Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2016

ПРОКУРАТУРА ВІДРЕАГУВАЛА НА СОЦІАЛЬНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ДЕПУТАТА У ВІЗКУ (ВІДЕО)

Черкаський депутат-свободівець спробував проїхатися містом на інвалідному візку, щоб перевірити, наскільки пристосовані тротуари міста взимку для пересування громадян. Експеримент показав телеканал «ВІККА».
На тотальне не розчищення тротуарів депутат хотів поскаржитися в прокуратуру, йому там просто не відчинили двері. Проте результати «ВІККівського» експерименту викликали обурення в прокуратурі.
Проблеми виникають у перші секунди. Через повне обледеніння Максим не може навіть рушити з місця.
Максим Шило, депутат міськради ("Свобода"): "Таке відчуття неможливості просто. Я, як фізично здорова людина, із важкістю зараз роблю ці рухи".
Дорога із двору перетворюється у дорогу страждань. Доїхати від під’їзду до тротуару просто нереально. Колеса крутяться – візок на місці. Рухається він лише довкола своєї осі. За допомогу беруться перехожі. Ті кажуть: ситуація з тротуарами скрізь однаково погана.
Максим самотужки долає з півсотні метрів. І колеса знову перестають слухатися.
Максим Шило, депутат міськради ("Свобода"): "Бачимо суцільний лід і рухатися доволі важко, а для людей з обмеженими можливостями це, напевно, без сторонньої допомоги – не можливо".
Через колії, накатані автомобілями, візок не перевезти. Утрьох переносимо його через вибоїни. Далі – ще важче. Пішохідний перехід. Перед ним втоптані людьми перемети. Перехожі Максиму допомагають лише словом. Ідемо допомагати самі. Дівчині з візком допомагають охочіше. Та білятротуарні бар’єри все одно нездоланні. Їх доводиться об’їздити проїжджою частиною. Урешті під’їжджаємо до пандусу, та той на півметра тоне в снігу.
Максим Шило, депутат міськради ("Свобода"): "Я навіть не знаю, чим керувалися ті, хто відкидав сніг на зону, де перебуває пандус. Ну, із таким успіхом я скоро зможу стати пара олімпійцем із золотою медаллю".
Максим прямує до іншого пандусу. Той без снігу, але в льоду. Підйом зависокий, а до поручня просто не дотягтися.
Перехожі не соромляться ділитися своєю думкою про таку споруду. Витягуємо Максима нагору. Та вдається це лише завдяки його фізичним здібностям. Колишній паверліфтер фактично витягує себе на руках. Спуститися ж назад депутат уже не ризикує.
Максим Шило, депутат міськради ("Свобода"): "Я боюся зламати і візок, і кістки свої, тому що настільки гострий спуск, що непокаліченим доволі важко спуститися".
Нарешті, за сорок хвилин долаємо 350 метрів і дістаємося до зупинки. Візок тут знову закрутило. Місцева продавчиня застерігає берегтися, бо ж учора на місці, де стоїть візок, послизнувся чоловік. Як наслідок, каже, втрапив у лікарню.
Обурені ситуацією, прямуємо до прокуратури. По суті, це перший орган, куди варто скаржитися маломобільним групам щодо порушення їх свободи пересування. Але таких тут не чекають. Із десяток сходів, а пандусу немає. А в громадській приймальні – зачинено. Громадська приймальня громадян у ранок понеділка не чекає. У таких випадках Максим радить лишати телефонні скарги.
Максим Шило, депутат міськради ("Свобода"): "Також потрібно скаржитися й на саму прокуратуру, тому що громадянин не може подати скаргу. Для чого ж існує тоді ця структура в державі?".
 
