Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.04.2018

Позиція прокуратури в справі про повернення незаконно орендованого приміщення освітнього закладу підтверджена Верховним Судом

За принципової позиції прокуратури Черкаської області Верховним Судом визнано недійсним договір оренди нежитлового приміщення загальною площею 27,3 кв.м й зобов’язано підприємця повернути орендоване приміщення, що використовувалося не для освітніх цілей.
Прокуратурою встановлено, що позашкільним навчальним закладом «Центр дитячої та юнацької творчості Черкаси» в грудні 2015 року укладено з фізичною особою-підприємцем договір оренди частини приміщення з метою розміщення магазину непродовольчих товарів.
Одночасно виявлено, що в навчальному закладі спостерігається стійка динаміка збільшення загального числа вихованців. Так, у 2017 році наповнюваність закладу становила 98% від проектної потужності.

Зважаючи на те, що спірне приміщення є об’єктом освіти та передано в оренду з метою, що суперечить вимогам Закону України «Про освіту», прокуратура звернулася до суду з відповідним позовом, у задоволенні якого відмовлено місцевим та апеляційним судами.

Однак, прокуратура Черкаської області зайняла принципову позицію на захист державних інтересів у касаційній інстанції, подавши касаційну скаргу.

Верховний Суд 03.04.2018, повно та всебічно дослідивши обставини справи, підтримав правову позицію прокуратури та постановив остаточне рішення в справі, яким скасував рішення суду першої та апеляційної інстанцій, визнав договір недійсним і зобов’язав орендаря повернути приміщення навчального закладу вартістю понад 112 тис. грн.

Питання щодо збереження майна закладів освіти перебуває на постійному контролі органів прокуратури.


Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1941