Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2015

ОРГАНАМИ ПРОКУРАТУРИ ПРИДІЛЯЄТЬСЯ ОСОБЛИВА УВАГА ЗАКОННОСТІ ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ

У поточному році органами прокуратури області вжито низку заходів, спрямованих на забезпечення законності під час виконання судових рішень у кримінальних провадженнях, а також застосування інших примусових заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, у тому числі при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення.
Так, в установах кримінально-виконавчої системи області заборгованість із виплати заробітної плати перед співробітниками, звільненими засудженими та засудженими, які відбувають покарання у виправних колоніях та СІЗО, перед Пенсійним фондом, дебіторська заборгованість підприємств, де працюють засуджені до виправних робіт,  відсутні.
Поряд з цим, у діяльності установ виконання покарань та попереднього ув’язнення області у поточному році виявлялись порушення в частині додержання режимних вимог, технічного облаштування вказаних установ, належного матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення спецконтингенту, на які прокурори принципово реагували.
З метою запобігання і протидії злочинності та корупції в установах виконання покарань протягом 2015 року прокуратурою Черкаської області розпочато 4 кримінальних провадження (проти 1 у 2014 році) за фактами виявлення у працівників зазначених установ при спробі доставки у вказані режимні об’єкти наркотичних засобів та мобільних телефонів, які скеровані до суду з обвинувальними актами.
На усунення виявлених порушень у 2015 році органами прокуратури області внесено 64 акти реагування, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 47 службових осіб.
Належним чином здійснювався нагляд органами прокуратури і за додержанням законів у діяльності спецустанов органів поліції (на час перевірки міліції) та спецпалатах територіальних закладів охорони здоров’я.
Так, проведеними перевірками виявлені непоодинокі порушення вимог  Законів України «Про попереднє ув’язнення», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Основи законодавства України про охорону здоров’я» відомчих актів МВС України щодо забезпечення належного режиму в ізоляторах тимчасового тримання, будівництва і обладнаності ІТТ технічними засобами, які використовується при охороні затриманих і взятих під варту осіб, додержання прав затриманих і ув’язнених на належні матеріально-побутові умови утримання та медико-санітарне забезпечення.
Враховуючи належну організацію роботи на даному напрямі загалом внесено 142 акти реагування, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 119 службових осіб.
Завдяки вжиттю необхідних організаційно-практичних заходів прокуратури області досягнуто позитивних результатів при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні до громадян заходів впливу за адміністративні правопорушення.
З метою реагування на незаконні судові рішення, в апеляційному порядку оскаржено 14 незаконних постанов судів, за результатами розгляду 10 апеляційних скарг задоволено.
Виявлені непоодинокі порушення вимог чинного законодавства в частині виконання територіальними органами внутрішніх справ області адміністративного стягнення у виді адміністративного арешту, залучення адмінарештованих до праці, порушення режимних вимог під час утримання осіб даного категорії у спецустановах поліції, тощо, у зв’язку з чим органами прокуратури області внесено 104 документи реагування, до відповідальності притягнуто 112 службових осіб.  
З метою забезпечення реального стану законності у піднаглядних органах та установах органами прокуратури області загалом внесено 355 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 332 службові особи.
 
 
 

кількість переглядів: 1996