Прокуратура Черкаської області повідомляє, що інформація в заначеній вище публікації з приводу порушення права інвалідів на звернення до прокуратури, не відповідає дійсності, оскільки її автори суттєво викривили реальні факти.
Автором сюжету зазначено, що «громадська приймальня прокуратури області у ранок понеділка громадян не чекає», однак встановлено, що знімальна група телеканалу та імітований інвалід дивним чином (і це змушує засумніватися в об’єктивності відео) намагались потрапити до прокуратури зі скаргою з 13 год. 10 хв. до 13 год. 28 хв., а саме в період обідньої перерви. Вказане підтверджується записами зовнішніх камер відеоспостереження відомства, з яких видно, що зацікавлені особи перед зйомками сюжету завчасно були обізнані про режим роботи прокуратури та, переконавшись у тому, що двері громадської приймальні  зачинені у зв’язку з обідньою перервою, почали відповідну зйомку.
Автори публікації також стверджують, що «потрібно скаржитися й на саму прокуратуру, тому що громадянин не може подати скаргу».
Прокуратура області роз’яснює, що відповідно до ст. 22 Закону України „Про звернення громадян” порядок прийому громадян у прокуратурі області врегульовано Інструкцією про порядок розгляду звернень та особистого прийому в органах прокуратури України, а також графіком прийому громадян керівництвом прокуратури області. Згідно з положеннями зазначеної Інструкції особистий прийом громадян у прокуратурі області здійснюється кожного дня протягом РОБОЧОГО часу прокурорами відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів за участю працівників галузевих підрозділів. Керівництво прокуратури області здійснює прийом відповідно до графіку, який розміщений у приймальні громадян та на сайті прокуратури Черкаської області, (http://chk.gp.gov.ua/ua/timetable.html), переважно не зважаючи на час, доки не буде прийнято останнього заявника у день прийому.
Згідно з вимогами трудового законодавства та Правилами внутрішнього трудового розпорядку для працівників прокуратури Черкаської області, затвердженими наказом прокурора області від 28.09.2011 № 461ц (п.21 Розділу V)  в органах прокуратури області встановлено режим роботи з 9 год. до 18 год. (п’ятниця – з 9 до 16:45 год.) з перервою на обід з 13 год. до 13 год. 45 хв. упродовж робочого тижня. Проте це не заважає звернутись із скаргою до прокуратури у будь-який інший час, у передбачений законодавством спосіб.
Крім того, на виконання вимог Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» прокуратурою області створено умови для безперешкодного доступу інвалідів до споруди відомства, а саме: при вході до громадської приймальні злівого боку у доступному для осіб зазначеної вище категорії місці облаштовано спеціальний дзвінок для виклику відповідних працівників.
Прокуратура області черговий раз наголошує та звертає увагу авторів публікації та всіх черкасців на те, що з набуттям 28 жовтня минулого року чинності змін до Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть звертатись до органів прокуратури з усними зверненнями на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії». Тож насьогодні кожен має можливість звернутися у прокуратуру Черкаської області, надіславши електронне звернення за адресою: [email protected],  або зателефонувавши на номер (0472)31-34-10. Контактні електронні адреси для прийому звернень та номери телефонів «гарячої лінії» місцевих прокуратур розміщені на їхніх офіційних сайтах та веб-сайті прокуратури Черкаської області (http://chk.gp.gov.ua/ua/tel_hotline_emails).
До речі, інформацію з приводу всіх доступних способів звернення до прокуратури ТРК «ВІККА» висвітлила у своєму відеосюжеті 10.11.2015 під назвою «Відтепер скаржитися до прокуратури черкасці можуть онлайн (Відео)»
Водночас прокуратура області роз’яснює, що Законом України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 суттєво змінено форму реалізації повноважень органів прокуратури, які на сьогодні позбавлені загальнонаглядової функції та не уповноважені на проведення перевірок щодо додержання прав і свобод людини і громадянина, а прокурорський нагляд за додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами здійснюється виключно у формі представництва інтересів громадян або держави в суді за наявності для цього підстав. Тому, з приводу незабезпечення умов для безперешкодного доступу інвалідів до споруд громадських установ та організацій, необхідно звертатись до відповідних контролюючих органів.
Що стосується стану прибирання снігу на тротуарах та дорогах міста повідомляємо, що відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» здійснення контролю за станом благоустрою міста, зокрема забезпеченням чистоти і порядку, розчищенням доріг та тротуарів, належить до повноважень виконавчих органів міської ради, представником якої якраз і є депутат Максим Шило.
Фізично здоровим представникам органів місцевого самоврядування, які брали участь в невдалому експерименті, бажаємо доводити свою турботу про людей з обмеженими можливостями реальними корисними справами, а не піаритись у такий спосіб і не гаяти даремно час на фейкові відео, радять у прокуратурі.
Відеозапис зовнішніх камер спостереження можна завантажити за наступним посиланням:http://www.ex.ua/538157699318 
Get the Flash Player to see this player.
 Прес-служба прокуратури Черкаської області
 
 
Джерела:
 

кількість переглядів: 3474