Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.02.2019

У прокуратурі області підвели підсумки роботи за 2018 рік

У прокуратурі області відбулася нарада під головуванням прокурора області Сергія Овчаренка, у ході якої обговорено підсумки роботи органів прокуратури у 2018 році та визначено основні завдання на наступний період.

У заході взяли участь перший заступник і заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їхні заступники та начальники територіальних відділів місцевих прокуратур.

Під час наради прокурор області зазначив, що поточного року значні зусилля органів прокуратури скеровано на забезпечення належної організації досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях на пріоритетних напрямах, ефективне здійснення представництва інтересів держави в суді та виконання інших конституційних функцій з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Сергій Овчаренко відмітив, що завдяки вжитому комплексу організаційно-практичних заходів вдалося досягнути певних позитивних результатів. Так, протягом поточного року активізовано діяльність правоохоронних та контролюючих органів області, спрямовану на виявлення та припинення діяльності нелегальних автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів.

Як результат цієї цілеспрямованої роботи, територіальними підрозділами Національної поліції в Черкаській області розпочато досудове розслідування у 18 кримінальних провадженнях вказаної категорії. Крім того, ще 2 кримінальні провадження розслідуються слідчими Головного управління ДФС в області.

Загалом у межах розслідування зазначених кримінальних проваджень припинено діяльність 20 автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів.

Закінчено скеруванням до суду обвинувальних актів 108 кримінальних проваджень у бюджетній сфері, що у 7 разів більше у порівнянні з 2017 роком. По державі за цим показником Черкаська область посідає 3 місце.

Вдвічі більше в порівнянні з минулим роком до суду скеровано кримінальних проваджень у сфері земельних правовідносин (20), це 7 місце по державі.

Прокуратура області займала принципову позицію щодо недопущення рейдерського захоплення підприємств. Так, минулого року набули розповсюдження випадки рейдерського захоплення цілісних майнових комплексів та іншого майна, що отримало гідну протидію правоохоронців та прокурорів. До суду скеровано 4 обвинувальних акта. Здійснено захист майнових прав та інтересів власників земель і врожаю на загальну суму 119579 тисяч гривень. Узгодженості зусиль правоохоронців з цих питань аграрії області потребують і надалі.

Зросла результативність розслідування кримінальних проваджень про кримінальні корупційні правопорушення. До суду скеровано 57 обвинувальних актів проти 44 минулого року.

Значно покращився стан відшкодування заподіяних злочинами збитків порівняно з минулим роком - відшкодовано 67,0% при загальнодержавному показнику - 29,2% заподіяних злочинами збитків. Це 4 місце по відсотку відшкодування по державі.

Завдяки належній координаційній ролі прокурорів активізовано протидію організованій злочинності правоохоронцями регіону.

Виявлено 9 організованих злочинних угруповань у складі 34 осіб, у тому числі викрито злочинне угруповання, яке організувало гральний бізнес. Продовжено протидію організованій злочинності на пріоритетних напрямах: у бюджетній сфері до суду з обвинувальним актом скеровано одне провадження цієї категорії.

Триває робота у сфері протидії адміністративно-караній корупції. За результатами розгляду судами протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 151 особу, що вдвічі більше, ніж минулого року. Сума накладених штрафів склала майже 170 тисяч гривень.

У ході представницької діяльності на захист інтересів держави поза межами кримінального судочинства прокурорами до пред’явлено 366 позовних заяв, у тому числі з майновими вимогами на суму майже
1,2 міліарда гривень, що на третину більше, ніж за весь 2017 рік.
 
Рівень реального виконання судових рішень за позовами прокурорів становить 51% при середньодержавному близько 48%.

Повернуто та попереджено незаконне надання 2308 га земель, що вдвічі більше, ніж торік.

У сфері охорони дитинства  упродовж 2018 року органами прокуратури області заявлено 104 позовні заяви (І місце по Україні) в інтересах держави на загальну суму 38 мільйонів гривень (6 місце по Україні). Із них розглянуто із постановленням рішень 64 позовні заяви на суму 24,9 мільйонів гривень, що за кількісним критерієм обіймає 1 місце по  Україні, а за сумою – 3 місце по  Україні. Майже на чверть зменшився рівень злочинності серед неповнолітніх.

На нараді також розглянуто проблемні питання в роботі органів прокуратури. Прокурором області наголошено на необхідності здійснення рішучих і наступальних дій у боротьбі з корупцією, організованою злочинністю та розкраданням бюджетних коштів.

Про результати діяльності прокуратури на окремих напрямах діяльності поінформували  перший заступник та заступники прокурора області, заслухано пояснення керівників місцевих прокуратур.

Під час наради керівники прокуратури області вимагали у підпорядкованих прокурорів максимально вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації прокурорських повноважень, окремих з них попереджено про притягнення до відповідальності у разі неналежного виконання своїх посадових обов’язків у подальшому.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати у поточному році.  

Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1963