Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.04.2022

За зловживання з гуманітарною допомогою встановлено кримінальну відповідальність

03 квітня 2022 року набув чинності Закон України від 24.03.2022 № 2155-ІХ «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги».

Під час воєнного стану, актуальність вказаних змін складно переоцінити. На даний час до України надходить безліч гуманітарної допомоги. У той же час виявляються численні випадки використання товарів гуманітарної допомоги не за призначенням та з метою отримання прибутку, у зв’язку з чим Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 201-2. Вказана стаття передбачає кримінальну відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Кримінально караними є продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном з метою отримання прибутку, вчинені у значному розмірі.

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану такі дії кваліфікуватимуться за частиною 3 статті 201-2 КК України, якою передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Органи прокуратури Черкаської області спрямовують спільні зусилля органів правопорядку регіону на викриття кримінальних правопорушень вказаної категорії. У разі встановлення таких фактів буде забезпечено їх ефективне розслідування та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Звертаємося до всіх мешканців Черкащини, волонтерів, органів державної влади, місцевого самоврядування Черкаської області, до кожного з Вас!

Якщо Вам стали відомі факти нецільового використання гуманітарної допомоги просимо невідкладно повідомляти про це правоохоронні органи, у тому числі органи прокуратури області.

Нагадуємо, що такі повідомлення Ви можете направляти у письмовому вигляді на адресу Черкаської обласної прокуратури: м. Черкаси, бул. Шевченка, 286, 18001, а також на електронну поштову скриньку для прийому звернень [email protected]. Також в обласній прокуратурі діє телефон «гарячої лінії» (0472) 31-34-10, на який Ви також у робочі дні з 08.00 до 17.00 години можете залишити відповідні звернення та повідомлення.

З контактними даними окружних прокуратур Черкаської області можна ознайомитися за посиланням: https://chk.gp.gov.ua/ua/tel_hotline_emails.

Закликаємо всіх не бути байдужими та інформувати правоохоронні органи про кожного, хто хоче нажитися на лихові війни. Адже боротьба з внутрішнім ворогом є не менш важливою аніж протидія зовнішній агресії.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1066