Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.09.2022

У Черкаській обласній прокуратурі відбулася координаційна нарада про важливі питання протидії злочинності в умовах воєнного стану (ФОТО)

У п’ятницю, 05.08.2022,  під головуванням керівника Черкаської обласної прокуратури Сергія Гриценка, за участю представників Черкаської обласної військової адміністрації, керівництва Національної поліції, Служби безпеки України, Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, Управління стратегічних розслідувань, Управління боротьби з наркозлочинністю, Відділу протидії кіберзлочинам в області, Управління патрульної поліції, Черкаського управління Департаменту внутрішньої безпеки, ДУ «Черкаський слідчий ізолятор», ДУ «Старобабанівська виправна колонія (№92)», Черкаського апеляційного суду, Черкаської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері, Черкаського зонального відділу Військової служби правопорядку, Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівників окружних прокуратур, начальників територіальних відділів поліції відбулася координаційна нарада, на якій обговорено важливі питання протидії злочинності в умовах воєнного стану.
Відкриваючи нараду, керівник обласної прокуратури Сергій Гриценко відзначив, що Генеральним прокурором Андрієм Костіним визначено оновлений пріоритет в діяльності правоохоронних органів - забезпечення покарання кожного воєнного злочинця, належна фіксація та документування злочинів агресора, так щоб всі зібрані докази були визнані допустимими у судах, а вирок суду став кінцевим результатом боротьби. Тому, завданням номер 1 для всіх органів правопорядку регіону залишається протидія злочинам, пов’язаним зі збройною агресією росії, яка вчиняє кривавий терор на території нашої держави, та іншим актуальним кримінальним правопорушенням, які вчиняються в умовах воєнного стану, організація їх належного досудового розслідування, забезпечення належного рівня судової репресії.
За результатами цієї наради нашим завданням є забезпечити ефективну спільну роботу правоохоронної системи Черкащини задля вирішення наявних у регіоні проблемних питань злочинності: «Нам з вами необхідно згуртуватися довкола тих викликів, які постають перед Українською державою та суспільством в умовах сьогодення. А виклик у всього нашого народу зараз один – перемогти у війні з російськими загарбниками. Остаточно відстояти державність та незалежність».
Керівник обласної прокуратури також наголосив, що основні наші зусилля повинні бути спрямовані на викриття реальних зрадників та колаборантів.
Вкрай необхідно консолідувати зусилля на викритті злочинів серед високопосадовців органів державної влади, серед представників правоохоронних органів, у тому числі внутрішньо переміщених до Черкащини з регіонів, у яких ведуться активні бойові дії. Забезпечити невідворотність відповідальності за державну зраду, особливо тих, хто присягав на вірність Українській державі.
Невідкладного виправлення стану справ потребує робота щодо виявлення фактів зловживань при розпорядженні гуманітарною допомогою.
Принципову оцінку повинні отримувати факти ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.
Під час наради підбито підсумки спільної діяльності правоохоронних органів з протидії злочинності на території Черкаської області упродовж І півріччя 2022 року та озвучено нові напрацювання в липні поточного року .
Обговорено ряд інших проблемних питань у сфері протидії злочинності. Серед яких особливо гострою постає наркозлочинність.
Захист економічних інтересів держави в умовах воєнного стану – повинен також залишатися пріоритетним, зауважив Сергій Гриценко, звернувши особливу увагу на викриття злочинів, пов’язаних із зловживаннями з бюджетними коштами, ухиленні від сплати податків, у тому числі суб’єктами господарювання, кінцевими бенефіціарами яких є резиденти росії та білорусі.
Оперативним підрозділам правоохоронних органів необхідно системно відпрацьовувати факти вимагання та одержання неправомірної вигоди високопосадовцями та іншими службовими особами місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів. Будь-який корупційний прояв повинен бути покараний.
Крім інших питань, керівник обласної прокуратури сконцентрував увагу на протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля: «всі, хто хоче незаконно нажитися на природних ресурсах нашої держави, повинні отримувати за свої дії рішучу реакцію правоохоронної системи».
На особливому контролі правоохоронців повинні бути й провадження за фактами вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів стосовно дітей – «Захист прав та інтересів дітей, протидія насильству повинно бути одним із найважливіших спільних завдань органів правопорядку, органів державної влади та місцевого самоврядування регіону».
Підсумувавши керівник відомства зазначив: «Зараз суспільству як ніколи потрібні реальні результати роботи органів правопорядку! Кожного з нас зрештою запитають, що конкретно ми зробили для перемоги України? Тому я від всіх вас вимагаю наполегливої та результативної роботи! Усі правоохоронні органи області мають докласти максимум зусиль на забезпечення правопорядку задля реальної захищеності наших громадян та спільно й злагоджено працювати на перемогу нашої держави. Все буде Україна!»
За підсумками наради визначено спільні скоординовані заходи, спрямовані на протидію злочинності на Черкащині в умовах воєнного стану, які правоохоронці реалізовуватимуть упродовж ІІ півріччя 2022 року.
Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1208