Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2022

На Смілянщині за позовом прокурора до бюджету стягнуто понад 100 тис. грн

Виявляючи факти порушень земельного законодавства в частині безоплатного користування земельними ділянками чи за відсутності для цього достатніх правових підстав, прокурори звертаються до суду щодо стягнення належних державі коштів та повернення незаконно використовуваної землі.
Особливо актуальним для держави в умовах воєнного стану є наповнення місцевих бюджетів, значну частину яких складають надходження від використання земель комунальної власності.
У разі добровільного невиконання боржниками покладених на них зобов’язань, законодавчо встановлено механізм відшкодування інфляційних втрат та штрафних санкцій.
Так, ще у 2016 році за позовом прокурора судом стягнуто з громадянина понад 500 тис. грн відшкодування шкоди, завданої використанням ним без правовстановлюючих документів земельної ділянки площею понад 2 га в с. Балаклея, що на Смілянщині.
Через невиконання відповідачем покладених на нього державою фінансових зобов’язань, що мало наслідком позбавлення очікуваних надходжень бюджету місцевої територіальної громади, минулого року прокурор звернувся до суду з позовом про стягнення з громадянина 132 тис. грн інфляційних втрат та штрафних санкцій.
У грудні поточного року позов задоволено судом.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 779