Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація, яка направлялася до Черкаської обласної ради за підсумками роботи органів прокуратури області у 2015 році

ІНФОРМАЦІЯ
про результати діяльності
органів прокуратури Черкаської області упродовж 2015 року

     Органами прокуратури області упродовж 2015 року реалізовано комплекс заходів, спрямованих на ефективне виконання покладених функцій та завдань в умовах складної суспільно-політичної ситуації у державі, законодавчих змін, реформування відомства та правоохоронної системи загалом.

     Основні зусилля зосереджено на питаннях впровадження положень Закону України «Про прокуратуру», вирішення проблемних питань та підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності.

     Здійснено комплекс дій, пов’язаних з утворенням місцевих прокуратур. Так, у Черкаській області припинили діяльність 22 міських, районних, міжрайонних прокуратур та з 15 грудня 2015 року почали роботу 5 місцевих прокуратур. За результатами чотирирівневого відкритого конкурсу на зайняття адміністративних посад призначено керівників Звенигородської, Золотоніської, Смілянської, Уманської та Черкаської місцевих прокуратур, їх перших заступників та заступників. З урахуванням успішного проходження тестування на зайняття посад прокурорів місцевих прокуратур здійснено призначення кандидатів на прокурорські посади новостворених прокуратур та завершено процедуру комплектування їх штатів.

     Під час реалізації положень нового Закону України «Про прокуратуру» щодо обмеження граничної чисельності органів прокуратури загальну штатну чисельність працівників органів прокуратури Черкаської області зменшено на 127 одиниць. В апараті прокуратури області проведено реорганізацію 11 структурних підрозділів.

     Завершено проведення перевірок достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», стосовно 339 прокурорсько-слідчих працівників та 86 державних службовців органів прокуратури області. За їх результатами звільнено двох працівників прокуратури області, в тому числі одного процесуального керівника у кримінальному провадженні стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності.

     Водночас прокуратурою області упродовж 2015 року в межах конституційних повноважень вживались організаційно-практичні заходи щодо покращення прокурорсько-слідчої діяльності, зміцнення законності на пріоритетних напрямах, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

     З метою узгодження зусиль правоохоронних та інших державних органів з протидії злочинності торік у прокуратурі області відбулося 3 координаційних і 3 міжвідомчих наради. Ще 50 координаційних та 20 міжвідомчих нарад проведено прокурорами на місцях.

     Предметом міжвідомчого обговорення на рівні апарату прокуратури області стали протидія корупції, злочинності, у тому числі в її організованих формах, додержання конституційних прав затриманих, ув’язнених і засуджених на медико-санітарне забезпечення та лікування, дотримання законодавства під час здійснення заходів мобілізаційної підготовки та мобілізації, протидія незаконному видобуванню та реалізації водних біоресурсів, захист прав і свобод дітей, які вступили у конфлікт із законом.

     Оновлено склад міжвідомчих груп із розкриття та розслідування кримінальних проваджень за фактами умисних вбивств, інших тяжких злочинів проти особи, у тому числі минулих років, протидії сепаратизму та іншим проявам посягань, що загрожують територіальній цілісності та недоторканності України, з питань забезпечення законності під час здійснення заходів часткової мобілізації.

     Проблемні питання прокурорсько-слідчої діяльності обговорювалися на нарадах у прокурора області. Упродовж минулого року проведено 40 таких оперативних нарад.

Загальна характеристика злочинності

     Протягом 2015 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань по області зареєстровано 28,5 тис. кримінальних правопорушень (2,6% від зареєстрованих по державі).

     Рівень злочинності на 10 тисяч населення склав 131,8 кримінальних правопорушень, що не перевищує загальнодержавний показник (132 правопорушення).

     Від вчинених злочинів потерпіло 10 986 осіб, у тому числі 161 дитина, 243 особи загинуло.

     Спостерігається тенденція до зменшення (з 51,6% до 42,4 % за аналогічний період минулого року) частки кримінальних проваджень, у яких прийнято рішення про закриття з реабілітуючих підстав (12100).

