Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2016

У ПРОКУРАТУРІ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПІДВЕДЕНО ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА 9 МІСЯЦІВ

13.10.2016 під головуванням прокурора Черкаської області відбулася оперативна нарада щодо підведення підсумків роботи органів прокуратури області за 9 місяців 2016 року.
 
У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, прокурорсько-слідчі працівники прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та начальники відділів місцевих прокуратур.
 
Відкриваючи оперативну нараду, прокурор області Сергій Овчаренко зосередив увагу колективу не тільки на позитивних напрацюваннях і тенденціях, що безперечно мають місце в роботі відомства, а й на необхідності негайного вирішення проблемних питань, які насьогодні ставить перед органами прокуратури керівництво Генеральної прокуратури України.
 
Розставляючи пріоритети у прокурорській роботі, керівник відомства зазначив, що нагального вирішення потребують проблеми незаконного видобування корисних копалин, зокрема піску, декоративного каміння, порубки та реалізації лісу. Під постійною увагою перебуває стан законності та результати роботи у земельній сфері та оборудки в бюджетній сфері.  При цьому,  наголошено на необхідності викриття чиновників високого рангу, за сприяння чи участі яких відбуваються масштабні порушення вимог законодавства.
 
Сконцентрувати зусилля необхідно також на боротьбі з корупцією. І хоча у зв’язку із законодавчими змінами органи прокуратури позбавлено одного із важливих важелів реагування на прояви корупції - права складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, проте вказане не дозволяє згорнути роботу на цьому напрямі, а вимагає її переорієнтації. Так, слід налагодити ефективне використання наданих Законом України «Про запобігання корупції» повноважень вживати заходів до скасовування нормативно-правових актів та рішень, виданих (прийнятих) з порушенням вимог цього закону, до відшкодування завданих збитків, вносити подання. Також слід активно взаємодіяти з іншими суб’єктами протидії корупції, зокрема з органами поліції, які залишилися уповноваженими складати адміністративні протоколи у вказаній сфері.
 
У контексті питання протидії корупції Сергій Овчаренко зазначив, що правоохоронними органами викрито 40 корупційних кримінальних правопорушень, за  результатами розслідування яких до суду з обвинувальними актами скеровано 34 кримінальних провадження про корупційні діяння стосовно 39 осіб.  Крім того, упродовж 9 місяців поточного року складено та скеровано до суду 62 протоколи про корупційні правопорушення, з них: 44 – органами прокуратури Черкаської області (71%), 8 – органами Служби безпеки (15%), 6 – органами Національної поліції області.
 
За результатами судового розгляду протоколів до адміністративної відповідальності притягнуто 43 особи, з них за ініціативи органів прокуратури – 36 (84 %), СБУ – 6 (14%).
 
Слідчими прокуратури області розслідувалося 352 провадження, досудове розслідування закінчено у 237 провадженнях (67,3 %), в тому числі до суду скеровано з обвинувальними актами 31 провадження.
 
У вказаних провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто суддю, 25 працівників поліції, 4 – фіскальної служби,  2 - пенітенціарної системи.
 
Завершено досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях про злочини, вчинені під час подій Революції Гідності.
 
Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно судді за фактом ухвалення під час подій Революції Гідності завідомо неправосудної постанови про притягнення активіста до адміністративної відповідальності.
 
Крім того, за результатами спеціального досудового розслідування скеровано до суду обвинувальний акт щодо колишнього командира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» при ГУМВС України в Луганській області, який обвинувачується в наданні незаконних вказівок підлеглим працівникам про застосування насильства з метою силового розгону учасників акції протесту, яка проходила в м. Черкаси.
 
Нажаль, не поліпшується криміногенна ситуація в області. Тому прокурором області наголошено, що усім силовим структурам необхідно посилити скоординовану роботу, спрямовану на протидію та зменшення рівня злочинності в регіоні, а також максимально об’єднати зусилля під час забезпеченням законності та правопорядку, надійного захисту прав і свобод громадян.
 
З метою захисту інтересів громадян та держави органами прокуратури вжито низку заходів представницького характеру. Судами задоволено 220 позовів прокурорів на загальну суму понад 41 млн. грн.  Забезпечено виконання судових рішень за позовами прокурорів на суму 25 млн. грн., відсоток реального виконання становить 57%, що є вищим загальнодержавного (45,6%).
 
На нараді про результати діяльності прокуратури на окремих напрямах діяльності поінформував перший заступник, заступники прокурора області, а також заслухано звіти усіх керівників місцевих прокуратур та керівників окремих підрозділів прокуратури області.
 
Проаналізувавши стан справ, очільник відомства поставив вимогу заступникам, керівникам структурних підрозділів та місцевих прокуратур надати пропозиції щодо покращання якості роботи, системного планування та організації прокурорської діяльності на стратегічно важливих напрямках, зокрема боротьбі з корупцією, виявленні фактів зловживань у бюджетній і земельній сферах, лісовій галузі та при видобуванні корисних копалин.
 
За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати до кінця поточного року.
 
Про це інформує прес-служба прокуратури.
 
 
 
Джерела:
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 1852