Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2022

Діяльність прокурорів у кримінальному провадженні упродовж І півріччя 2022 року

 

 

Упродовж січня-червня 2022 року за процесуального керівництва прокурорів слідчими та дізнавачами органів поліції розслідувалося 29 410 кримінальних проваджень.

Прокурорами до суду скеровано 1 154 обвинувальні акти, або 17,2 % від загальної кількості закінчених проваджень.

За закінченими слідчими і дізнавачами органів поліції кримінальними провадженнями установлено збитки в розмірі 42,8 млн грн, з яких 3,7 млн грн відшкодовано, накладено арешт на майно вартістю 9,9 млн грн, пред’явлено позови про стягнення 30,1 млн грн.

Вжито заходів до розкриття кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.

Значна увага приділена забезпеченню ефективного розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення з ознаками корупції. До суду з обвинувальними актами скеровано 39 кримінальних проваджень.

Так, до суду обласною прокуратурою скеровано обвинувальний акт стосовно заступника директора одного із підприємств автодорожньої галузі державного сектору економіки за ч. 3 ст. 368 КК України, який вимагав 40 тис. доларів США та одержав 10 тис. доларів США за передачу в постійне користування комплексу будівель бітумної бази та земельної ділянки, на якій вона розташована.

Також обласною прокуратурою скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням голови однієї із сільських рад за ч. 3 ст. 369-2 КК України за фактом одержання неправомірної вигоди в розмірі 4 тис. доларів США за вплив на директора комунального підприємства з метою безперешкодного та безоплатного розміщення точок збору ПЕТ – пляшок на території очолюваної ним територіальної громади.

Окрім цього, скеровано обвинувальний акт стосовно державного реєстратора за ч. 1 ст. 368 КК України, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 1500 доларів США за вчинення реєстраційних дій з об’єктом нерухомого майна.

За результатами досудового розслідування до суду скерований обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 369 КК України за фактом надання керівнику одного із відділень поліції неправомірної вигоди в розмірі 500 доларів США за сприяння в поверненні зі штраф-майданчика автомобіля, вилученого працівниками поліції у зв’язку з керування ним у стані алкогольного сп’яніння.

Зважаючи, що захист інтересів держави від протиправних посягань у бюджетній сфері залишається першочерговим пріоритетом, питання організації досудового розслідування кримінальних правопорушень вказаної категорії тримається на постійному контролі. Як результат, закінчено складанням обвинувальних актів та скеруванням до суду 33 провадження у бюджетній системі.

Так, скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням начальника управління Департаменту, керівника і засновника суб’єкта господарювання та кошторисника цього товариства, які, діючи у складі організованої групи, в період часу з травня 2020 року по 31.12.2020 шляхом внесення до актів виконаних робіт форми КБ-2 неправдивих відомостей щодо обсягів та вартості виконаних робіт, здійснили на користь ТОВ розтрату грошових коштів державного бюджету, виділених для виконання будівельних робіт на двох об’єктах державної форми власності (школах), на загальну суму понад 1,1 млн грн, чим заподіяно шкоду інтересам держави. З метою відшкодування завданих збитків під час досудового розслідування накладено арешт на майно обвинувачених та прокурором заявлено цивільний позов.

Крім того, до суду скерований обвинувальний акт у кримінальному провадженні від 30.10.2020 за обвинуваченням посадової особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, яка обіймаючи посаду заступника головного бухгалтера КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка», в період з квітня 2018 року по листопад 2020 року, використовуючи своє службове становище безпідставно перерахувала бюджетні кошти на власні банківські рахунки під приводом виплати заробітної плати, у завищеному розмірі, внаслідок чого незаконно привласнила 2 982 281,11 грн, скеровано до Придніпровського районного суду м. Черкаси для розгляду по суті.

Завершено розслідування скеруванням до суду обвинувального акту стосовно директора одного із суб’єктів господарювання за ч. 2 ст. 364-1 КК України, який упродовж 2018-2019 років, під час здійснення реконструкції та добудови спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи всупереч затвердженої документації  допустив відхилення від неї та застосування матеріалів і конструкцій, які не передбачені проєктом. Збитки інтересам держави в указаному провадженні склали 1 млн 800 тис. грн.

Зібрано достатню кількість доказів для підтвердження наявності складу кримінального правопорушення та скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України в кримінальному провадженні стосовно керівника підприємства-підрядника, який під час ремонту доріг колишнього Драбівського району заволодів бюджетними коштами в сумі 839 тис. грн.

Також скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України стосовно керівника підрядного підприємства, який, виконуючи договір підряду з капітального ремонту дорожнього покриття однієї з вулиць м. Сміла Черкаської області, використовуючи своє службове становище, завищив вартість фактично виконаних робіт та використаних матеріальних ресурсів, у результаті чого заподіяно збитків на суму понад 630 тис. грн.

Забезпечено принципове реагування на факти кримінальних правопорушень з питань земельних правовідносин. Завершено досудове розслідування скеруванням до суду 11 обвинувальних актів у земельній сфері.

