Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури Черкаської області

ІНФОРМАЦІЯ
про стан законності та заходи щодо
її зміцнення на території області


Політичні та соціальні зміни, які відбуваються в суспільстві та державі в цілому, викликали переорієнтування діяльності прокуратури України та структурну перебудову окремих ланок прокурорської системи.

У відповідності до положень Закону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2015 року, якими встановлено систему прокуратури України і територіальну юрисдикцію місцевих прокуратур, в Черкаській області передбачено утворення 5 місцевих прокуратур.

До юрисдикції Звенигородської, Золотоніської, Смілянської та Уманської місцевих прокуратур входитиме по 6 адміністартивно-територіальних одиниць – міст і районів, а до Черкаської місцевої прокуратури – місто Черкаси та Черкаський район. У зв’язку з цим, прокуратури міст, районів і міжрайонні будуть реорганізовані у відповідні місцеві прокуратури, які повинні розпочати діяльність з 15 грудня 2015 року.

На даний час в рамках реформування органів прокуратури області розпочато проведення організаційних та практичних заходів, пов’язаних з реорганізацією 22 прокуратур районного рівня у місцеві прокуратури.

Одночасно, прокуратурою області упродовж 6 місяців 2015 року в межах повноважень, визначених статтею 121 Конституції України, вживались організаційно-практичні заходи щодо покращення прокурорсько-слідчої діяльності, зміцнення законності на пріоритетних напрямах, захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, реального усунення порушень законів, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.

Найбільш актуальні питання прокурорсько-слідчої діяльності обговорено на 10 засіданнях колегії, у тому числі:
-    стан додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні;
-    кадрові призначення;
-    підсумки роботи органів прокуратури області.

Керівництвом прокуратури області протягом 2015 року проведено 3 міжвідомчих наради, на яких обговорено:
-    стан додержання вимог законодавства щодо захисту конституційних прав затриманих, ув’язнених і засуджених на медико-санітарне забезпечення та лікування;
-    стан протидії незаконному видобуванню та реалізації водних біоресурсів;
-    стан додержання законодавства, спрямованого на захист прав і свобод дітей, які вступили у конфлікт із законом.

Органи прокуратури області у тісній взаємодії з іншими правоохоронними органами, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування реалізували низку організаційних та практичних заходів, спрямованих на зміцнення законності.

Протягом 2015 року проведено 1 координаційну нараду з питань додержання законодавства про боротьбу зі злочинністю, у тому числі в її організованих формах, попередження виявлення і розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів, проти життя та здоров’я, власності, виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

З метою забезпечення координації діяльності працівників правоохоронних органів для розкриття і розслідування тяжких, особливо тяжких злочинів, а також найбільш актуальних кримінальних провадженнях створено 5 міжвідомчих робочих груп.

Загальна характеристика злочинності

Вдалося покращити роботу з нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та рівень протидії злочинності.
Загалом в області зареєстровано 14,1 тис. кримінальних правопорушень (2,7% від зареєстрованих по державі).
Рівень злочинності на 10 тисяч населення становить 68 кримінальних правопорушень і є нижчим державного рівня (70,1).
Закрито 5,7 тис. кримінальних проваджень, що становить 40,4% від зареєстрованих, по державі – 44,1%.
З облікованих у звітному періоді кримінальних правопорушень скеровано до суду 2,6 тисяч (31%), питома вага по державі – 27,7%.
Оголошено про підозру у 3,3 тис. облікованих правопорушеннях, зареєстрованих поточного року (38,9%), по державі – 32,2%.
Кількість правопорушень, у яких рішення не прийнято (залишок) –
5,8 тис. (40,8% від числа зареєстрованих), по державі – 39,9%.
Значно нижча, ніж у середньому по державі, питома вага кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення – 565 (20,9%, у державі – 35,3%), у стані алкогольного сп’яніння – 236 (8,7%, у державі – 10,3%), групою осіб – 171 (6,3% проти 8,7%) та неповнолітніми – 76 (2,8% проти 4,2%).
Область на 11 місці в державі по розкриттю кримінальних правопорушень.
Зокрема, з облікованих у звітному періоді за закінченими провадженнями розкрито – 45,7% кримінальних правопорушень (по державі – 39,5%), відсоток розкриття по оголошених підозрах – 51% (по державі – 43,5%).
Дещо менше зареєстровано умисних вбивств27 проти 30, при цьому 2 з них залишаються нерозкритими (по державі збільшення вбивств на 10,2%).
З числа вчинених поточного року вбивств повідомлено про підозру у 25 провадженнях. Направлено до суду 19 проваджень.
Найбільший ріст вбивств спостерігається у місті Черкаси, Звенигородському та Золотоніському районах.
Негативними тенденціями характеризується стан злочинності у сфері власності. На 38,1% збільшилась загальна кількість таких злочинів, з них на 45,6% крадіжок, на 17,9% крадіжок з квартир та на 47,3% грабежів. Однією з причин зростання рівня злочинності є погіршення соціально-економічної ситуації в державі. Проте, у другому півріччі 2015 року органами прокуратури області будуть спрямовані зусилля правоохоронних органів на вжиття додаткових заходів для подолання вказаного негативного явища.

