Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2019

«РІВНІСТЬ НЕ НАРОДЖУЄТЬСЯ ЗА НАКАЗОМ»: ЧИ ІСНУЄ ГЕНДЕРНИЙ ПАРИТЕТ В ПРАВООХОРОННІЙ СИСТЕМІ ЧЕРКАЩИНИ?

«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
 
Правоохоронна система України демонструє беззаперечні успіхи на шляху до гендерної рівності. І важко уявити, що ще якісь сто років тому поняття «жінка-поліцейський» загалом не існувало.
 
У 1903 році першою жінкою в Європі, яка влаштувалася в поліцію, стала соціальна працівниця Ґенрієт Арендт. Пропрацювала вона там 5 років і змушена була звільнитися через тиск керівництва, якому не сподобалися її скарги на негуманне поводження чоловіків-поліціянтів із жінками.
 
До 1999 року в Україні правила вступу до навчальних закладів системи МВС обмежували кількість дівчат, які приймалися до навчання, в межах 5-10% від загальної кількості щорічного набору курсантів. Це створювало неабиякий гендерний дисбаланс. А вже станом на 2019 рік заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук декларує, що в системі МВС України працює 24,5% жінок, а це понад 70 тисяч. Із них близько 8 тисяч працюють у ДСНС, 4 тисячі служать у лавах Нацгвардії, а на захисті кордонів України стоїть 11 тисяч жінок.
 
«Сьогодні в українському суспільстві руйнуються стереотипні уявлення про роль чоловіка і жінки. Практично у всіх сферах життєдіяльності роль жінки зростає. Не лише у цивільних органах, а й у військових формуваннях продовжує збільшуватися частка жінок. Вони беруть участь у волонтерській діяльності, військових діях, правоохоронній та миротворчій діяльності. Тому гендерна політика у нашій державі в умовах обраного вектору постає у новому актуальному світлі. І МВС працює над забезпеченням рівних можливостей і недопущення дискримінації щодо участі чоловіків і жінок у прийнятті важливих суспільних рішень», – запевнила Тетяна Ковальчук на офіційній сторінці МВС.

Варто відзначити, що ще під час досліджень,  присвячених умовам праці німецьких жінок-поліцейських, здійснених фірмою «Форум-3″, було встановлено, що при меншій фізичній силі жінки частіше за чоловіків вирішують конфліктні ситуації, в яких потребується втручання поліції, а також краще ведуть службову документацію. Найбільш ефективно жінки проявляють себе в роботі із підлітками, з потерпілими дітьми та жінками, при вирішенні конфліктних ситуацій, що виникають на побутовому ґрунті та у сфері групових спорів. Причиною цього є стиль роботи жінок-правоохоронців, якому більшою мірою притаманні співчуття, терплячість, уміння вислухати, значно нижчий рівень агресивності.

Зростанню гендерного паритету в державних органах безпеки сприяли, насамперед, законодавчі зміни, які відбулися в останні декілька років на теренах України. Фактично, для блоку безпеки основні перепони зняті. Більшість перешкод, які наразі ще існують, переважно в свідомості людей, відзначає радниця командувача Національної гвардії України з питань реформування психологічної служби та гендерної політики Вікторія Арнаутова.
 
– Це дуже гальмує всі ці процеси і робить виснажливою нашу роботу. Що стосується сексуальних домагань і гендерної дискримінації, то ми зараз розробляємо внутрішні механізми реагування на подібні скарги. Може здаватися, що цих скарг зовсім немає. І, справді, офіційних – дуже мало. Але ми розуміємо, що мало їх тільки тому, що не працює режим конфіденційності, багато жінок бояться, що їх покарають за їх дії, особливо, якщо під звинувачення підпадають їхні командири по вертикалі, — розповіла Вікторія Арнаутова.
Наразі навіть розробляються механізми, щоб навіть у зоні конфлікту була врахована гендерна політика: враховувався гендерний компонент при плануванні операцій і при спілкуванні структур сектору охорони і безпеки з місцевим населенням і адміністраціями.
 
Аналізується кадрова політика, розробляються програми для розвитку навичок жінок, яким бракує лідерських якостей, щоб займати керівні посади в системі правоохоронних органів та органах безпеки.
 
