Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.09.2016

ЯК ІЗ ЧИНОВНИКА-ХАБАРНИКА ЗРОБИТИ ШАХРАЯ. МАЙСТЕР-КЛАС ВІД ЧЕРКАСЬКИХ СУДДІВ.

 
Черкаський районний суд закінчив судовий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням сільського голови одного з районів області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
 
Посадовець місцевого самоврядування обвинувачується в тому, що в жовтні 2015 року вимагав та отримав від представника одного з підприємств неправомірну вигоду в сумі 3 тис. грн. за розміщення в приміщенні сільської ради рекламної інформації. Його незаконні дії викрито прокуратурою області спільно з УПЗСЕ УМВС України в Черкаській області.
 
130963802_5326834_femida
 
Вину зловмисника у скоєнні корупційного злочину доведено під час судового слідства прокурором прокуратури області, який підтримував державне обвинувачення в суді та просив суд визнати посадовця винним за ч. 3 ст. 368 КК України і призначити йому покарання в межах санкції цієї статті, повідомляють у прокуратурі Черкаської області.
 
“Однак вироком суду посадовця визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, та призначено покарання у вигляді 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто, 680 грн. (довідково: ч. 1 ст. 190 КК України передбачено покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк до двохсот сорока годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років). З урахуванням викладеного, у зв’язку з тим, що прокуратура не згодна ні з кваліфікацією незаконних дій посадової особи, ні з мірою покарання, вказаний вирок суду прокурором буде оскаржено”, – розповідає Світлана Андрійченко, прес-секретар прокуратури Черкаської області.
 
Це вже не перший хабарник Черкащини, який волею Феміди стає шахраєм і таким чином уникає суворого покарання. Нагадаємо, одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. А в покарання за шахрайство законодавство передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.
 
Чи були дії вищезгаданого посадовця –  голови Іскренської сільської ради Шполянського району (Черкаської області), шахрайством, пробуємо з’ясувати, ознайомившись із фабулою справи.
 
“07.10.2015 ОСОБА_1(сільський голова – Ред.), знаходячись на відкритій місцевості біля дороги по вул. Червоноармійська, 66, м. Шпола Черкаської області, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди від представника мережі салонів «Ритуальний Світ» ОСОБА_3 за розміщення реклами мережі салонів «Ритуальний Світ» у приміщенні Іскренської сільської ради Шполянського району Черкаської області близько 11 години 30 хвилин, згідно з попередніми домовленостями з ОСОБА_3, одержав від останнього неправомірну вигоду у розмірі 3000 (три тисячі) гривень”, – йдеться у вироку суду.
 
cherk-rytual-svit
 
Звісно, голова своєї провини не визнав. І розповів власну версію подій, якій і повірив суд. Сільський чиновник пояснив, що під час зустрічі представник фірми ритуальних послуг просив розмістити рекламу та продукцію ритуального характеру на території села. Потім через деякий час приїхав до нього додому в с. Іскрено, однак голова поспішав та поїхав по справах, а підприємець залишився розмовляти з дружиною. Після чого гість передзвонив та повідомив, що з дружиною про все домовився, і буде матеріальна допомога.
 
“Коли запитав у дружини, про що вони домовилися вона пояснила, що про розміщення ритуальних товарів у її особистому магазині. Ніякої допомоги він в ОСОБА_3 не просив і не вимагав, коли про допомогу почув від нього, то не придав цьому значення і нічого про неї не питав. Ніяких договорів на розміщення реклами в сільській раді ОСОБА_3 не надавав і не пропонував укласти, наполягав на розміщенні реклами в сільській раді на що він йому повідомив, що приміщення сільської ради в оренді і в ньому розміщати нічого не потрібно, а краще буде розмістити рекламу в магазині дружини або на дошці оголошень поруч із сільською радою. Наміру розміщати будь-яку рекламу в сільській раді він не мав і не збирався цього робити”, – читаємо у матеріалах справи.
 
В день, коли голову затримали, йому, як розповідає сам,  “знову подзвонив ОСОБА_3 і запропонував зустрітись у Шполі, щоб віддати рекламне оголошення. Під час зустрічі останній віддав йому рекламу і дав гроші та сказав, що це допомога. Гроші він взяв у руки і почав сідати у свій автомобіль, коли побачив що до нього біжать невідомі люди у цивільному одязі, він злякався бо подумав, що це якась «підстава», і гроші викинув із рук з автомобіля. Після чого його було затримано, як він дізнався, працівниками міліції. Які вилучили гроші та рекламний банер, який йому дав ОСОБА_3 Ініціатором всіх зустрічей та так званої допомоги був ОСОБА_3, ніяких грошових коштів він у нього не вимагав і ніяких протиправних дій він як посадова особа не вчиняв і не збирався вчиняти, хоча визнав що так звану «допомогу» не повинен був брати з рук ОСОБА_3”, – йдеться у вироку, розміщеному у Єдиному державному реєстрі судових рішень.
 
Оцінивши усі факти, суд вирішив перекваліфікувати справу та посварити пальцем сільського чиновника, покаравши штрафом. Чи вартувала така мізерна сума і корупційний проступок таких викрутасів?
 
 suddia-mantija
 
 “Ні корупції!” повідомляв про віртуозність черкаських суддів, які, схоже, напрацювали власну практику перекваліфікацій корупційних справ у справи з менш обтяжливими наслідками – шахрайство. Так видання писало про те, як у лютому 2015 року у Черкасах на хабарі погорів начальник управління ветеринарної медицини у Черкаському районі. Він вимагав та отримав від підлеглого  12 тисяч гривень хабара за невтручання у його діяльність та незвільнення із займаної посади. За цю суму він включив його до штатного розпису Черкаської районної ветлікарні як лікаря ветеринарної медицини. Слідство стосовно хабарника завершили, матеріали, як і належить, передали до суду. Більше року засідань у різних інстанціях – і Апеляційний суд Черкаської області перетворює хабарника на шахрая. Так ветінспектор уник суворого покарання – п’яти років за ґратами.
 
cherk-prokukatura -novyny.cherkasy.ua
 
Прокуратура Черкаської області оскаржила це рішення у Вищому спеціалізованому суді. У касаційній скарзі прокурор просив скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції через неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність та через істотні порушення кримінального процесуального закону. При цьому представник обвинувачення наполягав на тому, що провадження в суді апеляційної інстанції було здійснено незаконним складом суду.
 
І найпоказовішим у суддівській практиці став вирок щодо екс-начальника Головного управління Держземагентства у Черкаській області Петра Гамана, якого  СБУ затримала в обласному центрі поблизу одного з ресторанів 20 травня 2014 року під час отримання 57 тисяч доларів США.
 
Петро Гаман, фото з
Петро Гаман, фото з “Провінції”
 
11 листопада 2015 року  суд виніс вердикт екс-чиновникові. Щоправда, суддя Соснівського райсуду Черкаської області Алла Чечот змінила кваліфікацію злочину.  Частину 5 статті 368 КК України, за якою екс-чиновникові загрожувало до 12 років ув’язнення, відкинули. Натомість, екс-чиновника визнали винним у злочині, передбаченому статтею 190 КК України. Дії пана Гамана визначено як шахрайство, оскільки він на момент отримання хабара не мав посадових повноважень, бо був звільненим з роботи.
 

кількість переглядів: 3145