Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.03.2015

Найбільше порушень у земельній сфері допускають органи влади та місцевого самоврядування, – прокуратура

    У прокуратурі Черкаської області запевняють, що сфера земельних відносин залишається пріоритетним напрямком їхньої діяльності. На доказ цього наводять цифри: торік розпочато 13 кримінальних проваджень, із яких 4 направлено до суду; притягнуто до відповідальності майже 150 посадових осіб, із яких половина – це посадовці органів контролю; відшкодовано понад 1 млн грн, задоволено позовів на суму 35,4 млн грн. За документами реагування повернуто та попереджено надання 2,4 тис га земель на суму 44 млн грн.
     Наприклад, скасовано накази про надання дозволів на розробку землевпорядної документації з розпорядження пасовищами в Драбівському районі. Тим самим удалося запобігти незаконній передачі та використанню 223 га державних земель загально вартістю 760 тис грн.
     Порушення здебільшого допускають органи влади та місцевого самоврядування саме під час розпорядження землями сільськогосподарського призначення. Приміром, викрито злочинну схему подвійної передачі земельних ділянок у власність службовими особами Головного управління Держземагентства у Черкаській області. Вони протиправно передали 3,2 га, які ще з 2007 р. перебували у власності інших осіб, 41 громадянину. Збитки громадян становлять понад 2 млн грн. Справу продовжують розслідувати.
    Незаконним визнано й розпорядження Черкаської районної адміністрації, яким надавався дозвіл приватному підприємству на користування земельною ділянкою під розміщення та експлуатацію автозаправної станції поблизу аеропорту. Під час прийняття цього рішення не було враховано інтереси поточного землекористувача – КП «Черкасиводоканал», яке використовує спірну ділянку та забезпечує потреби жителів Черкас.
     Розбирається обласна прокуратура і з долею 3-ох га берега Дніпра поблизу Свидівка. Посадовці Свидівоцької сільради цю ділянку вартістю понад 800 тис грн незаконно продали, не лише обікравши при цьому державу, а й завдавши шкоди екології, адже прибережна захисна смуга внаслідок продажу була зменшена зі 100 до 20 м.
    А от землю, розташовану в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Золотоніського району на прибережній захисній смузі Кременчуцького водосховища, яка також належить до земель водного фонду і не може передаватися у власність, повернуто державі.
     Наведені факти непоодинокі. За втручання органів прокуратури судами прийнято рішення про повернення з приватної власності ще 11 земельних ділянок у межах прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища загальною площею 9 га.
 
       ДЖЕРЕЛО: газета "Нова Доба" №22 від 17 березня 2015 р.
 

кількість переглядів: 2895