     Про результативність досудового розслідування свідчить той факт, що у 37,6% облікованих минулого року кримінальних правопорушеннях особам повідомлено про підозру, ще 33,1% скеровано до суду (проти 29,7% по державі).

     В цілому Черкаська область займає 6 місце в державі за підсумками розкриття кримінальних правопорушень. Зокрема, з облікованих у звітному періоді за закінченими провадженнями відсоток розкриття становить 47,8% (по державі – 39,1%), по оголошених підозрах – 50,8% (по державі – 42,2%).

     Питома вага особливо тяжких злочинів (488) у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року (356) зросла з 2,9% до 3,0%, проте цей показник є меншим від загальнодержавного (3,8%).

     Відмічається значне зростання частки і тяжких кримінальних правопорушень (з 27,3% до 31,5%).

     Упродовж зазначеного періоду обліковано 1708 (проти 1458, або на 17,1% більше) кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я. Їх питома вага загалом по області становить 10,4% проти 11,9% позаминулого року.

     Дещо збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень скоєних очевидних умисних вбивств (66 проти 63 або на 4,8%), водночас по державі їх кількість знизилась на 34,4%. У 52 провадженнях вказаної категорії особам повідомлено про підозру. Скеровано до суду 26 таких проваджень.

     На території області минулого року менше заподіяно тяжких тілесних ушкоджень (48 проти 65, або -26,2%), з них тих, що спричинили смерть потерпілого, скоєно 16 проти 242014 року, тобто -33,3 %.

     У структурі кримінальних правопорушень більшу частину становлять правопорушення проти власності (10609 з 28538 зареєстрованих або 64,5%, по державі – 64,1%). Майже дві третини кримінальних правопорушень цієї категорії складають крадіжки (8266 або 62,8%), 14,8% – шахрайства (1224), решта грабежі – (394 або 3,7%), привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (338 або 3,1 %). Спостерігається збільшення грабежів (394 проти 270, 45,9%).

     Водночас значно нижча, ніж у середньому по державі, питома вага кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення – 1 202 (21,5%, у державі – 34,4%), у стані алкогольного сп’яніння – 465 (8,3%, у державі – 10,1%), групою осіб – 332 (5,9% проти 8,6%) та неповнолітніми – 127 (2,3% проти 4,2%).

Стан досудового розслідування в органах прокуратури області

     Минулого року першочергову увагу приділено стану досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із перешкоджанням волевиявленню учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності.

     Так, серед скерованих до суду обвинувальних актів 10 - про кримінальні правопорушення, пов’язані з вказаними вище подіями, в 1 кримінальному провадженні зазначеної категорії повідомлено про підозру судді одного із районних судів Кіровоградської області.

     Зокрема, до суду скеровані обвинувальні акти стосовно шести слідчих органів внутрішніх справ, які проводили затримання та оголошували громадянам незаконні підозри, стосовно трьох колишніх працівників прокуратури, які погоджували завідомо незаконні підозри та клопотання слідчих міліції про обрання запобіжних заходів.

     Також слідчими докладалися зусилля до розслідування кримінальних правопорушень за фактами зловживання і перевищення влади, корупційних злочинів, у тому числі одержання неправомірної вигоди, та щодо організованих злочинних груп.

     Із загальної кількості скерованих до суду обвинувальних актів - 15 у кримінальних провадженнях з ознаками корупції (здебільшого за фактами отримання неправомірної вигоди працівниками правоохоронних органів), 1 - щодо організованої злочинної групи. Також до суду скеровано 2 обвинувальних акти за фактами вчинення працівниками правоохоронних органів тяжких злочинів, пов’язаних з незаконним поводженням із бойовими припасами, та 1 - жорстокого поводження з особою.

     Загалом упродовж минулого року слідчими органів прокуратури розслідувано 562 кримінальних провадження, з яких 39 стосовно 51 особи скеровано до суду з обвинувальними актами, що майже вдвічі більше, ніж за 2014 рік.

     У закінчених провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто 47 працівників правоохоронних органів, із яких 34 - органів внутрішніх справ, 1 - органів прокуратури, 3 - співробітників ДФС, 5 - працівників пенітенціарної служби.