Стан прокурорського нагляду за додержанням законів правоохоронними органами при провадженні оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення

Слідчими органів внутрішніх справ області закінчено 11 435 кримінальних проваджень (47,9%), питома вага по державі – 40,8%, з них направлено до суду з обвинувальним актом 1 872 (16,4%, у державі –15%), з угодами – 244 (13%, по державі – 14,7%), закрито проваджень 9 464 (82,8%, по державі 34,5%).
У залишку 10 570 кримінальних провадження (43,8%, по державі – 52,3%), з них з підозрами 355 (3,4%, по державі – 0,6%).
За результатами розгляду керівництвом УМВС України в області 184 подань про усунення порушень закону, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 206 працівників органів внутрішніх справ. Крім того, повідомлено про підозру та направлено до суду 13 кримінальних проваджень щодо 19 працівників органів внутрішніх справ.
Слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області направлено до суду 5 проваджень, з них 4 з обвинувальним актом та 1 - з клопотанням для вирішення питання про звільнення від кримінальної відповідальності.
Поточного року у 6 кримінальних провадженнях суб’єкти господарювання скористалися положеннями Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» на загальну суму податкового боргу 19 347 тис. грн., як наслідок до бюджету сплачено кошти у сумі 966 тис. грн.
Крім того, у І півріччі 2015 року судом задоволено позов прокурора про стягнення на користь держави 5 620 тис. грн. податкового боргу, який виник внаслідок ухилення від сплати податків.
Всього поточного року набрали законної сили рішення судів за позовами у кримінальних провадженнях про стягнення на користь держави 7 183 тис. грн.
На розгляді у судах області ще залишаються позови у кримінальних провадженнях про стягнення до бюджету 4 436 тис. грн.
Прокуратурою області внесено 3 подання про усунення порушень закону керівництву слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів в області, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 службовців.
Слідчим відділом управління СБУ в області досудове розслідування закінчено у 14 провадженнях, з них 8 направлено до суду з обвинувальним актом (4 з угодами про визнання винуватості), у тому числі 2 кримінальних провадження про злочини, пов’язані із сепаратизмом. Закрито 6 проваджень, перебуває у залишку 14 проваджень.
По кримінальних провадженнях, які направлено до суду, встановлено збитки на суму 15 млн. грн., накладено арешт на суму 4,5 млн. грн., прокурором пред’явлено позовів на суму 15 млн. грн.
Крім того, органами прокуратури під час здійснення нагляду за додержанням законів правоохоронним органами у кримінальному провадженні скасовано 827 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень та надано 4634 письмові вказівки в порядку ст. 36 КПК України.

