Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2024

Прокурори скерували до суду ще 2 обвинувальні акти стосовно громадян України, причетних до державної зради та співпраці з рф

За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно двох жителів Луганщини за фактами державної зради та колабораційної діяльності ( ч. 2 ст. 111 та ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що 63-річний житель Луганської області у листопаді 2022 року добровільно пішов на співпрацю з ворогом та обійняв посаду «начальника територіального відділення державної установи – республіканський центр зайнятості луганської народної республіки в місті Свердловськ і Свердловському районі» у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території м. Довжанськ (колишня назва – м. Свердловськ) Луганської області.

На цей час чоловік продовжує працювати на органи окупаційної адміністрації та виконувати завдання на користь ворога.

Інший обвинувачений – 61-річний житель м. Луганськ, будучи засновником та директором товариства з обмеженою відповідальністю, яке надає Інтернет-послуги, налагодив співпрацю з так званою «луганской таможней».

Чоловік, усвідомлюючи протиправність та незаконність дій окупаційних органів «лнр» у період з січня до грудня 2023 року провадив господарську діяльність, забезпечуючи доступ до мережі Інтернет в точках надання послуг вказаній організації.

Наразі вживаються активні заходи щодо розшуку обох підозрюваних.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальних провадженнях здійснювали співробітники УСБУ в Черкаській області.

Довідково:  санкція ч. 2 статті 111 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна;

санкція ч. 4 статті 111-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 96