Стан прокурорського нагляду за додержанням законів правоохоронними органами при провадженні оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування

     Слідчими органів Національної поліції області закінчено 22 649 кримінальних проваджень, з них скеровано до суду з обвинувальним актом 3 491, закрито 18 958 проваджень.

     За направленими до суду кримінальними провадженнями установлено матеріальних збитків на загальну суму 51 816 тис. грн., з яких відшкодовано 12 799 тис. грн., накладено арешт на майно на загальну суму 24 357 тис. грн., заявлено цивільних позовів на суму 13 015 тис. грн.

     За результатами розгляду керівництвом ГУНП в області 250 доручень прокуратури області про усунення порушень закону до дисциплінарної відповідальності притягнуто 262 працівників органів Національної поліції.

     Не вдалося запобігти порушенням конституційних прав громадян у кримінальних провадженнях, розслідуваних органами Національної поліції.

     Так, минулого року набрали чинності 13 реабіліютуючих рішень, ще у 20 кримінальних провадженнях, у яких особам повідомлялося про підозру, прийнято рішення про їх закриття.

     Слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області скеровано до суду 16 кримінальних проваджень, з них 3 - з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.

     У направлених до суду провадженнях встановлено збитки на суму 7,8 млн. грн., з яких відшкодовано 1,5 млн. грн. та пред’явлено позови на суму 6,3 млн. грн., накладено арешт на майно вартістю 900 тис. грн.

     За втручання прокуратури області до дисциплінарної відповідальності притягнуто 5 слідчих та 2 оперативних працівники ГУ ДФС у Черкаській області.

     Слідчим відділом управління СБУ в області досудове розслідування закінчено у 25 кримінальних провадженнях, з них 11 направлено до суду з обвинувальними актами (5 з угодами про визнання винуватості), у тому числі 5 кримінальних провадження про злочини, пов’язані із сепаратизмом. Закрито 15 проваджень.

     У кримінальних провадженнях, скерованих до суду, встановлено збитки на суму 15 млн. 484 тис. грн., накладено арешт на суму 4,5 млн. грн., прокурором пред’явлено позовів на суму 15 млн. 484 тис. грн.

Стан протидії організованій злочинності і корупції

     Органами прокуратури області вжито заходів щодо покращення боротьби з організованою злочинністю.

     Внаслідок скоординованих дій правоохоронними органами області виявлено 5 організованих злочинних угруповань у складі 15 осіб, у тому числі економічної спрямованості у бюджетній сфері та з корумпованими зв’язками, з питань незаконного обігу наркотичних засобів.

     До суду скеровано 5 обвинувальних актів у провадженнях вказаної категорії.

     Судами області ухвалено обвинувальні вироки та підтверджено кваліфікуючу ознаку – вчинення злочинів у складі організованої групи у 6 кримінальних провадженнях стосовно 21 особи.

     Органами прокуратури області в межах повноважень, визначених Конституцією України, Законами України «Про прокуратуру» та «Про запобігання корупції», протягом 2015 року вжито заходів з метою поліпшення прокурорсько-слідчої діяльності, зміцнення законності в частині протидії корупційним проявам.

     Так, упродовж зазначеного періоду прокурорами до суду скеровано 52 обвинувальних акти стосовно 59 осіб у кримінальних корупційних провадженнях, з яких 27 за фактами отримання неправомірної вигоди, 14 за фактами зловживання службовим становищем, 7 з приводу привласнення або розтрати службовими особами майна.

     Викрито злочинну діяльність 12 державних службовців, 4 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 11 працівників органів внутрішніх справ, 3 податківців.

     Протягом поточного року судами постановлено 25 обвинувальних вироків щодо 30 осіб, з яких 6 осіб засуджено до позбавлення волі, 2 особи до арешту, 9 – до штрафу. Ще 13 особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України.

     Упродовж зазначеного періоду спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції виявлено та скеровано до суду 87 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, з яких 72 протоколи складено органами прокуратури, 12 – територіальними підрозділами Служби безпеки України та 3 – органами Національної поліції.

     За результатами розгляду протоколів судами до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 73 осіб, з них 61 особу за протоколами органів прокуратури, 10 – територіальними підрозділами Служби безпеки України та 2 – органів Національної поліції.