Стан законності у сфері протидії організованій злочинності і корупції

Упродовж 6 місяців 2015 року правоохоронними органами області виявлено 3 організовані злочинні угруповання у складі 9 членів, з яких 1 група виявлена в органах влади та управління, у сфері корупції з числа співробітників міліції; 1 група економічної спрямованості у бюджетній сфері та з корумпованими зв’язками; 1 - пов’язана із незаконним виготовленням та збутом підакцизних товарів. 
До суду скеровано 2 обвинувальних акти щодо організованих злочинних угруповань.
Судами області з ухваленням обвинувальних вироків розглянуто 2 кримінальні провадження (справи) щодо організованих злочинних угруповань, якими засуджено 13 їх членів.
Вжиті правоохоронними органами області узгоджені заходи сприяли активізації протидії корупції в області.
Так, впродовж 2015 року правоохоронними органами області зареєстровано 108 корупційних кримінальних проваджень.
За результатами проведеного досудового розслідування правоохоронними органами області до суду направлено 29 обвинувальних актів стосовно 32 осіб, які вчинили корупційні кримінальні правопорушення.
Зокрема, до суду протягом 2015 року скеровано обвинувальні акти стосовно керівника управління агропромислового розвитку одної із районних райдержадміністрації, начальника та оперуповноваженого районних відділень податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області, начальника одного із пунктів Державного ветеринарно-санітарного контролю Одеської регіональної служби, головного державного виконавця одного із міських відділів державної виконавчої служби; 7 працівників органів внутрішніх справ Черкаської області, головного лікаря однієї із районних лікарень.
За підозрою у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень у порядку ст. 208 КПК України затримано 18 осіб, відносно 9 з них обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.
За наслідками судового розгляду 20 осіб визнано винуватими у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень.
Упродовж 6 місяців 2015 року уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції області складено та направлено до суду 76 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, за результатами розгляду яких, до відповідальності притягнуто 56 осіб.
Серед осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення адміністративних корупційних правопорушень, - міський голова м. Кам’янка та в.о. міського голови м. Умань, 4 сільських голови, 5 колишніх працівників правоохоронних органів, 1 колишній працівник Черкаської облдержадміністрації, 2 державні службовці, 4 службові особи органів місцевого самоврядування, 36 депутатів, 1 працівник юридичної особи публічного права.

 

Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими органів прокуратури

Слідчими органів прокуратури упродовж першого півріччя 2015 року розслідувалося 375 кримінальних проваджень, що на 52,4 % більше ніж за аналогічний період минулого року.
Досудове слідство закінчено у 129 (34,4%) провадженнях, у тому числі закрито 106.
Направлено до суду 23 (17,8%) обвинувальні акти проти 11 минулого року, вказаний показник є вищим ніж по державі -13,6%.
У спрямованих до суду провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто 27 працівників правоохоронних органів, з яких 19 співробітників органів внутрішніх справ.
Завершено розслідування з направленням до суду 9 обвинувальних актів у актуальних кримінальних провадженнях про злочини під час Революції Гідності – стосовно 5 слідчих міліції та 3 колишніх працівників прокуратури за фактом незаконного затримання та притягнення громадян до кримінальної відповідальності під час акцій протесту, які відбулися в січні минулого року, а також заступника командира БПС, який не припинив дії підлеглих працівників під час застосування фізичного насильства до журналіста.
За направленими до суду провадженнями збитки складають
59 тис. грн., які не відшкодовано. З метою забезпечення їх відшкодування накладено арешт на майно на суму 2 тис. грн. та потерпілим заявлено цивільний позов на суму 59 тис. грн.
Станом на 01.07.2015 у залишку перебуває 156 проваджень, у 5 з яких особам повідомлено про підозру.
Поточного року судами з постановленням обвинувальних вироків розглянуто 4 провадження та 1 – з постановленням ухвали про звільнення від кримінальної відповідальності.
Прокурорами на вказані рішення судів подано 4 апеляційні скарги. За результатами розгляду 1 апеляційну скаргу залишено без задоволення, інші 3 перебувають на розгляді.

Міжнародно-правове співробітництво під час кримінального провадження

До правоохоронних органів області кримінальні провадження від іноземних компетентних органів упродовж поточного року не надходили і до провадження не приймалися.
Правоохоронними органами області до компетентних органів іноземних держав направлено 1 кримінальне провадження.
У провадженні правоохоронних органів області перебуває 5 кримінальних проваджень, які надійшли від компетентних органів іноземних держав в порядку передачі кримінального переслідування, які надійшли упродовж минулих років.
Поточного року на території області особи, які розшукуються компетентними органами іноземних держав, не затримувалися.
За дорученням Міністерства юстиції України проведено 2 екстрадиційні перевірки щодо 2 осіб, за якими прийняті рішення про відмову у їх видачі до компетентних органів іноземних держав.
Крім того, на даний час стосовно 2 осіб розглядається питання щодо застосування до них тимчасового арешту.
Контролюється 1 рішення центрального органу України про видачу 1 особи до компетентних органів іноземних держав (видача відбудеться після відбування покарання за вироком українського суду).
Протягом 2015 року підготовлено і направлено 2 клопотання про видачу особи (екстрадицію) для притягнення до кримінальної відповідальності. На даний час клопотання перебувають на розгляді у компетентних органів іноземної держави.
На контролі прокуратури області перебуває 11 клопотань про видачу особи (екстрадицію), які направлені у минулих роках.
Розглянуто і направлено 9 запитів про надання міжнародної правової допомоги до компетентних органів іноземних держав по кримінальним провадженням, які перебувають у провадженні органів досудового розслідування області (в тому числі 1 запит в порядку безпосередніх зносин), які на даний час перебувають на розгляді у компетентних органів іноземних держав.
На контролі у прокуратурі області перебуває 2 запити про надання міжнародної правової допомоги по кримінальним провадженням, які перебувають у провадженні органів досудового розслідування області, які направлені у минулих роках.
Виконано 13 запитів компетентних органів іноземних держав про надання міжнародної правової допомоги щодо проведення процесуальних дій (в тому числі 3 в порядку безпосередніх зносин). Дані запити виконані у повному обсязі і у строки встановлені КПК України.
На даний час 1 запит перебуває на виконанні.
Органами прокуратури області у порядку ст. 558 ч. 3 КПК України погоджено виконання 2 запитів компетентних органів іноземних держав про надання міжнародної правової допомоги.

