свободи. З метою усунення виявлених порушень прокурорами внесено 23 документа реагування та до відповідальності притягнуто 8 службових осіб.

Загалом, здійснюючи наглядову діяльність за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, упродовж поточного року за 68 документами реагування до відповідальності притягнуто 54 службові особи, на незаконні рішення суду внесено 11 апеляційних скарг.

Робота на вказаному напрямі триває та перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.

Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1291