Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.04.2016

У ОБЛАСНІЙ ПРОКУРАТУРІ ВШАНОВУЮТЬ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС

30 років минуло з того часу, як пролунав вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок руйнації будівельних конструкцій блоку відбувся викид величезної кількості радіоактивних речовин у навколишнє природне середовище.
 
Масштабна Чорнобильська катастрофа сколихнула увесь світ, а її наслідки охопили всі сфери життя суспільства. Радіоактивна хмара, яка піднялася у повітря, завдала шкоди не лише довкіллю України, а й країнам Європи та колишнього Радянського Союзу.
 
У зв’язку із створенням зони відчуження навколо Чорнобильської АЕС проведено евакуацію близько 100 тисяч мешканців міст Прип’яті та Чорнобиль, районних центрів та сіл 30-км зони. У подоланні наслідків катастрофи брали участь тисячі людей, серед них були військові, пожежники, медики, фахівці, які займалися дезактивацією місцевості та інші.
 
За наказом керівника Облпобутуправління були направлені з 30 травня до 11 червня 1986 року в с. Рудня Вересня Іванківського району, що на Київщині, 6 працівників Черкаського обласного заводу «Ремпобуттехніка» для виконання завдань в зоні радіоактивного забруднення з обслуговування учасників ліквідації Чорнобильської аварії.
 
Серед них був і тодішній слюсар-інструментальник заводу Суярко Володимир Михайлович. Сьогодні він працює в органах прокуратури Черкаської області.
 
Згадуючи події 30-річної давнини, Володимир Михайлович розповідає, що санітарно-обмивочний пункт, в якому вони виконували завдання, був розміщений на березі річки Уж. Працювали позмінно, кожні 8 годин у спеціальних захисних костюмах та протигазах і так 11 важких діб підряд.
 
Кожні 4-5 годин до пункту прибували працівники, що залучалися до ліквідації наслідків аварії, та техніка, яка оброблялася спеціальними хімічними засобами для очищення від радіоактивних речовин. Якщо радіологічний фон після обробки перевищував допустимі показники, такі автомобілі підлягали негайному вивезенню до спеціально створеного «могильника» зараженої техніки та подальшого його захоронення.
 
До закінчення терміну перебування у відрядженні із 6 осіб бригади залишилось троє, а решта, через отриману велику дозу опромінення, були направлені до медичного закладу на лікування.
 
На сьогоднішній день з тієї бригади живими залишилось лише двоє.
 
У подоланні наслідків катастрофи також брали участь інші працівники, які працювали в органах прокуратури області та з гідністю й самовідданістю виконували свій обов’язок.
 
Чорнобильська катастрофа завдала та продовжує завдавати непоправної шкоди довкіллю нашої країни та здоров’ю великої кількості людей.
 
Відзначаючи героїзм та мужність людей, які брали участь у роботах, пов’язаних із ліквідацією наслідків аварії, Президентом України 2016 рік оголошено Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.
 
Світла пам’ять усім тим, хто ціною титанічних зусиль, власного життя та здоров'я ліквідували наслідки атомного вибуху.
 
Довгих років життя, міцного здоров’я, сімейного затишку, благополуччя, життєвого оптимізму, миру, добра Суярку В.М., колишнім працівникам органів прокуратури області Кушніру П.Г., Звірянському А.В., Литвину М.І. та  Боднару Б.І. та тим, хто пройшов через вогонь Чорнобиля, рятуючи Україну і світ від наслідків страшної трагедії.
 
 
 
Прокуратура Черкаської області
 
 
 
 

кількість переглядів: 2223