Стан законності у сфері кримінального судочинства

Прокуратурою області вживаються заходи щодо забезпечення кваліфікованого підтримання державного обвинувачення та належної участі у перегляді судових рішень в апеляційному порядку та ефективного реагування на неправосудні рішення.
Завдяки належній реалізації конституційної функції з підтримання державного обвинувачення в суді, з постановленням вироків розглянуто 1138 кримінальних проваджень та справ.
За апеляційними скаргами прокурорів змінено та скасовано 228 незаконних судових рішень у кримінальних справах та кримінальних провадженнях.

 

Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

Органами прокуратури області вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на посилення нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань, при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
Вживалися заходи прокурорського реагування до приведення у відповідність до вимог національного законодавства і міжнародних стандартів кімнат для затриманих та доставлених при чергових частинах територіальних органів внутрішніх справ області.
Поліпшено матеріально-побутові умови в установах пенітенціарної служби області та спеціальних піднаглядних установах.
Зменшено потрапляння до охоронюваних зон режимних об’єктів заборонених предметів (поточного року виявлено та вилучено грошових коштів у сумі 1 573 грн. проти 85 грн., 107 мобільних телефонів проти 57, 27 колючо-ріжучих предметів проти 54).
Вжиті органами прокуратури заходи сприяли зниженню рецидивної злочинності серед засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають на обліку у кримінально-виконавчих інспекціях управління Державної пенітенціарної служби області (у 2015 році вчинено 26 таких злочинів проти 30).
Окрім цього, завдяки вжитим заходам поліпшено роботу підрозділів територіальних органів внутрішніх справ області під час здійснення контролю за постановленими на облік особами, яким обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Стан нагляду за додержанням законодавства у кримінальному провадженні у сфері транспорту

Упродовж поточного року у слідчих підрозділах ОВС на транспорті перебувало 375 кримінальних проваджень, із яких у 2015 році зареєстровано 221. Із них закінчено досудове розслідування у 171, у тому числі у 32 до суду направлено обвинувальні акти, із них 2 – з угодами про визнання винуватості, у 7 – клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності та у 1 – клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, 124 – закрито та станом на 01.07.2015 у залишку перебувало 155 кримінальних проваджень.
Із встановлених 324 тис. грн. збитків у закінчених кримінальних провадженнях, відшкодовано 160 тис. грн., що становить 49 %.
За 6 місяців поточного року у провадженні ОВС на транспорті перебувало 11 кримінальних проваджень у сфері економіки, з яких у 2 провадженнях обвинувальні акти направлено до суду.
Окрім того, упродовж поточного року ОВС на транспорті виявлено 1 злочин у сфері корупції, за результатами розслідування якого особі порушнику повідомлено про підозру та обвинувальний акт відносно останнього скеровано до суду для розгляду по суті, який на даний час розглядається.
Разом із тим, упродовж 2015 року органами прокуратури у сфері транспорту скасовано 19 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень та надано 83 письмові вказівки в порядку ст. 36 КПК України.
Також, внесено 6 документів прокурорського реагування, з яких розглянуто та задоволено 4.
З метою вжиття дієвих скоординованих заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи на вказаному напрямку, поточного року проведено 2 координаційні наради.