     Серед інших до відповідальності притягнуто 4 державних службовців, 38 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 10 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 2 податківців, 6 працівників кримінально-виконавчої служби, 7 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки та інших службовців.

Стан організації участі у кримінальному провадженні у суді

     Усього минулого року прокурорами області взято участь у розгляді 4899 кримінальних проваджень у судах І інстанції, у 2216 - з ухваленням вироку.

     Стабільним є реагування на незаконні судові рішення в апеляційному порядку в кримінальних справах 88,1% (у державі – 84,9%), кримінальних провадженнях – 87% (у державі 86,9%) та касаційному порядку (у справах – 67,6% (у державі – 55,2%), у провадженнях – 70,6 % (у державі – 62,4%).

     Судом апеляційної інстанції розглянуто 870 кримінальних проваджень за чинним КПК України та 58 кримінальних справ за КПК 1960 року.

     Упродовж вказаного проміжку часу за апеляційними скаргами прокурорів змінено та скасовано 40 незаконних судових рішень у кримінальних справах та 404 у кримінальних провадженнях.

     За касаційними скаргами прокурорів Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ переглянуто неправосудні судові рішення стосовно 47 осіб.

     Вживалися заходи до завершення судового розгляду кримінальних справ за КПК 1960 року. З постановленням обвинувальних вироків розглянуто 30 кримінальних справ щодо 49 осіб. За тяжкі та особливо тяжкі злочини 28 осіб засуджено до покарання у вигляді реального позбавлення волі.

Міжнародно-правове співробітництво під час кримінального провадження

     Упродовж 2015 року до правоохоронних органів області надійшло 3 кримінальних провадження від іноземних компетентних органів, в яких на цей час проводиться досудове розслідування.

     Правоохоронними органами області до компетентних органів іноземних держав направлено 1 кримінальне провадження.

     У провадженні правоохоронних органів області перебуває 8 кримінальних проваджень, які надійшли з іноземних держав в порядку передачі кримінального переслідування.

     На території області затримано 1 особу, яка розшукувалась компетентними органами іноземних держав.

     За дорученням Міністерства юстиції України проведено 3 екстрадиційні перевірки щодо 3 осіб, за якими прийнято рішення про видачу однієї особи.

     Протягом минулого року підготовлено і направлено 2 клопотання про видачу особи (екстрадицію) до компетентних органів іноземних держав для притягнення до кримінальної відповідальності.

     Розглянуто і скеровано 11 запитів про надання міжнародної правової допомоги (в т.ч. і в децентралізованому порядку) до компетентних органів іноземних держав у кримінальних провадженнях, які перебувають у провадженні органів досудового розслідування області. Окремі з них виконані, а інші перебувають на розгляді у компетентних органів іноземних держав.

     Виконано 39 запитів компетентних органів іноземних держав про надання міжнародної правової допомоги щодо проведення процесуальних дій. Зазначені запити виконані у повному обсязі у строки, встановлені КПК України.

Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

     Упродовж 2015 року вжито низку заходів, спрямованих на забезпечення законності під час виконання судових рішень у кримінальних провадженнях, а також застосування інших примусових заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, у тому числі при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення.

     Так, на вказаному напрямі роботи з метою забезпечення реального стану законності у піднаглядних органах та установах внесено 427 документів реагування (проти 292 2014 року), за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 396 службових осіб (проти 233 2014 року).

     Завдяки вжитим заходам в установах кримінально-виконавчої системи області заборгованість із виплати заробітної плати перед співробітниками, звільненими засудженими та засудженими, які відбувають покарання у виправних колоніях та СІЗО, заборгованість перед Пенсійним фондом, дебіторська заборгованість підприємств, де працюють засуджені до виправних робіт, відсутня.

     З метою запобігання і протидії злочинності та корупції в установах виконання покарань протягом 2015 року прокуратурою Черкаської області зареєстровано в ЄРДР 4 кримінальних провадження (проти 1) за фактами виявлення у працівників установ виконання покарань області при спробі доставки у вказані режимні об’єкти наркотичних засобів та мобільних телефонів, які скеровані до суду з обвинувальними актами.