Щоб розуміти, якою є ситуація з дотриманням гендерної рівності в Черкаській області, поглянемо на цифри в декількох правоохоронних структурах і, для порівняння, підрозділі ЗСУ.
 
Отож, в Управлінні патрульної поліції в Черкаській області працює 53 жінки та 278 чоловіків. 16% жіночого складу загалом не дають гендерного паритету, однак, за словами самих патрульних, жіноча частина колективу почуває себе цілком комфортно у переважно чоловічому колективі та має навіть певні переваги у спілкуванні з деякими категоріями населення.
«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
– Дівчина-поліцейська в якихось ситуаціях працює навіть швидше та ефективніше, ніж хлопець. Хлопець буде працювати з придушенням агресії у порушника командним тоном, дівчина буде м’якшою, — розповідає про свій досвід виїздів на виклики прес-офіцер Патрульної поліції в Черкаській області Зоя Вовк, яка в правоохоронні органи потрапила з журналістики. – Скільки разів буваю на лінії, то перш ніж їхати до заявника, йому обов`язково дзвонимо, аби «почути настрій», як розмовляє, оцінюємо попередньо, з ким матимемо справу. Не раз хлопці-патрульні жартували: «Михайлівна, це твій клієнт». Так само і щодо інших дівчат-поліцейських, самі хлопці-патрульні це розуміють. Наприклад, жінкам-патрульним на викликах, пов’язаних із дітьми, легко знайти з ними мову, діти легше йдуть на контакт, бо ми — дівчата, жінки й мами. Або ж провести поверхневу перевірку особам жіночої статі, — для цього також потрібна жінка.
«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
 
Лідерські позиції в УПП з боку жінок також сприймаються адекватно, запевняє жінка-патрульний.
 
– Розвиток усе ставить на свої місця, якщо не створювати штучних перешкод. А у нас кожен чоловік адекватно, без дискримінації сприймає жіноче лідерство та оцінює переваги, — наголошує Зоя Вовк та додає, що загалом грані між чоловічими і жіночими обов’язками настільки розмиті, що, можна сказати, їх вже не існує. —  Наша команда була змішана, і в тих умовах навчання у нас просто не було простору для відтворення очікуваних моделей поведінки чоловіка чи жінки (тобто, передбачуваної «грубості» та «емоційності»). Ми були рівними, а це важливо, бо в нашій роботі рівність не народжується за наказом. На роботі я — офіцер, а значить — на рівні з усіма іншими.
 
Суспільство змінюється, і тепер важливіше отримати омріяну професію, наголошує прес-офіцер, ніж перейматися, що з цього приводу скажуть інші.
 
Солідарна з колегою і Валентина Немировська, начальник сектору реагування патрульної поліції -3, Уманського районного відділення поліції. В органах внутрішніх справ майор поліції вже більше 18 років. Для неї це, можна сказати, спадкова справа, адже дідусь усе життя пропрацював дільничним офіцером. Чоловік – теж поліцейський.
 
– У нашому відділенні вже працює 4 сімейні пари і я вважаю, що це добре. Це взаєморозуміння та велика підтримка. З кожним роком колег-дівчат усе більшає, але основна кількість, звичайно ж, чоловіки. І так має бути, — говорить жінка-поліцейська, не вбачаючи у тому, що жінок ще значно менше, ніж чоловіків, дискримінації.
«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
 
Стати поліцейською Валентина мріяла з дитинства, тож жодні складнощі, навіть на той час, коли ще ця професія вважалася винятково чоловічою справою, її не злякали.
 
– Я не можу сказати, що професія поліцейського є суто чоловіча. І ніколи так не вважала. Та й взагалі, сьогодні ділити професії на чоловічі й жіночі не бачу сенсу. Якщо людина хоче кимось стати — то вона стане. Чоловіки теж працюють у таких професіях, що інколи дивуєшся, але ж це нормально, це покликання самої людини, — ділиться своїми думками Валентина Немировська. – Крім служби в поліції у жінки є родина. Чоловік та діти чекають її з нетерпінням додому. Всі прекрасно розуміють, що саме ця професія є не тільки складною, але і ризикованою для життя. І якщо вже жінка і присвятила себе служінню народу у правоохоронній діяльності, то, в першу чергу, вона смілива та рішуча, впевнена в собі та з твердим характером.
 