Стан додержання законодавства у сфері захисту прав і свобод дітей

Завдяки активній та принциповій позиції прокурорів у І півріччі 2015 року судами задоволено 15 позовних заяв щодо захисту прав і свобод дітей на суму близько 370 тис. грн. Згідно з позовними вимогами прокурора ухвалено 21 рішення на користь органів та установ для дітей. За цими рішеннями для реалізації державної політики у сфері охорони дитинства стягнуто кошти та майно вартістю понад 400 тис. грн.
Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 44 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, розглянутих з ухваленням обвинувальних вироків. Задоволено 11 апеляційних скарг на протиправні судові рішення у кримінальних провадженнях даної категорії. Завдяки якісному та принциповому процесуальному керівництву за ходом розслідування проваджень не допущено випадків незаконного притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності.
На виявлені порушення прав підлітків при виконанні щодо них кримінальних покарань внесено 18 документів реагування. До відповідальності притягнуто 10 посадовців.

Представницька діяльність на захист інтересів громадян та держави в судах

Представницька діяльність поза межами кримінального судочинства органами прокуратури області здійснювалась в умовах запровадження нових підходів до реалізації функції захисту прав громадян та інтересів держави.

До судів направлено позовних заяв на суму понад 73 млн. грн., що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 282 позови на загальну суму більше 40 млн. грн., що перевищує показники аналогічного періоду минулого року майже на 15 млн. грн. Із загальної суми, на яку задоволені позови прокурорів, 8,6 млн. грн. складають кошти, які підлягають стягненню до бюджету. Закрито проваджень у справах у зв’язку з добровільною сплатою відповідачами боргу на суму 350 тис. грн.
Із числа пред’явлених позовів 8% є результатами розгляду звернень громадян, 38% – наслідки опрацювання  повідомлень (матеріалів) органів державної влади, контролю та органів місцевого самоврядування, 54 % – власна ініціатива прокурорів.
У провадженні судів станом на 01.07.2015 перебуває 152 справи за позовами прокурорів на загальну суму 75 млн. грн.
На виконання судових рішень за позовами прокурорів упродовж 6 місяців 2015 року реально стягнуто коштів та повернуто майна на загальну суму 32,5 млн. грн.
Переважна більшість позовів (98%) пред’явлена прокурорами на захист інтересів держави. За результатами їх розгляду на користь держави реально стягнуто близько 31,6 млн. грн., що становить більше 100 %.
Крім того, в інтересах громадян прокурорами пред’явлено 77 заяв на загальну суму 686 тис. грн. про погашення заборгованості із виплати заробітної плати. 52 заяви зазначеної категорії на загальну суму 494 тис. грн. судами задоволено, реально виконано рішень судів на суму 621 тис. грн.
Безпосередньо у бюджетній сфері пред’явлено позовів на 1,2 млн. грн., задоволено на 1 млн. грн. Реально виконано рішень судів на суму 823 тис. грн.
Податковий борг повністю охоплений позовною діяльністю органів ДФС.
Крім того, органами прокуратури області шляхом вступу у справи за позовами інших осіб попереджено незаконне стягнення з державного бюджету або недотримання ним коштів на суму більше 35 млн. грн.
Дві третини від загальної суми, на яку пред’явлено позовів прокурорами,  складають позовні заяви з питань земельних відносин, що свідчить про позитивні напрацювання органів прокуратури області на одному з пріоритетних напрямів представницької діяльності та пояснюється специфікою регіону.
Упродовж 6 місяців поточного року судами задоволено 143 прокурорських позови із зазначених питань на загальну суму понад 33 млн. грн. Реально за рішеннями судів повернуто 218 га земель на суму понад 26 млн. грн. У провадженні судів наразі перебуває ще більш ніж 60 справ у сфері земельних відносин на загальну суму більше 44 млн. грн.
Всього на захист державної та комунальної власності прокурорами пред’явлено до судів позовні заяви на суму понад 30 млн. грн.
Судами задоволено більше 150 позовів на суму понад 20 млн. грн.
За позовами прокурорів до державної та комунальної власності повернуто об’єкти, які мають соціальне значення. Зокрема, 12-квартирний будинок в с. Васильків Шполянського району, вартістю 1,5 млн. грн., цех № 45 Черкаського заводу телеграфної апаратури вартістю 1,9 млн. грн.
У сфері охорони навколишнього природного середовища органами прокуратури області в ході реалізації представницької функції на захист державних інтересів пред’явлено позовних заяв майже на 200 тис. грн. Судами з початку року задоволено 10 прокурорських позовів на суму більше 800 тис. грн.
Реальне виконання судових рішень про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, у тому числі з ознаками корупції, становить 115 тис. грн.
Поточного року органами прокуратури області в ході реалізації представницької функції на захист інтересів громадян та держави зареєстровано 61 кримінальне провадження, в тому числі 19 – у бюджетній сфері, 28 – з питань державної (комунальної) власності та земельних відносин, 1 – у сфері охорони навколишнього природного середовища, 5 – у сфері виконання судових рішень.
Крім того,  в порядку відомчого контролю органами прокуратури області внесено 33 скарги на адресу керівництва територіальних підрозділів органів державної виконавчої служби Черкаської області, з яких 31 - задоволена, по 2 відмовленим скаргам дії державних виконавців судом визнано незаконними та підтримано вимоги прокурорів.
Прокуратурою області продовжується запровадження нових підходів до реалізації функції захисту прав громадян та інтересів держави шляхом представництва в умовах законодавчих змін.

