Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.03.2023

Робота ювенальних прокурорів щодо притягнення до відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів на утримання дітей, триває

Чинним законодавством України передбачений обов’язок батьків утримувати  своїх дітей до досягнення ними повноліття, а у випадку навчання – до 23 років.
Натомість, не всі батьки дотримуються зазначених вимог та забезпечують своїх дітей всім необхідним для життя.
Так, за процесуального керівництва ювенальних прокурорів упродовж лютого 2023 року повідомлено про підозру 13 особам, які злісно ухиляються від сплати аліментів на утримання дітей, на загальну суму понад 700 тис. грн. Обвинувальні акти стосовно них скеровано до судів Черкаської області для розгляду по суті.
Крім того, за скерованими ювенальними прокурорами обвинувальними актами за фактом ухилення від сплати аліментів на утримання дітей протягом лютого 2023 року судами Черкаської області ухвалено 11 вироків. Суд виносячи рішення у вказаній категорії справ призначає обвинуваченим покарання у вигляді громадських робіт. Заборгованість батьків перед дітьми за вказаними рішеннями становить понад 800 тис грн.
Санкція указаної статті Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 867