Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2016

У прокуратурі Черкаської області підведено підсумки роботи за 6 місяців 2016 року

У прокуратурі Черкаської області відбулася оперативна нарада, на якій обговорено результати роботи відомства у І півріччі 2016 року та визначено додаткові заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів прокуратури Черкащини, основні завдання на наступний період.
 
У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та начальники відділів місцевих прокуратур.
 
Оперативну нараду відкрив прокурор області Сергій Овчаренко, який повідомив, що поточного року після зміни територіальної структури органів прокуратури, в умовах запровадження нових принципів роботи зусилля органів прокуратури спрямовувались на ефективну реалізацію визначених законодавством функцій та завдань, а також забезпечення реальних результатів діяльності прокурорсько-слідчих працівників. Щодо конкретних результатів роботи органів прокуратури Черкаської області упродовж І півріччя 2016 року зазначив, що в роботі прокурорів є як позитивні тенденції, так і нагальні проблеми, які потрібно невідкладно вирішувати.
 
На жаль, за статистикою спостерігається погіршення криміногеної ситуації в області. Аналіз цифр за останні три роки показав, що на Черкащині має місце ріст злочинності з одночасним зниженням ефективності слідства.
 
Так, якщо у 2015 році рівень злочинності збільшився (у порівнянні з 2014 роком) на 24 %, то поточного року ще на 30%. Вдвічі за останні три роки зросла кількість тяжких злочинів, проти життя та здоров’я особи. А злочинів проти власності стало більше майже на 80 %, випадків незаконних заволодінь транспортними засобами – на 120%. Зменшується лише кількість проваджень, виявлення яких потребує зусиль правоохоронців, їх співпраці з органами контролю – службових злочинів стало на 30% менше. Певним чином це  обумовлено тривалістю реформування системи правоохоронних органів.
 
Прокурором області вказано на необхідність активізації спільних зусиль усіх силових структур, спрямованих на протидію та зменшення рівня злочинності в регіоні, результативне розслідування кримінальних проваджень у бюджетній сфері та з питань земельних відносин, а також підвищення відсотків відшкодування збитків, заподіяних злочинами цієї категорії.
 
Позитивні тенденції відмічаються в роботі органів прокуратури щодо  дотримання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні. У порівнянні з минулим роком зменшено кількість виправданих осіб (9 проти 12), при чому жоден з них не утримувався під вартою. Також не допущено жодного факту закриття стосовно обвинувачених, підозрюваних проваджень з реабілітуючих підстав. Вдвічі знизилася кількість повернутих судами обвинувальних актів, клопотань про застосування заходів медичного, виховного характеру, звільнення від кримінальної відповідальності (з 85 до 45).
 
У порівнянні з минулим роком зросла втричі результативність досудового розслідування в органах фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України. До суду скеровано 13 обвинувальних актів (проти 4 у 2015 році), зменшено залишок на 3,6% (по державі +13,2%).
 
Покращено ефективність слідства прокуратури. Так, досудове розслідування завершено у майже кожному другому провадженні (147, або 58%), що на 15,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року (3327), кожне третє таке провадження про корупційні правопорушення.
 
Значно вищим загальнодержавного є стан касаційного реагування, у кримінальних провадженнях – 84,2% (по державі 61,6%). За результатами касаційного перегляду прокуратура області знаходиться на 2 місці по державі.
 
З метою захисту інтересів громадян та держави органами прокуратури вжито низку заходів представницького характеру. Судами задоволено 127 позовів прокурорів на загальну суму понад 15 млн. 28 тис. грн. Забезпечено виконання судових рішень за позовами прокурорів на суму 9 млн. 536 тис. грн. з 27 млн. 797 тис. грн. Відсоток реального виконання становить 34%, що є вищим загальнодержавного (32%). 
 
Ефективно спрацювали органи прокуратури області в частині оскарження дій посадових осіб органів державної виконавчої служби під час виконання рішень судів – задоволено 69 скарг, внесених у порядку ст. 82 Закону України «Про виконавче провадження», що ставить область на 5 місце по державі. У тому числі у сфері охорони дитинства задоволено 26 таких документів реагування (друге місце по Україні).
 
Активно вживалися заходи прокурорського реагування на напрямі нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, застосуванні інших заходів примусового характеру. За 118 актами реагування до відповідальності притягнуто 116 осіб, що свідчить про їх якість та ефективність.
 
Водночас, прокурор області звернув увагу керівників місцевих прокуратур на необхідність посилення виявлення та протидії корупції на цьому напрямі.
 
На нараді також було розглянуто проблемні питання в роботі органів прокуратури. Увагу на недоліках у своїх звітах зосереджували заступники прокурора області. З цього приводу було заслухано пояснення окремих керівників місцевих прокуратур, їх заступників, начальників відділів місцевих прокуратур та керівників структурних підрозділів прокуратури області.
 
Підводячи підсумки наради, керівник відомства Сергій Овчаренко підкреслив, що необхідно активізувати досудове розслідування кримінальних проваджень для прийняття процесуальних рішень, зокрема підвищити результативність розслідування слідчими поліції кримінальних проваджень про кримінальні корупційні правопорушення, вжити скоординованих заходів щодо профілактики тяжких та особливо тяжких злочинів.
 
Потребує активізації також робота у сфері протидії організованій злочинності, при цьому не обмежуватися притягненням до відповідальності виконавців, а й викривати тих, хто є організатором злочинної діяльності, особливо в результаті якої інтересам держави та територіальних громад заподіяно збитки.
 
Рішучі та наступальні дії необхідно здійснювати у боротьбі з корупцією,  в тому числі адміністративно-караної, зосереджуючи основні зусилля на виявленні фактів зловживань у бюджетній і земельних сферах, зокрема посадовцями вищої категорії, а також корупційних проявів у судовій гілці влади.
 
За підсумками наради розроблено ряд заходів для усунення допущених  недоліків в організації прокурорської роботи. Черговий раз прокурорсько-слідчим працівникам вказано на необхідність у ІІ півріччі 2016 року підвищити ефективність реалізації прокурорських повноважень та якісно виконувати службові обов’язки із суворим дотриманням вимог чинного законодавства.
 
 
 
Прес-служба  прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 2239