Розгляд звернень громадян

Органами прокуратури області упродовж першого півріччя 2015 року розглянуто 6 796 звернень, вирішено по суті 4 677 звернення, з них 248 - від народних депутатів України.
Понад 2 тис. скарг стосувались питань, що належать до компетенції органів влади та контролю, які відповідно до чинного законодавства, надіслано для вирішення за належністю.
З вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування – 2 725, з яких більшість на дії і рішення слідчих МВС – 1 240 звернення; з питань представництва інтересів громадян і держави в суді – 428.
Задоволено 82 звернення, з питань представництва інтересів громадян та держави в судах, досудового розслідування, додержання кримінально-виконавчого законодавства.
В органах прокуратури області на прийомі побувало 2 358 громадян, з яких 599 прийнято прокурорами різних рівнів. Особисто прокурором області прийнято 134 мешканці регіону, у тому числі і за місцем їх роботи і проживання.

Забезпечення доступу до публічної інформації

Органами прокуратури області, як розпорядником, постійно здійснювалось оприлюднення інформації про свою діяльність через засоби масової інформації та в інший спосіб, визначений законом, що сприяло прозорості та відкритості діяльності.
Пріоритетним також було надання інформації за запитами.
Так, упродовж 6 місяців поточного року до органів прокуратури області надійшов 91 запит на отримання доступу до публічної інформації (проти 75 - 2014, 53 - 2013).
Вказане свідчить про тенденцію до більш активного використання своїх прав суб’єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації.
Із числа отриманих запитів розглянуто 69. За результатами розгляду запитів надано 54 інформації, 15 роз’яснень, 22 запити направлено іншим розпорядникам. Факти відмов у задоволенні запитів відсутні.
Запити надходили з питань: досудового розслідування – 14; представництва інтересів громадян та держави в суді – 4; підтримання державного обвинувачення – 2; організаційно-розпорядчої діяльності – 2 (у т.ч. статистичної інформації – 1); кадрових – 10; з інших питань – 34.
Згідно зі ст. 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації» рішення, дії чи бездіяльність органів прокуратури області, як розпорядника інформації, запитувачами до суду не оскаржувались.

Заходи щодо забезпечення дотримання в діяльності органів прокуратури принципу гласності

Прокуратурою області активно вживаються заходи щодо забезпечення дотримання в діяльності органів прокуратури  реалізації принципу гласності, інформування органів влади, громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення.
Першочергове значення надається висвітленню результатів діяльності з пріоритетних питань та тих, які реально вплинули на зміцнення законності і правопорядку, на поновлення прав громадян та захист інтересів держави.
Протягом 6 місяців поточного року працівниками органів прокуратури області здійснено 1 485 виступи у засобах масової інформації, у тому числі на центральному та регіональному телебаченні.
Таким чином, керівництво прокуратури області в умовах законодавчих змін та реформування спрямовує зусилля підрозділів апарату і міжміськрайпрокурорів на підвищення ефективності прокурорсько-слідчої роботи, якісну реалізацію, покладених Конституцією України, функцій з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, забезпечення оперативності процесів реорганізації прокуратур районного рівня у місцеві, безперебійності та якості виконання прокурорських повноважень, у першу чергу у кримінальному провадженні.
     Вищезазначена інформація надається для відома та вжиття конкретних заходів, спрямованих на забезпечення законності у регіоні, додержання прав і свобод громадян та інтересів держави.


Прокуратура Черкаської області

кількість переглядів: 4715