Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

ІНФОРМАЦІЯ Про вжиті органами прокуратури Черкаської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2012 році

(згідно з вимогами ч.1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)

     Органами прокуратури області в межах повноважень, визначених Конституцією України, Законом України «Про прокуратуру» та Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції» протягом 12 місяців 2012 року вживалися організаційно-практичні заходи щодо покращення прокурорсько-слідчої діяльності, зміцнення законності на пріоритетних її напрямках, особливо з питань боротьби з корупцією.

     Протягом 2012 року правоохоронними органами області до суду направлено 51 кримінальних справи щодо 72 злочинів з ознаками корупції, стосовно 55 осіб. Вказані справи розслідувано відповідно слідчими органів прокуратури – 46, слідчими УМВС в області – 2 справи та 3 справи органами СБ України в області.

     Більше третини (15 або 37,5%) закінчених провадженням справ – про хабарництво. До суду спрямовано три кримінальні справи про злочини, передбачені новими статтями Кримінального кодексу України (за ст.368-3 та ст.368-4 КК України).

     До кримінальної відповідальності притягнуті, 12 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 7 осіб органів внутрішніх справ, по одній особі органів митної служби, Державної податкової служби та Державної кримінально-виконавчої служби.

     Сума завданих корупційними злочинами збитків становить 10 218 833 гривень, добровільно відшкодовано в ході досудового слідства – 8 099 308 гривень (81 %), накладено арешт на майно на загальну суму 3 236 425 гривень, пред’явлено позови на суму 1 929 327 гривень.

     Рішення про закриття кримінальних справ, повернення їх для проведення додаткового розслідування не приймалися. Постанови про порушення кримінальної справи судом або прокурором не скасовувалися. Виправдувальні вироки не постановлювалися.

     Упродовж 2012 року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції Черкаської області складено та направлено до суду 78 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення (27 – спецпідрозділом УСБУ, 36 – УБОЗ УМВС України в області, 5 - ВВБ ДПА, 10 – органами прокуратури).

     Із вказаної кількості протоколів про адміністративні корупційні правопорушення – 51 протокол складено стосовно посадових осіб органів місцевого самоврядування; 5 – стосовно посадових осіб державної податкової інспекції; 3 - стосовно працівників органів МВС; 1 – стосовно працівника пенітенціарної установи; 9 – стосовно посадових осіб контролюючих органів та інших суб’єктів відповідальності.

     Загалом судами області розглянуто з накладенням адміністративного стягнення у вигляді штрафу 59 протоколів, сума накладених штрафів складає понад 45 тисяч гривень.

     За результатами притягнення до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення із займаних посад звільнено 16 посадовців та внесено 10 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких, до відповідальності притягнуто 10 службових осіб.

     Протягом поточного року прокуратурою Черкаської області заявлено 14 позовів на суму 791 тисяч гривень, за результатами розгляду 8 позовів – задоволено на суму 697 тисяч гривень та провадження по трьом справам закрито в зв’язку з добровільним відшкодуванням відповідачем 65 тисяч гривень.

     З метою координування діяльності спеціально уповноважених суб’єктів, які здійснюють у межах своєї компетенції заходи щодо виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень прокуратурою Черкаської області проведено 3 координаційні наради та 1 колегію, на яких обговорювались питання протидії корупції та розроблено спільні узгоджені заходи з метою покращення стану протидії корупції в Черкаській області.