У прокуратурі Черкаської області працює 158 чоловіків та 146 жінок. Однак, слід зауважити, що керівні посади займають лише 15 жінок і аж 59 чоловіків.
«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
– У нас однакове навантаження, як на чоловіків-прокурорів, так і на жінок-прокурорів, однакові вимоги і можливості для кар’єрного зростання, — розповіла Валентина Колчіна, начальник відділу ювенальної юстиції. – Головне — бути спеціалістом. Особисто я ніколи не помічала упередженого ставлення до жінок з боку чоловіків в органах прокуратури.  Відповідно, є змога проявити себе як гарній спеціалістці, фахівчині та правознавиці. Я вважаю, що якщо вже прийшла на цю роботу, будь добра показати високий рівень. Стереотипи, що жінка не може бути доброю працівницею у так званих «чоловічих професіях», у сучасному житті все частіше розвінчуються.
 
Колчіна
 
Лише на початкових етапах професійної діяльності може спостерігатися відмінність у роботі чоловіків і жінок-прокурорів, пригадує власний досвід Валентина Колчіна. І то лиш тому, що жінки у процесі досягнення мети орієнтуються на свою підвищену інтуїцію, легко встановлюють особистісний контакт, а чоловіки спираються на власний авторитет.
 
З початком військових дій чимало жінок вирішили спробувати себе і у військовій справі. Якщо взяти військову частину А0331, Черкаський автомобільний батальйон, що наразі базується на сході України, то в її лавах проходять службу 207 чоловіків і 12 жінок, тобто жіноча частина батальйону складає менше 6%. Однак, як з’ясувалося у розмові із представницями батальйону, їх подібний відсотковий розподіл далеко не на їх користь, зовсім не турбує і не заважає їм працювати.
 
https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-shvalennya-strategiyi-rozvitku-organiv-sistemi-ministerstva-vnutrishnih-sprav-na-period-do-2020-roku
– Попри всі стереотипи, у переважно чоловічому колективі військових до нас ставляться добре. За цей час не відчувала на собі жодного тиску, не пам’ятаю, щоб на мене кричали чи принижували, — розповіла про проходження служби Аліна Гаврищук, начальник радіостанції взводу зв’язку ВЧ А0331.
«Рівність не народжується за наказом»: чи існує гендерний паритет в правоохоронній системі Черкащини?
 
Військова справа – це у них родинне, говорить дівчина, тож, коли Україна зіштовхнулася з російською агресією, дівчина не замислюючись пішла служити в  армію.
 
«Труднощі служби – не завада на шляху до своєї мети», — говорить Аліна.
 
У Стратегії розвитку системи Міністерства внутрішніх справ України до 2020 року, затвердженій  Урядом, упровадження комплексного гендерного підходу до кадрової політики є одним з ключових. Тож, цілком імовірно, ситуація поволі зміниться в бік гендерного балансу в правоохоронних органах. А система конфіденційності дозволить тим жінкам, які таки зазнають фактів дискримінації, не боятися заявляти про такі випадки.
 
Жінки вже довели, що здатні професійно і якісно виконувати покладені на них завдання в правоохоронних органах. А притаманні їм більша емоційність, чутливість, терплячість і вміння вислухати, не тільки не стають на заваді, а допомагають у вирішенні службових завдань, конфліктних ситуацій.
 
Не треба забувати, що одне із головних завдань правоохоронної системи – повернути довіру населення. Подолання гендерних стереотипів – величезний крок на цьому шляху. Адже саме наявність жінок, наприклад, в Патрульній поліції дозволяє вагому частину конфліктних ситуацій вирішити без застосування сили, бо жінкам-поліцейським притаманна чудова риса – вміння домовлятися! Тож збільшення частки жінок в правоохоронних структурах, безперечно, тільки сприятиме покращенню безпекового клімату нашої країни.
 
Матеріал підготовлено в межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром Волині за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.
 
 
Джерело: Інформаційне видання Черкащини "Вичерпно"  (Анна Романенко) http://vycherpno.ck.ua/rivnist-ne-narodzhuyetsya-za-nakazom-chi-isnuye-gendernij-paritet-v-pravoohoronnij-sistemi-cherkashhini/
 

кількість переглядів: 3175