     Крім того, органами прокурати області вживались заходи щодо нагляду за додержанням законів при застосуванні до громадян заходів впливу за адміністративні правопорушення. На усунення виявлених порушень підпорядкованими прокурорами внесено 104 документи реагування, з яких 97 розглянуто та за результатами розгляду 112 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Внесено 21 апеляцію на рішення судів першої інстанції з питань застосування до громадян заходів впливу за адміністративні правопорушення, 16 з яких задоволено.

Представницька діяльність інтересів громадян та держави в судах

     Діяльність органів прокуратури області поза межами кримінального судочинства здійснювалась відповідно до законодавчих змін в умовах звуження повноважень та підстав реалізації функції захисту прав громадян та інтересів держави в судах, а також запровадження сплати прокурорами судового збору при внесенні до судів документів реагування на виявлені порушення закону.

     До судів скеровано позовних заяв на суму понад 94,2 млн. грн., що майже на рівні 2014 року. Задоволено 384 позови на загальну суму майже 51,4 млн. грн. Із загальної суми, на яку задоволені позови прокурорів, більше 2 млн. грн. складають кошти, які підлягають стягненню до бюджету.

     На виконання судових рішень за позовами прокурорів упродовж 2015 року реально стягнуто коштів та повернуто майна на загальну суму 43,8 млн. грн., що становить 90,5 % від суми за судовими рішеннями, що знаходяться на виконанні.

     Переважна більшість позовів (80%) пред’явлена прокурорами на захист інтересів держави. За результатами їх розгляду на користь держави реально стягнуто 42,5 млн. грн., що становить більше 100%.

     Крім того, прокурорами пред’явлено 47 заяв в інтересах громадян про погашення заборгованості із виплати заробітної плати на загальну суму 431 тис. грн. Судами задоволено заяв прокурорів зазначеної категорії на загальну суму понад 503 тис. грн. та вже реально виплачено заробітної плати на суму понад 750 тис. грн.

     Безпосередньо у бюджетній сфері пред’явлено позовів на 1,6 млн. грн., задоволено на 2,1 млн. грн. (з урахуванням справ минулих років). Реально виконано рішень судів на суму 1,5 млн. грн.

     Майже 75% від загальної суми, на яку пред’явлено позовів прокурорами, становлять позовні заяви з питань земельних відносин, що свідчить про позитивні напрацювання органів прокуратури області на одному з пріоритетних напрямів представницької діяльності.

     Всього минулого року судами задоволено 188 прокурорських позовів із земельних питань на загальну суму понад 41,2 млн. грн. Реально за рішеннями судів повернуто або попереджено незаконне надання 403 га земель на суму 33,8 млн. грн. У провадженні судів наразі перебуває ще 63 справи у сфері земельних відносин на загальну суму більш як 20 млн. грн.

     На захист державної та комунальної власності прокурорами пред’явлено до судів позовів на суму 38,3 млн. грн. Судами задоволено більш як 205 позовів на суму понад 26,3 млн. грн.

     Підвищилась ефективність представницької діяльності прокурорів у сфері охорони навколишнього природного середовища. Судами задоволено 22 позови прокурорів зазначеної категорії на суму майже 1 млн. грн.

     Завдяки вжитим заходам забезпечено реальне виконання судових рішень про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, у тому числі з ознаками корупції, на загальну суму близько 0,5 млн. грн.

     Крім того, органами прокуратури області, шляхом вступу у справи за позовами інших осіб, попереджено незаконне стягнення з державного бюджету або недоотримання державою коштів на суму більше 55,7 млн. грн.

     Минулого року органами прокуратури області в ході реалізації представницької функції інтересів громадян та держави зареєстровано 118 кримінальних проваджень, в тому числі 35 – у бюджетній сфері, 29 – з питань державної (комунальної) власності та земельних відносин, 2 – у сфері охорони навколишнього природного середовища, 12 – у сфері виконання судових рішень.

     Прокуратурою області продовжується впровадження нових підходів до реалізації функції захисту прав громадян та інтересів держави шляхом представництва в умовах законодавчих змін.

