Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.06.2017

ЧЕРКАСЬКИЙ СУД ЗВІЛЬНИВ З-ПІД ВАРТИ ПІДОЗРЮВАНОГО В ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКРАДЕННЯ ТА УБИВСТВА ЖУРНАЛІСТА

Cудді апеляційного суду Черкаської області: Ігор Поєдинок, Ірина Соломко та Микола Ятченко
 
17 травня цьогоріч (через три роки після вчинення злочину)  Вадима Мельника, підозрюваного в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка,  взяли під варту без права внесення застави. Вже за два тижні,  30 травня 2017 року, за клопотанням захисту обвинуваченого, колегія суддів апеляційного суду Черкаської області: Ірина Соломко, Ігор Поєдинок та Микола Ятченко,  змінили Мельникові запобіжний захід на домашній арешт у нічний час.
 
Обвинувачений та його захисник
 
Ця ухвала, на думку місцевих активістів, допомогла б уникнути відповідальності безпосередньому замовникові убивства Василя Сергієнка. Нагадаємо, нардеп Тетяна Чорновол переконана, що у смерті журналіста був зацікавлений народний депутат Геннадій Бобов.
 
 
«…рішення щодо звільнення Мельника було простимульоване зацікавленим у тому, щоб той зник з України (а може, й зі світу) і не давав свідчень проти організатора вбивства. Без нього, по суті, справа Сергієнка розвалиться, і зможуть покарати лише безпосередніх виконавців», - пише видання «Дзвін».
 
 
Серед присутніх на засіданні були й особи, яким доручили супровід випущеного із зали суду Мельника.
 
 
«У перерві підійшли немісцеві хлопці (ветерани війни) і попросили пояснити, що це за суд і що взагалі відбувається? …Пояснили, що їм заплатили, щоб вони забезпечили фізичний супровід людини, яку сьогодні випустить суд!» - розповів народний депутат Олег Петренко, який того дня також слухав рішення суду.
 
 
Активісти блокували суд майже чотири години. О пів на дев’яту Вадима Мельника знову узяли під варту за новою підозрою - у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України (створення злочинної організації). Першого червня цього року Придніпровський районний суд м. Черкаси обрав Мельникові новий запобіжний захід - тримання під вартою строком на 60 діб, без права внесення застави. Проте і це рішення суду адвокати Мельника вже намірилися оскаржити. Про це один з них заявив після засідання суду.
 
"Ні корупції!",  Мельника також обвинувачують у  злочинах, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3  ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 3 ст. 27 п.п. 3, 11, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 3 ст. 27 ч.2 ст. 15 ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Тривалий час, як повідомляє прокуратура Черкаської області, він переховувався від слідства та перебував у розшуку.
 
 
«На цей час слідство триває, вживаються заходи щодо завершення досудового розслідування та звернення обвинувального акту до суду для об’єднання з судовою справою по обвинуваченню виконавців вчинення вказаних вище кримінальних правопорушень», - зазначає прес-служба прокуратури.
 
«Ні корупції!», у січні 2017 року прокуратура області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох жителів Києва за фактом викрадення і вбивства Василя Сергієнка.
 
 
«Мельник – це єдина нитка, яка може підвести до замовника. Важливо, щоб він залишився під вартою, щоб на нього не було тиску та впливу як замовника, так і інших співучасників. І з його боку також тиску на інших співучасників», - зазначив слідчий у справі про викрадення та вбивство Василя Сергієнка Іван Личак.
 
Іван Личак, слідчий у справі про викрадення та вбивство Василя Сергієнка
 
Звісно, прокуратура, яка клопотала про взяття підозрюваного під варту, категорично не погоджується з такою позицією апеляційного суду Черкаської області, тож відразу після отримання відповідної ухвали суду, її буде ретельно вивчено на предмет законності. За наявності підстав прокуратура звертатиметься зі скаргою до Вищої ради правосуддя. Такі випадки не можуть бути залишені поза увагою», - повідомила Світлана Андрійченко, прес-секретар прокуратури Черкаської області.        
          
 
 
Нагадаємо, на Корсунщині у квітні 2014 року знайшли тіло закатованого журналіста та громадського активіста Василя Сергієнка, який викривав корупційні схеми заволодіння представниками місцевих бізнес-еліт землями у регіоні.
 
Василь Сергієнко
 
"Небесна сотня"  подані обставини викрадення та нелюдських тортур, завданих журналістові злочинцями:
 
Василеві Сергієнку було 58 років.  У листопаді 2014 року журналіста удостоїли звання Героя України. Посмертно. 

кількість переглядів: 2362