Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.01.2023

Конституційне право на звернення є непорушним навіть у разі запровадження правового режиму воєнного стану

Правовий режим воєнного стану, введений на всій території України через збройну агресію російської федерації, вніс суттєві корективи як в роботу, такі в життя кожного громадянина.
Варто пам’ятати, що право на звернення є важливим конституційно-правовим засобом захисту та однією з організаційно-правових гарантій дотримання прав і свобод громадян.
Упродовж 2022 року до органів прокуратури Черкаської області надійшло 5075 звернень громадян, з них вирішено по суті 2677, у тому числі 282 - від народних депутатів України, у 102 з вирішених звернень за результатом їх розгляду прийнято рішення про задоволення вимог заявників.
Слід зазначити, що незважаючи на системність оприлюднення законодавчих змін стосовно обмеження повноважень органів прокуратури, значна кількість жителів області продовжує звертатися з питаннями, вирішення яких вже не належить до повноважень органів прокуратури.
Так, упродовж минулого року до прокуратури надійшла 1321 скарга, що стосувалися компетенції органів влади та контролю, які згідно із ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» прокуратурою скеровані для вирішення за належністю.
На телефон «гарячої лінії» обласної прокуратури протягом 2022 року надійшло 72 звернення громадян.
Завдяки впровадженню вказаної форми доступу до органів прокуратури, окрім функції прийняття та оформлення звернень, громадяни в телефонному режимі отримують усні роз’яснення  щодо порядку звернення та органів, до яких необхідно звернутися згідно з компетенцією. Зазначене сприяє уникненню зайвих витрат часу та державних коштів на перенаправлення звернень до уповноважених органів.
Робота на вказаному напрямі триває.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 564