Так, 27.06.2022 до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні від 01.07.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України за обвинуваченням особи, яка будучи директором фермерського господарства, без відому власника (орендодавця) та його згоди, виготовила завідомо підроблений офіційний документ - договір оренди землі від 17 травня 2014 року, згідно з яким іншій фізичні особі надано в строкове платне користування власну земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3,5313 га, а також в подальшому використала даний документ для державної реєстрації речового права.

Окрім цього, скеровано обвинувальний акт стосовно директора одного із товариств з обмеженою відповідальністю за ч. 1 ст. 197-1 КК України за фактом самовільного зайняття земельної ділянки площею 174 га.

Організована злочинність залишається одним із самих небезпечних проявів кримінальної протиправності. А тому здійснюється ефективне викриття та розслідування кримінальних правопорушень, які вчиняються у складі злочинних угруповань. Упродовж 2022 року за направленими до суду обвинувальними актами правоохоронними органами області виявлено 7 організованих злочинних угруповань.

Як приклад, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 3 осіб за фактом вчинення організованою групою, до складу якої входили службова особа Департаменту Черкаської обласної державної адміністрації, керівник та кошторисник підприємства-підрядника, кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, які в 2020 році здійснили розтрату грошових коштів державного бюджету в розмірі понад 1 млн грн, виділених для виконання будівельних робіт у 2 школах.

Прокурорами обласної прокуратури забезпечено належну організацію досудового розслідування та процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими територіального підрозділу Державного бюро розслідувань.

Увага зосереджена на викритті та забезпеченні ефективного розслідування фактів перевищення повноважень представниками правоохоронних органів, які призводять до порушенням прав і свобод людини, можливих корупційних проявів у діяльності органів правопорядку.

Так, протягом І півріччя 2022 року здійснювалось процесуальне керівництво у 187 кримінальних провадженнях, із яких у 105 досудове розслідування завершено. Питома вага закінчених проваджень складає 56%.

До суду скеровано 9 обвинувальних актів, з яких 3 – у бюджетній сфері, 2 – за фактом перевищення службових повноважень, по 1 – з ознаками корупції, за фактом службового підроблення, з питань незаконного обігу наркотичних засобів.

Як приклад, до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо заступника начальника сектору реагування патрульної поліції Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області за ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 365 КК України та поліцейського цього ж сектору за ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 365 КК України, які 09.11.2021 перебуваючи на добовому чергуванні, умисно перевищили свої службові повноваження відносно місцевих жителів, нанісши останнім тілесні ушкодження та безпідставно застосувавши спеціальний засіб обмеження рухомості – кайданки, при цьому грубо порушуючи встановлений порядок адміністративного затримання особи, чим вчинили дії, виконання яких дозволяється тільки з додержанням особливого порядку, за відсутності цих умов.

Також, до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо начальника сектору дізнання Уманського РУП ГУНП в Черкаській області за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання у особи неправомірної вигоди у сумі 300 доларів США за не притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

На цей час у Черкаській області територіальне управління БЕБ України роботу не розпочало. У зв'язку з викладеним на цей час досудове розслідування кримінальних правопорушень, які посягають на економічну безпеку держави та віднесені до підслідності органів БЕБ України, здійснюється іншими правоохоронними органами за процесуального керівництва працівників органів прокуратури Черкаської області.

Так, на цей час про процесуальними керівниками органів прокуратури області забезпечується процесуальне керівництво у 67 кримінальних провадженнях зазначеної категорії, з яких 65 розслідуються підрозділами органів Національної поліції в області, 2 – Управління СБ України в області.

Упродовж 2022 року, правоохоронними органами області прийнято кінцеві рішення у 13 з них, в тому числі 3 – про скерування до суду обвинувальних актів.

Так, до суду скеровано кримінальне провадження за фактом організації керівником одного із підприємств міста Черкаси, під виглядом та їх використання торгової марки підприємства, систематичного незаконного виготовлення алкогольних напоїв, із їх подальшим збутом населенню через мережу фірмових магазинів, кафе, а також через сайт підприємства, що кваліфіковано за ч. 1 та ч. 2 ст. 204 КК України.

Під час здійснення судочинства за Кримінальним процесуальним кодексом України за участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях 1 792 кримінальні провадження (з них 29 – щодо неповнолітніх), що на 1,6% більше ніж у минулому році.

Обвинувачення підтримано у розгляді 576 проваджень з ухваленням вироків (проти 717, або – 19,7%), з них 14 – щодо неповнолітніх. У тому числі, забезпечено участь у розгляді 14 проваджень з ухваленням вироків на підставі угоди (питома вага 2,4%, у І півріччі 2021 року – 3,6%).

Упродовж І півріччя 2022 року за участю прокурорів органів прокуратури області судом апеляційної інстанції розглянуто 175 кримінальних проваджень. За апеляційними скаргами прокурорів змінено та скасовано судових рішень щодо 80 осіб (вироки щодо 45 осіб).

Протягом 6 місяців 2022 року за касаційними скаргами прокурорів Верховним Судом переглянуто судові рішення стосовно 2 осіб, з яких 1  -подано на реабілітуючі рішення суду.

Органи прокуратури Черкаської області продовжують працювати на повну, з урахуванням пріоритетів та незважаючи на складні умови, в яких доводиться жити кожному з нас.

 

кількість переглядів: 1163