Стан законності у сфері захисту прав і свобод дітей

     У складних соціально-економічних умовах розвитку держави органами прокуратури області забезпечено принципове реагування на порушення прав дітей в усіх сферах суспільного життя.

     Упродовж поточного року органами прокуратури області пред’явлено 94 позовні заяви на загальну суму близько 1,5 млн. грн. Захищаючи інтереси неповнолітніх, забезпечено участь у розгляді 379 справ за позовами інших осіб. За результатами використання органами прокуратури області представницьких повноважень поновлено майнові, житлові, трудові права, право на здобуття освіти понад тисячі дітей.

     Приділено значну увагу покращенню стану організації досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини, вчинені неповнолітніми або за їх участі, дотримання конституційних прав дітей.

     Завдяки якісній координаційній діяльності органів прокуратури значно знижено рівень злочинності серед неповнолітніх (на 25,3 %, 127 проти 170 злочинів).

     З неухильним додержанням розумних строків забезпечено завершення досудового розслідування у 122 кримінальних провадженнях щодо дітей. З них розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків - 75, до суду скеровано 15 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, про застосування примусових заходів виховного та медичного характеру. Використовується процедура відновного судочинства, до суду скеровано 4 провадження на підставі угод.

     Завдяки якісній організації процесуального керівництва недопущено незаконного притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності.

     Позитивною є динаміка використання засобів кримінально-карного характеру. З метою захисту прав і свобод дітей протягом 2015 року розпочато 15 кримінальних проваджень.

     Реалізовуючи наглядові повноваження щодо захисту прав і свобод дітей під час виконання щодо них кримінальних покарань та застосування інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи дітей, внесено 35 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 18 посадових осіб.

Розгляд звернень громадян та запитів на отримання доступу до публічної інформації

     До органів прокуратури області упродовж 12 місяців 2015 року надійшло 13 670 звернень, з них вирішено по суті 9 538 звернень, з яких 734 - від народних депутатів України.

     Понад 4 тисячі скарг стосувалися питань, що належать до компетенції органів влади та контролю, то ж їх відповідно до чинного законодавства надіслано для вирішення за належністю.

     З вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування – 5 884, з яких більшість на дії і рішення слідчих органів Національної поліції – 2 451 звернення; з питань представництва інтересів громадян і держави в суді – 608.

     Усього за 12 місяців 2015 року задоволено 95 звернень, переважна більшість з яких - з питань представництва інтересів та громадян в суді, досудового розслідування, додержання кримінально-виконавчого законодавства.

     В органах прокуратури області на прийомі побувало 4 388 громадян, з яких прийнято особисто прокурором області 295 мешканців регіону, у тому числі і за місцем їх роботи і проживання.

     На виконання вимог Закону України «Про звернення громадян» запроваджено можливість подання громадянами усних звернень за допомогою засобів телефонного зв’язку, тобто через телефони «гарячі лінії», та надіслання звернень з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронні звернення).

     Упродовж 12 місяців 2015 року до органів прокуратури області надійшло 174 запити на отримання доступу до публічної інформації.

     За результатами розгляду запитів надано 95 інформацій, 35 роз’яснень, 44 запити направлено іншим розпорядникам. Відмов у задоволенні запитів не було.

     Запити надходили з питань досудового розслідування – 33; представництва інтересів громадян та держави в суді – 10; підтримання державного обвинувачення – 3; організаційно-розпорядчої діяльності – 6 (у тому числі статистичної інформації – 3); кадрових – 31; з інших питань – 44.

Заходи щодо забезпечення дотримання в діяльності органів прокуратури принципу гласності

     Прокурорами систематично висвітлювалися результати діяльності у засобах масової інформації. Здійснено 2 522 виступи. Найчастіше інформація про результати прокурорської діяльності оприлюднювалася у мережі Інтернет (1093 виступи, або 43,3% від усіх виступів).

     Активно використовувалися можливості здійснення виступів в друкованих (373 або 15%), електронних (541 або 21,5%) засобах масової інформації, публікацій в інформаційних агентствах (515 або 20%).

Відділ організаційного
та правового забезпечення
прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1047